12.11.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
Aslıhan Altay Karataş / Ankara - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün Beştepe’de 15 Temmuz Demokrasi Müzesi mevkiindeki Millet Ormanı’nda düzenlenen Milli Ağaçlandırma Günü Fidan Dikim Töreni’ne Macaristan Başbakanı Viktor Orban ile birlikte katıldı. Erdoğan, konuşmasında özetle şunları söyledi:
AĞAÇ DOSTU, İNSANIN DA DOSTU: Ağaç, orman, çevre dostu olan insanın da dostudur, tüm canlıların dostudur. 11 Kasım tarihinin ağaç dikme yanında, içinde yaşayan tüm canlılarla birlikte ortak hayat alanımız dünyaya karşı sorumluluklarımızı hatırlama günü olarak görüyorum.
EN BÜYÜK SEFERBERLİK: Türkiye Paris İklim Anlaşması’nda taraf olarak 2053 yılı için sıfır emisyon hedefini ortaya koymuştur. Ülkemizin en önemli projeksiyonu olan 2053 vizyonunun merkezine Yeşil Kalkınma Devrimi’ni yerleştirdik. Orman varlığımızın arttırılması hususunda da daima ön saflarda yer alacağız. Daha yeşil bir Türkiye hedefiyle son 19 yıldır Cumhuriyet tarihinin en büyük ağaçlandırma seferberliğini yürütüyoruz. Dünyada orman varlığı azalırken ülkemiz orman varlığını artıran sınırlı sayıdaki ülkelerden biri olmuştur. Son 19 yılda 5,5 milyar fidanı toprakla buluşturduk. 20,8 milyon hektar olan orman varlığımızı 23 milyon hektar sınırına getirdik.
AVRUPADA BİRİNCİYİZ: BM Küresel Orman Kaynakları Raporuna göre, Türkiye ağaçlandırma çalışmalarında Avrupa’da 1. dünyada 4. sırada yer alıyor. Aynı rapora göre yaptığımız ağaçlandırma çalışmalarına göre dünya orman varlığı sıralamasındaki yerimizi 27. sıraya çıkardık. Hedefimiz 2023 yılı sonuna kadar dikilen fidan sayısını 7 milyara, ülkemizin orman varlığını, yüzölçümümüzün üçte birine ulaştırmaktır. İnsanlarımızın tabiatla en kolay şekilde buluşması için 136 adet şehir ormanı kurduk. Milli park sayımızı 45’e yükselttik. Erozyonla mücadelede dünyaya örnek bir ülkeyiz. Türkiye 1970’li yıllarda her yıl 500 milyon ton toprağını erozyonla kaybederken, ağaçlandırma ve diğer tedbirlerle bu miktarı 154 milyon tona kadar düşürdük. Yani artık her yıl Kıbrıs adası büyüklüğünde bir toprağı kaybetmiyoruz.
ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ YAPILMALI: Ülkemiz ormanlarının yüzde 54’ü yangınlara karşı hassas alanlardan oluşuyor. En büyük orman yangınlarının yaşandığı Akdeniz Bölgesi iklim değişikliğinden en çok etkilenecek bölgeler arasında gösteriliyor. Tüm bu olumsuz şartların ağır bedelini 28 Temmuz’da başlayan bir dizi orman yangınıyla ödemek mecburiyetinde kaldık. Yangınlar sadece ülkemizi etkilemedi, dünyanın pek çok yerinde benzer afetler yaşandı. Orman yangınlarına karşı uluslararası seviyede şimdiden güçlü işbirlikleri oluşturmamız gerekiyor.
YANGINA MÜDAHALE: Türkiye olarak yangına müdahale süresini 40 dakikadan 12 dakikaya indirdik. Yangın başına düşen alan miktarını geçmişe göre yarı yarıya düşürdük. Yangınlara karşı tarihimizdeki en zengin hava filosunu da bu dönemde kurduk. Attığı su miktarı ve etkin manevra kabiliyetine sahip amfibik uçakları bu yıl filomuza dahil ettik. İHA’ları da kullanmaya başladık. İklim değişikliğinin etkilerine karşı teşkilatımızı güçlendirmeye devam edeceğiz.
GELECEĞE NEFES: Yanan orman alanlarını da süratle yeniden ağaçlandırıyoruz. Hedefimiz yangından zarar gören alanların ağaçlandırma çalışmalarını 1 yıl içinde tamamlamaktır. Zarar gören orman alanlarımız öncelikle olmak üzere Geleceğe Nefes Kampanyası ile her vatandaşımız için 3 fidan hesabıyla toplam 252 milyon fidanı yıl bitmeden toprakla buluşturmuş olacağız. Önümüzdeki yılın sonuna kadar 81 ilimize 81 millet ormanı kurarak tüm vatandaşlarımızın bu hizmetten faydalanmasını sağlayacağız.