SiyasetHodri meydan

Hodri meydan

28.09.2008 - 00:54 | Son Güncellenme:

Kılıçdaroğlu, CHP lideri Baykal'ın eşine ait olanlarla birlikte mal varlığını açıklamasını isteyen Fırat'a Başbakan Erdoğan ile Baykal'ın dokunulmazlıklarının kaldırılarak mahkemede aklanmasını önerdi

Hodri meydan

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, CHP lideri Deniz Baykal’ın eşine ait olanlarla birlikte mal varlığını açıklamasını isteyen AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat’a “Hodri meydan” dedi. Kılıçdaroğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Baykal’ın dokunulmazlıklarının kaldırılarak mahkemede aklanması önerisinde bulunurken, “Buna yüreğiniz yetmiyorsa, Baykal ile Erdoğan, Uğur Dündar’ın yönetiminde tartışsınlar” dedi.
Kılıçdaroğlu, dün TBMM’de Fırat’ın ardından basın toplantısı düzenledi. Baykal’ın açık bir teklifi olduğunu anımsatan Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

‘İki liderin dokunulmazlığı kalksın’
“Baykal’ın ve Erdoğan’ın dokunulmazlıklarını kaldıralım ve her iki lider gidip yargılansınlar. Biz CHP olarak ‘Hodri meydan’ diyoruz. Fırat sizin, AKP grubunun, Erdoğan’ın bunu yapmaya cesareti ve yüreği var mı? Sayın Fırat, benim yaptığım açıklamaya paralel olarak siz de kürsüye çıkıp ‘Erdoğan’ın dokunulmazlığının Baykal’ın dokunulmazlığıyla eşzamanlı kaldıracağız. Yolsuzluğu kim yaparsa yapsın üstüne gideceğiz’ deyin.
İki lideri de gönderelim mahkemede aklansınlar, yargılansınlar, gelsinler. Buna yüreğiniz ve cesaretiniz var mı? Şayet buna yüreğiniz ve cesaretiniz yoksa Baykal’ın dokunulmazlığını kaldırın. Bunu da teklif ediyoruz ve açık çek veriyoruz. Dokunulmazlığını kaldırın ki Erdoğan’ın neyin arkasına saklandığını daha net görelim. Buna da şayet yüreğiniz yetmiyorsa ve cesaretiniz yoksa Sayın Baykal ile Sayın Erdoğan, hem kişisel konumlarını hem de Türkiye’de yolsuzlukları Uğur Dündar’ın yönetiminde tartışsınlar. Biz CHP olarak hodri meydan diyoruz.”
Kılıçdaroğlu, “Baykal neden mal varlığını açıklamıyor?” sorusu üzerine şöyle devam etti:
“Bir parti genel başkanının mal varlığının açıklanması isteniyorsa bunu önce Recep Tayyip Erdoğan’ın seslendirmesini isteriz. Fırat bunu dillendirdi ve kendisine seçenek sunduk. ‘Buyrun dokunulmazlıkları kaldırın’ dedik.
Üçüncü seçeneğimiz var; Baykal ile Erdoğan’ı aynı masa etrafına oturtalım. Uğur Dündar da programını yapsın. Özel konumları dahil, geçmişte edindikleri mal varlıkları dahil, hepsinin hesabı sorularla sorulsun. Basın mensuplarının önünde, kamuoyuna açık bir şekilde yapılsın. Baykal açık çek verdi; Hiç kimsenin dokunulmazlığı kalkmasa dahi benim dokunulmazlığımı kaldırabilirsiniz.’ Zaten daha önce verilmiş dilekçesi var. Bütün CHP milletvekillerinin kendi dokunulmazlıklarının kaldırılmasıyla ilgili olarak Anayasa Adalet Komisyonu’na verdikleri dilekçe var. Ama AKP’liler yargılanmak ve aklanmak istemediği için, arkasında karanlık dosyalar olduğu için bizim de dokunulmazlığımızı kaldırmak istemiyorlar. Dokunulmazlık kalkarsa ne olacak? Kim kalpazanlık suçundan yargılanacak? Bunu Sayın Fırat’a sormak isterim. Sahte evrak düzenlemekten kim yargılanacak? İngiltere’ye yapılan ihracat dolayısıyla Fırat’ın daha zamanaşımı süresi dolmadı onu da unutmasın.”

‘Çivilememiz mi lazım’
Kılıçdaroğlu, Fırat’ın, kendisinin açıkladığı Danıştay kararının hayali ihracatla ilgili olmadığı iddiasına, “Mahkeme açık şekilde, ‘Gerçekte ihracat işlemlerine konu olmayan’ diyor. Halk dilinde hayali ihracat. Sizin alnınıza Danıştay kararını yapıştırıyoruz. Bunu çivilememiz mi gerekiyor Sayın Fırat? Ukrayna’ya değil, İngiltere’ye yapıldığı söylenen ve Fırat’ın da MENAS Yönetim Kurulu İkinci Başkanı olduğu dönemde yapılan ihracattan söz ediyoruz. Bunu Fırat ısrarla gözardı etmek istiyor” yanıtını verdi.
Kılıçdaroğlu, Fırat’ın MENAS şirketiyle ilgili “kırmızı hat” tartışması konusunda, “Belki Sayın Fırat şunu söyleyebilir, ’Ben şirket ortağı olduğum için adımı kullanmışlardır.’ İyi de o zaman adama sorarlar, peki diğer ortakların adını niçin kullanmadılar?” dedi.
Fırat’ın, raporu düzenleyen bir müfettişin kendisini arayarak, “vicdan azabı çektiğini ve bayram sonrası raporu vereceğini” söylediğini belirten Kılıçdaroğlu, “Sayın Fırat o raporu açıklayın ki, ben de o müfettişin niçin ve hangi gerekçelerle vicdan azabı çektiğini kamuoyuna açıklayayım” ifadelerini kullandı.