12.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
ABDULLLAH KARAKUŞ
12 Haziran seçimlerinden sonraki süreci Ak Parti’nin “ustalık dönemi” olarak nitelendiren Başbakan Erdoğan, partisinin listelerini oy almakta zorlandığı sahil ve doğu bölgelerini esas alarak hazırladı. 2007 seçimlerinde listesini “merkez partisi” mesajıyla hazırlamaya özen gösteren Erdoğan, bu kez asıl değişimi mevcut vekiller üzerinden yapmayı tercih etti. Ak Parti’de 165 milletvekili tekrar aday gösterilmezken, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf çizilen tek bakan oldu. Kabinenin önemli ismi Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç başta olmak üzere 9 bakanın seçim bölgesi değiştirildi.
Türbanlı öğretmen olan ve derslerde başını açan Gülderen Gültekin, seçilmesi çok zor olan Antalya 13. sıraya konuldu. 20 milletvekilinin tekrar aday adayı olmadığı Ak Parti’de böylece toplam 185 milletvekili Meclis’e veda etmiş oldu. 22 dönemde milletvekili olan, ancak 23. dönemde aday gösterilmeyen 12 kişi bu kez aday gösterildi. Listeye giren bakanların tamamı listelerin birinci sırasına yerleşirken, aday olmayan Devlet Bakanı Mehmet Aydın da TBMM’ye veda etti.
Aday gösterilmeyen milletvekilleri arasında, son olarak anayasa değişikliği oylamalarında parti yönetimi ile sürtüşme yaşayan eski bakan Kürşad Tüzmen, eski bakanlardan Osman Pepe, Nazım Ekren, Sami Güçlü, Zeki Ergezen, Hilmi Güler, Mustafa Sait Yazıcıoğlu, Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, eski genel başkan yardımcıları Dengir Mir Mehmet Fırat ve Edibe Sözen, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Murat Mercan ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül dikkati çekti.
Güneydoğu depremi
Erdoğan Diyarbakır’da, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker dışındaki 5 milletvekilini de liste dışı bıraktı. Erdoğan, en son grup toplantısında Diyarbakır milletvekillerine, “BDP’liler her gün seçim bölgesinde çalışıyor, siz ‘can güvenliğimiz yok’ diye gitmiyorsunuz. Milletvekili seçilirken can güvenliğiniz var mıydı?” sözleriyle dile getirdiği kızgınlığı listeye yansımış oldu. 3 kadın da Diyarbakır aday listesine girdi.
Bu isimlerden biri de Diyarbakır’da 3 yıl önce terör örgütü PKK tarafından dershane önüne koyulan bombanın patlatılması sonucu hayatını kaybeden Eren Eronat’ın annesi Oya Eronat oldu. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu Diyarbakır’dan, gazeteci Mehmet Metiner de Adıyaman’dan aday olabildi. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik de seçim bölgesi Van’dan Gaziantep 1. sıraya çekildi.
Bakanlar doğuya ve sahile
Ak Parti’nin oylarının düşük olduğu doğu ve sahil illerine de önemli isimlerle bakanlar kaydırıldı. Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül İzmir’den Antalya’ya, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Gaziantep’ten Batman’a, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç Manisa‘dan Bursa’ya, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay İstanbul’dan İzmir’e, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Erzincan’dan İzmir’e, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Ankara’dan Mersin’e, Hayati Yazıcı İstanbul’dan Rize’ye, Faruk Çelik Bursa’dan Şanlıurfa’ya çekildi. TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin bu kez Antalya yerine Karabük’ten aday gösterildi. Mmilletvekili Özlem Türköne’nin yerine aday olacağı belirtilen eşi gazeteci Mümtaz’er Türköne listelere giremedi. Ülkücü isimlerden Ramiz Ongun da aday gösterilmedi. Cumhurbaşkanı Gül’e yakın Murat Mercan, engelli Lokman Ayva aday gösterilmezken, aday adaylığı başvurusunda bulunan sanatçı Metin Şentürk aday olamadı.
Tatlıses yerine Şükür
Erdoğan’ın başvurusunu elden aldığı sanatçı İbrahim Tatlıses, hem sağlık sorunları, hem de yargılandığı Sauna çetesi davası yüzünden aday gösterilmezken, Sakarya’dan aday adayı olan eski milli futbolcu Hakan Şükür İstanbul 3. bölgeye kaydırıldı. Erdoğan’ın danışmanlığını yapan, Alevi açılımını yetersiz bularak Erdoğan’ın danışmanlığından ayrılan Alevi kökenli Reha Çamuroğlu bu defa aday gösterilmedi.
Gazeteci milletvekili Mehmet Ocaktan bu kez aday gösterilmezken, eski Star gazetesi Ankara Temsilcisi Şamil Tayyar Gaziantep , TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar Trabzon’dan, dDışarıdan kabineye giren Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Konya’dan aday gösterildi.