11.10.2017 - 18:27 | Son Güncellenme:
AYDIN HASAN - Ankara
Türkiye, bu haftaya pazar akşamı NATO'da müttefik olduğu ABD ile ortaya çıkan vize işlemlerini karşılıklı askıya alma krzi ile başladı. Ancak bu krize ve karşılıklı restleşmelere rağmen üç gün içinde iki ülke arasındaki iletişim kanalları kapatılmadı. Başbakan Binali Yıldırım, iletişim kanallarının açık olduğunun mesajını dün örtülü olarak vermişti. ABD'nin Ankara Büyükelçisi Bass da, bu sabah Diplomasi Muhabirleri Derneği üyeleriyle yaptığı toplantıda, "Türk makamları ve halkıyla temas halinde oldukları için bir yargı riskine girmemeleri için bu adımları atmamız gerekti. Bu sorunun en kısa zamanda çözülmesini umuyoruz. İletişim devam etmektedir. Görüşmeler devam etmektedir. Türk tarafı ile iletişim halinde olmaya devam edeceğiz" dedi.
Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan ve bazı bakanlar tarafından veda ziyareti talebi reddedilen ve hafta sonu Türkiye'den ayrılacak olan Bass, bugün öğleden sonra Dışişleri Bakanlığı'na gitti. Bass, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Muhtar Gün ile görüştü. Ahmet Muhtar Gün, dışişlerinin iki numarası konumunda önemli diplomatlarından biri. Gün ile Bass'ın görüşmesinin ardından Türkiye ile ABD arasındaki iletişim kanallarında yeni bir gelişme meydana geldi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Tillerson ile telefonla görüştü. Ana gündem vize kriziydi. Yaklaşık 30 dakika süren görüşmede, Suriye ve Irak'taki gelişmeler de ele alındı.
"TÜRKİYE VE ABD YAKIN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEK"
ABD Savunma Bakanı Jim Mattis Türkiye ile ABD arasındaki vize sorununun iki ülke arasındaki askeri ilişkileri etkilemediğini ve Türkiye ile yakın çalışmaya devam ettiklerini söyledi.
Florida eyaletine giderken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mattis, Türkiye ile ABD’nin karşılıklı vize işlemlerini askıya almasına yönelik soruları da cevapladı..
Türkiye ile ABD arasındaki vize krizinin iki ülke arasındaki askeri ilişkileri nasıl etkilediğine yönelik bir soruya Mattis şöyle yanıt verdi:
"Türkiye on yıllardır NATO müttefikimiz ve Türkiye sınırları içinde aktif çatışmanın olduğu tek NATO ülkesi. Yakın işbirliğimizi ve iletişimimizi sürdürüyoruz. Askeri etkileşim ve entegrasyonumuz bundan etkilenmedi. İncirlik tamamen açık. Ayrışma (iletişim) kanalımız açık. Kuzey Irak, Kuzey Suriye ve Türkiye’nin güneyinde operasyonlarımız olduğu için hava kuvvetlerimiz birbiriyle konuşuyor.”
İki ülke arasındaki diplomatik krizin gelecekteki operasyonları etkileyip etkilemeyeceğine yönelik bir soruya ise Mattis bu konuda spekülasyon yapamayacağını ifade etti ancak geçmiş diplomatik sorunların askeri operasyonları etkilemediğini hatırlattı.
Mattis şu ifadeleri kullandı:
“Bu konuda spekülasyon yapmak istemem. Bazı karmaşık durumlar her olduğunda askeri ilişkilerimiz bozulacak mı diye duyarım ancak açık söyleyeyim daha önce bu olmadı. (Türkiye) bir NATO ortağı ve ortak düşmanımıza karşı birlikte durmak için çok çalışacağız. Askeri olarak birlikte çok iyi çalışıyoruz.”
Şarkıcı Lara'nın paylaşımında ortaya çıkan 63 öğrenci detayı herkesi duygulandırdı.