11.05.2022 - 20:30 | Son Güncellenme:
İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, CNN TÜRK canlı yayınında Ahmet Hakan ile Tarafsız Bölge programında göç ve Türkiye'nin göç yönetimi gibi öne çıkan başlıklar ile ilgili sorulara cevap verdi. Çataklı'nın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle: Ülkemize toplu olarak gelenlere geçici koruma statüsü verdik. Suriyeli sığınmacıların sayısı 3 milyon 762 bin 889. Bundan daha fazla yok. Dönem dönem sayı değişiyor ikamet izni ile kalanlar fakat onlar aynı kişiler değil. Uluslararası olarak da gözetim altında yürüyen bir süreç bu. Toplamda ortaya çıkan rakam ise 5 milyon 497 bin 733 kişi. İkamet izniyle kalanlar. Bunlar düzenli göçmenler. Ülkemize yasal yollarla gelmiş, vize ve ikamet izni almış, düzenli kapsamlı göçmenler. Yabancı ülkelerin temsilcileri arasında olanlar var. Bunlar sığınmacı değiller. İkamet izniyle kalanların sayısı ise 1 milyon 414 bin 776.
"2017'DEN SONRA SURİYELİ SAYISI YATAY"
2016'dan sonra gelenlerin sayısı hızla düşmeye başladı. Burada ne oldu? Biz önce Fırat Kalkanı operasyonu yaptık. 1 milyon 300 bin Suriyeli orada yaşıyor. Operasyonu yaparak o insanları orada tuttuk. Zeytin Dalı operasyonuyla 550 bin, Barış Kalkanı operasyonuyla 300 bin, Bahar Kalkanı operasyonuyla 4 milyon kişi orada tutuldu. Bu sayede 10 milyon göçmene çıkma ihtimali olan bir rakamı 3 milyonda tuttuk. Yalanı bir sanat haline getirmiş olanlar hayali yalanlarını topluma pompalamaya çalışıyorlar. Bizim iki stratejimiz var. Biri güvenli alan oluşturup yeni göçleri dışarıda karşılamak.
İdlib'de dış güvenliği de alarak güvenli bölge sağlıyoruz. Hayatın normalleşebilmesi için çalışmalar yürütüyoruz. Oradaki hayatlarını normalleştirelim ki bize gelmesinler. Sivil toplum kuruluşlarımızla da çok sayıda faaliyet yürüttük.
İdlib'in normal nüfusu savaş öncesi 1 milyon 250 bindi. Şu an 4 milyon kişi orada. Burada belli oranda güvenlik sağlanabildiği için bu insanlar burada durabiliyor. Bizim hedefimiz, terörle mücadelede olduğu gibi sorunu ülkemize gelmeden ilerde karşılamak. Şu anda İdlib'de kamplardan gelen sayısı 1 milyon 300 bin. Bu dernekler, yapılan bağışlar ve AFAD'la şu ana kadar 57 bin briket evi bitirdik. Sonra 77 bini projelendirildi. Bu sayı 100 bine çıkacak. Biz orayı yaşanabilir hale getirmeye çalışıyoruz.
Briket evlerin ilk başta maliyetleri 3 bin liraydı, şu anda 7-8 bin liraya dayanmış durumda. Güvenliğini sağladığımız İdlib ve diğer kamplara Türkiye'den 498 bin kişinin dönüşünü sağladık. Finansmanı için yardım kuruluşları ile görüşmeler son aşamaya gelindi.
"TEŞVİK EDEREK GÖNDERECEĞİZ"
Gönüllü, güvenli ve onurlu olarak dönüş yapacaklar. Teşvik ederek göndereceğiz. Biz Suriyelilerle ilgili en kötüyü görmüş ve kitlesel akını durdurmuşuz. Asayiş olaylarına karışanları da sınır dışı ediyoruz.
KAÇAK GÖÇMENLERLE İLGİLİ TEDBİRLER
Yasal yollarla gelen ve yasal yollarla gelen daha sonra çıkmayan kişilerden oluşuyor düzensiz göçmenler. Düzensiz göç ile ilgili 4 ayaklı bir stratejimiz var. Bir diplomatik olarak ülkelere sorunların çözülmesi için mücadele ediyoruz. Örneğin Afganistan'a iyilik trenleri gönderdik. Kaynak ülke ile alakalı olarak geri kabul anlaşması yapmadıysanız geri almama hakları da var. Kaynak ülkedeki çalışmalar bu yüzden çok önemli. Bugün Suriye sınırı tamamen kapatıldı tamamen duvar. İran'da da durum böyle. 191 km tamamlandı devamı da geliyor. Devamında sınırı da aydınlatıyoruz. Aydınlatma çalışmaları, kamera ve algılayıcı çalışmaları da tamamlanmak üzere.
Bizim sınırlarımızı korumaktan Kara Kuvvetlerimiz sorumlu. Onun üstüne biz destek olmak için arka alana 2. ve 3. hatlar oluşturarak destek birlik atıyoruz. Biz İçişleri olarak Özel Harekat Polisi gönderdik. Sınırda hattı tutmaya çalışıyoruz.
Bir de yasal yollarla gelip çıkmayanlar var. Bu zaman kadar 1 milyon 212 bin kişi yakalandı. Burayı transit olarak kullanmak isteyenler de oluyor. Erzurum'da yakaladık örneğin, bir yerdeki rejimden kaçıyor. Yakalıyoruz fakat uluslararası korumaya müracaat ediyor.
Biz bu saydığımız önlemleri yaptığımızda %90 oranında başarı sağlıyoruz. Bu çok yüksek bir oran. Son 5 yılda yakaladığımız düzensiz göçmen sayısı 1 milyon 212 bin 71. Sınır dışı edilen sayısı ise 324 bin 606.
Gönderilirken bir mülakat yapılıyor. 2019 yılında Afganistan'dan gelip yakalanan 201 bin.
"GEÇİCİ SÜRE İLE GELMİŞ TURİSTLER KAÇAK GÖÇMEN SANILIYOR"
İkametli olarak gelmiş yasal yollarla gelmiş kişilere de mülteci gözü ile bakılıyor. Turistler var örneğin 10 gün geliyorlar tatile. Siz kaçak göçmen olsanız Ayasofya'ya gider misiniz? 4 milyon turist gelmiş geçen sene.
Örneğin bu görüntüler Karabük'te bir okul. Bu okulda okuyan yabancı öğrenciler görüntüdekiler de. Bu öğrenciler parası ile okuyor. Türkiye göç ile sığınmacılar ile ilgili en kötüyü geride bıraktı.