Siyaset‘KKTC’de Kuran kurslarının kapanma durumu asla olamaz’

‘KKTC’de Kuran kurslarının kapanma durumu asla olamaz’

17.04.2021 - 07:01 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar tarafından kabul edildi. Görüşmenin ardından KKTC Cumhurbaşkanlığı’nda ortak basın toplantısı düzenlendi. Tatar, Kıbrıs Türk halkının her zaman ana vatan Türkiye’yi önemsediğini belirterek, bu topraklarda bağımsız, özgür ve güvenli yaşayabilmeleri için Türkiye’nin garantörlüğünün çok önemli olduğunu vurguladı.

‘KKTC’de Kuran kurslarının kapanma durumu asla olamaz’

AA

Haberin Devamı

Tatar, “(Cenevre görüşmelerinde) Egemenliğimiz, bağımsızlığımız ve Türkiye’mizin garantörlüğü vazgeçilmez unsurlardır” dedi. Tatar, “Biz, BM’de devletten devlete ilişkiyi ifade edeceğiz. Böylelikle egemen eşitlik temelinde bir anlaşma olabilir. O anlaşma olduktan, KKTC’nin bu coğrafyada kendi halkının geleceği için vereceği umut, cesaretle burası gelişecektir ve bütün Kıbrıs halkı bundan faydalanacaktır” dedi. KKTC’de Anayasa Mahkemesinin Kur’an kurslarıyla ilgili aldığı karardan büyük bir rahatsızlık duyduğunu belirten Tatar, Anayasa Mahkemesi’nden kararın açıklamasını beklediğini, gerekçeli kararın henüz netleşmediğini söyledi. Tatar, “KKTC’de Kur’an kurslarının kapanması gibi  bir durum asla olamaz. Bunu da buradan ifade etmek istiyorum” dedi.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu da yargının bağımsızlığı ilkesinin ve Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararların bağlayıcılığına her ülkenin saygı duyduğunu belirterek şöyle devam etti: “Baştan söyleyeyim en sonda söylemek istediğimi, bu karar ideolojik bir karardır. Neden? Anayasaya göre ya da hükümlerine göre verilmiş bir karar değildir. Elbette bunun düzeltilmesi konusunda saygıdeğer Cumhurbaşkanının ve Başbakanın yaptığı açıklamaları önemsiyoruz.”

Yasal düzenleme çağrısı

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Anayasa Mahkemesi’nin kararına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada ise şunları kaydetti:

“KKTC Anayasası’nın her vatandaşa dini inançlarını ve kutsal kitaplarını öğrenme hakkı ile kendi inançları doğrultusunda ibadet etme özgürlüğünü sağlamakta olduğunu belirtmekte büyük yarar vardır. Buna göre din eğitimi almak Anayasaya aykırı olmadığı gibi Din İşleri Başkanlığı da Devletin dini alanlarda faaliyet gösteren kurumudur. Din İşleri Başkanlığı’nın, devletin dışında bir kurum olduğu algısını yaratmak ve bu kurumu zan ve töhmet altında bırakmak doğru değildir. Anayasa Mahkemesi’nin bu kararından sonra gereken yasal düzenlemelerin hemen yapılarak, kursların devamının sağlanması en büyük beklentimdir. Buna göre de kurslar Din İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenmeli, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı da bu kursları denetlemeli ve kurs sonrasında verilecek olan belgeleri onaylanmalıdır. Gereken bu yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasının da takipçisi olacağım. Bir kez daha belirtmek gerekir ki, vatan bildiğimiz bu topraklarda 1571 yılından bu yana devam etmekte olan dini inançlarımıza sahip çıkmaya ve bunları korumaya devam edeceğiz. Bu topraklarda ne dini inançlarımız yok olacak, ne de ezan sesi susacak.”

Haberin Devamı

‘Federal çözüm için zaman kaybetmeyiz’

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 2017’de Cenevre’de bir günlük mini konferansta, Ocak’ta Cenevre’den Temmuz’da Cran Montana’ya kadar tüm görüşmelerde ve Cran Montana’da Kıbrıs Rum tarafının masayı devirmesi sebebiyle başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından yaptıkları açıklamalarda tüm muhataplarına federasyonu artık müzakere etmeyeceklerini birçok kez söylediklerini belirtti. Çavuşoğlu, “Biz artık federal çözüm için zaman kaybetmeyeceğimizi, yeni fikirlerin, yeni vizyonun görüşülmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun için de adadaki gerçekler çerçevesinde adil, kalıcı ve sürdürülebilir tüm taraflar için de kazan-kazan getirecek bir çerçeve ve vizyon ortaya koyuyoruz” dedi.