SiyasetMHP’de önemli isimler neden gitti?

MHP’de önemli isimler neden gitti?

20.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Siyasi partiler arasında 24 Haziran milletvekili genel seçimine yönelik listesini ilk açıklayan MHP’de adaylara bakıldığında “sadakat listesi” olduğu çok açık.

MHP’de önemli isimler neden gitti

Bahçeli listesini hazırlarken, teşkilatların görüşünü aldı, temayül yoklaması yaptı ve en önemlisi 1 Kasım seçimleri sonrasında kendisine yönelik başlatılan tasfiye hareketi ve kongre savaşları sürecinde özellikle parti yöneticileri ve milletvekillerinin tutumlarını tek tek not etti. Çizgisinde kırıklık olan, partiden ayrılmaya niyetlenip sütre gerisinde bekleyen, kendisi lehine açıklama yapmaktan kaçınan isimleri belirleyen Bahçeli, parti teşkilatıyla uyumlu çalışma kriterini de dikkate aldı.

Haberin Devamı

‘Sadakat listesi’

Listedeki isimlere bakıldığında Bahçeli’ye “koşulsuz” destek veren ve yanında olan parti yöneticileri ve milletvekilleri seçilebilecek sıralarda yer alıyor. “Vefa”lı tutumuyla bilinen Bahçeli, “sadakat” gösteren isimleri bir anlamda ödüllendirmiş oldu.

Parti içinde önemli görevlerde bulunan bazı isimlerin de neden listeye giremediği ise merak konusu. Kulislere yansıyan bilgilere göre, her isim farklı gerekçelerle çizik yedi. En çok merak edilen isimler ise anayasa değişikliklerine ilişkin çalışmalarda MHP ekibi içinde yer alan ve önemli katkılarda bulunan Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, Genel Başkan Yardımcılığı koltuğuna kadar yükselen Antalya Milletvekili Mehmet Günal ve TBMM Katip Üyesi olan Hatay Milletvekili Mehmet Ahrazoğlu. Parsak’la ilgili yansıyan bilgi, “teşkilat” ve “genel merkez yönetimi” ile uyumlu çalışma konusunda sıkıntıların ortaya çıkması. Önemli görevler üstlenen Parsak’ın davranışlarının, parti ve teşkilatta yarattığı rahatsızlık iklimi listede yer almamasında önemli etki yaptı.

Haberin Devamı

‘Çizgide kırıklık’

Günal da benzer bir gerekçeyle çizildi. Ahrazoğlu hakkında ise Hatay’daki dengeler ve teşkilat talepleri doğrultusunda tasarrufta bulunuldu. 12 Eylül döneminin önemli isimlerinden Mustafa Mit’e ise vefa borcunun bir dönem vekil yapılarak ödendiği görüşü hakim. Mersin Milletvekili Oktay Öztürk’ün listeye girememesinde hem kendi bölgesi olmayan Mersin teşkilatından hem de bazı açıklamalarından duyulan rahatsızlık etkili oldu. Oktay Vural, Seyfettin Yılmaz, Ahmet Kenan Tanrıkulu konusunda da “çizgide kırıklık” gösterdikleri değerlendirmesi yapılıyor. Vural’ın, parti içi muhalefetle kongre mücadelesine giren Bahçeli’yi destekleyen açıklamadan kaçınması ve partinin bazı politikalarını eleştirerek “yenilenme” istemesi, çizik yemesine yol açtı. Adana Milletvekili Seyfettin Yılmaz ise TBMM İdare Amirliği’nden istifa ederek Meral Akşener’in saflarına katılma girişiminde bulunmuş ve kısa süre sonra yanlış yaptığını düşünerek Bahçeli’nin yanında yer almıştı. Bahçeli, bu davranışı “çizgide kırıklık” olarak görüp affetmedi. Tanrıkulu’nun, Tuğrul Türkeş’in partiden ayrılarak seçim hükümetine girdiği dönemde kendisine gelen teklifi değerlendirmeyi düşünmesi ve istifanın eşiğinden dönmesi de Bahçeli tarafından hoş karşılanmadı.

Haberin Devamı

MHP’deki hakim görüş; “kimse vazgeçilmez değil” noktasında.