SiyasetKülliye ve Meclis’e füze kalkanı

Külliye ve Meclis’e füze kalkanı

28.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

15 Temmuz darbe girişimi sırasında havadan bombalanan Meclis’in ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nin yeni saldırılara karşı füze sistemleriyle korunması konusunda çalışma yürütülüyor

Külliye ve Meclis’e füze kalkanı

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM’nin füze sistemi ile ilgili korunması ile ilgili olarak, “Bu konu ve diğerleri ile ilgili bütün tedbirler alanmış durumda. Sadece Cumhurbaşkanlığı Külliyesi değil Başbakanlık ve TBMM’de gerekli bütün tedbirler alınıyor” dedi.

Haberin Devamı

TGRT Haber’e konuşan Kalın,” Bu konu ile ilgili bütün tedbirler alanmış durumda. Sadece Cumhurbaşkanlığı Külliyesi değil Başbakanlık ve TBMM’de gerekli bütün tedbirler alınıyor” dedi. Kalın, Külliye çevresinde de gerekli tedbirlerin alındığını kaydederek, “Orası hamdolsun gayet güvenilir bir yer. Zaten her gün binlerce vatandaşımız demokrasi nöbeti için oraya geliyorlar. Tam bir şölen havası var. Güvenlik noktasında hamdolsun sıkıntı yok. Uçak ve helikopterlerle ilgili bütün tedbirler alınmış durumda” ifadelerini kullandı.

Kalın’ın Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve TBMM’nin füze sistemi ile ilgili korunması konusunda tedbirlerin alındığı açıklaması TBMM’ye heyecan yarattı

Beyaz Saray gibi

TBMM’nin güvenlikten sorumlu İdare Amiri Salim Uslu başkanlığında güvenlik toplantısının da aynı sırada toplantıya geçmesi ve TBMM kampüsü içinde incelemelerde bulunması bu iddiaları güçlendirdi. Ancak Uslu, çatıya füze sisteminin kurulması gibi bir çalışamanın olmadığını belirtirken, kendilerini Genelkurmay’ın yerine koyarak füze sistemi kurmalarının sözkonusu olamayacağını ifade etti. Uslu, “Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Meclis ve Ankara’nın önemli diğer binaları için ya radar, ya sinyal bozucu bir sistem, ya uzaktan kumandalı füze sistemi ya da omuzdan atılan Stinger füzelerinin konuşlandırılması düşünülebilir. Ancak bunlar birlikte değerlendirilmelidir. Henüz verilmiş bir karar yok” açıklamasında bulundu. Uslu, Washington’daki kongre merkezi ve Beyaz Saray nasıl korunuyorsa Türkiye’nin yönetim merkezlerinin de benzer bir standart ve anlayışla korunması gerektiğini dile getirdi.

Haberin Devamı

Çelik bloker

15 Temmuz saldırısından önemli dersler çıkardıklarını dile getiren Uslu, ilk önlemleri kapılarda aldıklarını kaydetti. Ana nizamiye kapılarına anti-trafik yerine anti-terör önlemi için 80 santimetre yüksekliğinde 27 sanimetle genişliğinde çelik bloker engelleyiciler konulacağını belirten Uslu, bunlara 20 metre mesafeye ise mantarlar yerleştirileceğini bildirdi.

Sığınak yapılacak

Uslu, TBMM’deki sığınakların da elden geçirilerek amacına uygun kullanılmasının sağlanacağını kaydetti. Güvenlik kurulu üyeleri ve mühendislerle birlikte sığınakta bir kez daha incelemelerde bulunduklarını dile getiren Uslu, Genel Kurul salonunun bombalanması halinde yeraltında Meclis’in çalışmasına imkan sağlanacak sistemin kurulacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Milli savunma sistemi

NTV’nin haberine göre, darbe girişiminin ardından, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, TBMM’de ve Çankaya Köşkü’nde artık milli hava savunma sistemleri korkut, zıpkın ve atılgan kullanılacak. Cumhurbaşkanlığı ve Çankaya Köşkü’nde güvenlik önlemleri ciddi oranda artırıldı. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi için 3 farklı hava savunma sisteminin planlandığı öğrenildi. Bunlardan ilki “Korkut” hava savunma sistemi. Dakikada bin 100 atış yapabilen “Korkut”un 3 boyutlu arama radarı ve hedef tespit yeteneği bulunuyor. Bu sistemin, sadece helikopter ve uçaklara karşı değil, havadan yere seyir füzelerine karşı da etkili olduğu belirtiliyor. Hava savunma sisteminde diğer seçenek ise Stinger füzeleri. Paletli veya tekerlekli araç üzerine yerleştirilebilen Atılgan ya da Zıpkın hava savunma sistemleri aynı anda 4 ya da 8 stinger füzesi ateşleyebiliyor. Etki menzili ise 8 kilometre.