Siyaset‘Melih Gökçek Yasası’ 280 oyla kabul edildi

‘Melih Gökçek Yasası’ 280 oyla kabul edildi

09.12.2010 - 00:08 | Son Güncellenme:

Kamuoyunun ‘Gökçek Yasası’ olarak bildiği ve görevini kötüye kullanan bürokratlara af getireceği iddia edilen yasa tasarısı TBMM’den geçti

‘Melih Gökçek Yasası’ 280 oyla kabul edildi

Ak Parti’nin verdiği ve kamuoyunda “Gökçek” yasası olarak nitelendirilen, görevi kötüye kullanan bürokratlara af getiren yasa teklifi 74 ret oyuna karşılık 280 oyla TBMM’de kabul edildi. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte toplam 25 milletvekili haklarında bu suçtan açılan 50 dava nedeniyle cezaevine girme riskinden kurtulmuş olacak.
Ak Parti Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak’ın imzasını taşıyan ve Ak Parti Grubu’nun onayını alan TCK’nın “görevi kötüye kullanmak” başlıklı 257. maddesinde değişiklik öngören yasa teklifi TBMM Genel Kurulu’nda Ak Parti milletvekillerinin oylarıyla kabul edildi.
Yasa yürürlüğe girdiğinde görevi kötüye kullanarak haksız kazanç sağlayanlara öngörülen “1 yıldan 3 yıla” kadar hapis cezası, “altı aydan iki yıla” indirilecek. Böylece iki yıl sınırı aşılmadığı için haksız kazanç sağlayanlar cezaevine girmekten kurtulurken, daha önce bu suçtan ceza alıp cezaevine konulanlar da düzenlemeden yararlanmak için başvurabilecek.

Görevi ihmal de var
Yasayla görevi ihmal nedeniyle kamuyu zarara uğratan veya çıkar sağlayanlar ise “altı aydan iki yıla kadar” hapis cezası yerine “üç aydan bir yıla kadar” hapis cezası alacak. Değişiklikle, “görevinin gereklerine uygun davranması için veya bu nedenle kişilerden kendisine veya bir başkasına çıkar sağlayanlar” için öngörülen hapis cezasına, para cezası da eklendi. Buna göre bu suçu işleyenler, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ve beş bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılacaklar.

25 vekil 50 dosya
TBMM’de kasım itibariyle 25 milletvekili hakkında görevi kötüye kullanma ve ihmal suçlaması nedeniyle 50 dosya bulunuyor. 13 milletvekili hakkında 32 dosya ile Ak Parti ilk sırada; 6 milletvekili ve 7 dosya ile CHP ikinci sırada, 4 milletvekili ve 7 dosya ile MHP ise üçüncü sırada yer aldı. BDP’de de 1 milletvekili hakkındaki 1 dosya bulunuyor.
Eski DTP Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında ise 3 dosya hazırlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Ankara Milletvekili Önder Sav hakkında da TCK’nın 257. maddesi kapsamında hazırlanmış birer fezleke bulunuyor. Hakkında en çok dosya hazırlanan milletvekili ise eski AK Partili Necat Birinci oldu.

Haberin Devamı

Arınç: Gökçek’in dahli varsa çok yanlış
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, şu anda cezaevlerinde TCK’nın 257. maddesinden 20’si hükümlü, 7’si tutuklu ve 4’ü de “hükümözlü” (mahkumiyet dosyası Yargıtay’da bekleyen) olmak üzere 31 kişinin bulunduğunu bildirdi. Yasanın Gökçek ile ilgisinin olabileceğini belirten Arınç, “Yani onun yargılandığı veya hüküm giydiği bir dosya vardır. Ne kadardır bilmiyorum. Ancak biz genel bir düzenleme yaptık. TCK’nın 257’nci maddesinden dosyası olanlar bu fıkralara uyduğu takdirde istifade edecektir. Gökçek’in, bu kanun çıkarılmasında bir dahli, fazladan müdahalesi olmuşsa bu müdahalesini herkesin gözünün önünde yapıyorsa telefon konuşmalarıyla veya Meclis Genel Kurulu’na gönderdiği bir takım hediyelerle bunu desteklemeye çalışıyorsa çok yanlış bir iş yapıyor, çok saygısız bir iş yapıyor” dedi. Veysi Kaynak da teklifinin yolsuzlukların önünü açan, affeden bir hüküm içermediğini savunarak “Af bizim şiarımızda yok” diye konuştu.