SiyasetSøren Kierkegaard'ın 200'üncü Doğum Günü

Søren Kierkegaard'ın 200'üncü Doğum Günü

05.05.2013 - 02:47 | Son Güncellenme:

Goole'in Doodle ile hatırladığı Soren Kierkegaard Kimdir? Soren Kierkegaard'ın hayatı, Soren Kierkegaard'ın biyografisi, Soren Kierkegaard'ın Felsefesi, Søren Kierkegaard kimdir? Søren Kierkegaard'ın 200'üncü Doğum Günü

Søren Kierkegaardın 200üncü Doğum Günü

Soren Kierkegaard'ın 200'üncü Doğum Günü

Soren Kirkegaard Vaoluşçuluk tabirini modern anlamda kullanan ilk filozoftur.

Kopenhag'ta 1813 yılında doğmuş ve bütün eserlerini Danca yazmıştır. Bu yüzden yaşadığı sırada fikirleri çok az kişiye ulaşmıştır.

20. yy başlarında eserlerinin Almancaya tercüme edilmesiyle beraber tüm dünyada fikirleri bilinir hale gelmiştir.

Ona göre düşünüş bir iç yolculuktur. Ve bu iç yolculuk özerinden kişinin öznelliğine yani bireyselliğe ulaşılır. Öznellik olmadan somutluk olmaz ona göre zaten soyut düşünüşün karşısına somut düşünüşü koymuştur.

Zamanı ise varoluş anları üzerinden tanımlar.

Sokaklarda gezerek insanlara bildiklerini anlatmaya çalışmıştır. Bu yüzden adı Kopenhag'lı Sokratese'e çıkmıştır.

YAŞAMI

5 mayıs 1815 yılıda Danimarka'da doğan ünlü filozof, din bilimci ve yazar olan Soren Kierkegaard'ın 198. doğum gününde Google Doodle ile hatırlayıp, tüm dünyanın hatırlamasını sağladı.

11 kasım 1855 yılnda Danimarka'nın Kopenhang şehrinde hayata gözlerini kapayan Kierkegaard dindar babasının etkisiyle din eğitimi alarak ve katı bir dini atmosfer içinde yetişti. Tüm yaşamında bu çocukluğun etkisi görülür.Kendisi de dinsel düşünceleri olan birisi olmakla birlikte sürekli din adamlarıyla, kurumlarıyla ve düşünceleriyle çatışma halinde oldu. Mevcut Hıristiyanlığın yozlaşmış olduğunu ileri sürdü ve Hıristiyan inancinin tamamen yenilenmesine yönelik eleştiriler geliştirdi. Kierkegaard, din ve tanrıyı tamamen bireysel bir konu olarak değerlendirdi. Bu yönde giderek sistematik felsefenin bireyi gözardi eden bütüncüllüğünü de reddetti. Felsefesinde bireyi merkeze aldı.

Varoluşçuluğun kurucusu olan Kierkegaard, Kopenhag’da doğdu ve yaşamının çoğunu burada geçirdi. Düşünceleriyle 20. yüzyıl filozoflarının, özellikle varoluşçuların esin kaynağı oldu. Kierkegaard, hiçbir düşünce sisteminin bireyin benzersiz deneyimlerini açıklayamayacağına inanıyordu.

Sürekli Hristiyanlık üzerine düşünmüştür ve reformist bir tavra sahiptir. Onun düşüncesine göre din fazlasıyla yozlaşmıştır. Dinin yeni bir yorumlamaya ihtiyacı vardır.

Bireyselliği merkeze alan Kirkegaard kendisinden sonra gelen varoluşçuları fazlasıyla etkilemiştir.

Ünlü Fransız varoluşçu Sartre ondan o kadar etkilenmiştir ki Kirkegaard'ın metinlerini orijinal dilinden öğrenebilmek için Danca'yı öğrenmeye çalışmıştır.

Ondan sonra gelen varoluşçular onun aksine inançlı varoluşçuluk yerine ateist varoluçuluğa yönelmişlerdir.

''Zorba öldüğü an hükmü biter, şehid öldüğü an hükmü başlar.'' sözünün sahibi Danimarkalı varoluşçu filozof Soren Kirkegaard 1813 yılında doğdu. 1855 yılında henüz 42 yışındayken öldü.

Yaşadağı zaman diliminde Avrupa'nın ahlaki olarak büyük bir çöküşün içinde olduğunu sadece pazarları kiliseye gitmekten ibaret olan Hristiyanlığın ise bu çöküşe dur diyemeyeceğini söylüyordu.

Nesnel doğruların bireysel gerçekliğe uygun olmadığını, nesnel doğrulardan çok insanların yaşamları için anlamı olan doğrulara ulaşmanın önemli olduğunu söylemiştir.

ESERLERİ

Kitapları şunlardır:

Korku ve Titreme

Baştan Çıkarıcnın Günlüğü

Ölümcül Hastalık Umutsuzluk

İroni Kavramı

Kaygı Kavramı