SiyasetDTP'li Sakık'ın Kürt coğrafyası sözlerine tepki

DTP'li Sakık'ın Kürt coğrafyası sözlerine tepki

18.12.2008 - 18:38 | Son Güncellenme:

.

DTPli Sakıkın Kürt coğrafyası sözlerine tepki

DTP Muş Milletvekili ve İdare Amiri Sırrı Sakık’ın bütçe görüşmeleri sırasında Güneydoğu bölgesinden “Kürt coğrafyası" olarak bahsetmesi tepkilere yol açtı. Sakık, “En çok yeşil kartın dağıtıldığı yer Kürt coğrafyasıö derken MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır “Bu kürsüden bu tür yanlış şeylerin yapılmasına müsaade edilmemelidir. Ya siz ya da Sakık düzeltin. Milli kimlik hassasiyetleri üzerinde konuşulmamalı. Kürt coğrafyası yokturö diyerek tepki gösterdi. Sakık’ın sözde Ermeni soykırımı iddialarıyla ilgili olarak “Özür Diliyoruz" kampanyası başlatan aydınların “erdemliö davrandıklarına ilişkin sözlerine ise birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Pakdil, “Türkiye’nin geçmişten utanacak bir durumu yoktur. Bizim tarihimizden utanacak bir şeyimiz yokö diyerek tepki gösterdi.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri sırasında konuşan DTP Muş Milletvekili ve İdare Amiri Sırrı Sakık Türkiye’nin en yoksul ilinin Muş olduğunu, Türkiye’de borcu olmayan illerden birinin de yine Muş olduğunu belirterek, “Çünkü kimse borç vermiyor. Tarım Bakanı’nın seçim çevresi olan Bismil ve diğer Kürt coğrafyasında hiçbir arazi ipotek kabul edilmiyor. Vatandaşlar tefecilerden aldıkları parayı ödeyemedikleri için sürekli cinayetler işleniyorö dedi. Sakık, en çok yeşil kartın dağıtıldığı yerin de “Kürt coğrafyas" olduğunu söyledi.

Sakık’ın sözlerine MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır tepki gösterdi. Şandır “Bu kürsüden bu tür şeylerin yapılmasına müsaade edilmemelidir. Ya siz ya da Sakık düzeltin. Milli kimlik hassasiyetleri üzerinde konuşulmamalı. Kürt coğrafyası yokturö dedi. Pakdil ise “Düzelttim ve Türkiye Cumhuriyeti’nin bir bütün olduğunu söyledim. Sakık’ın düşünceleri kendisine aittir"diye konuştu.

Haberin Devamı

-“AYDINLAR ERDEMLİ DAVRANDI"

Sakık’ın konuşmasında “Özür diliyoruzö kampanyası başlatan aydınlar için “erdemliö ifadesini kullanması da tepkilere yol açtı. 1915 yılında yaşanan olayları içlerine sindiremediklerini söyleyen bir grup aydının bir kampanya başlattığını ve bunun çok insani olduğunu söyleyen Sakık, 1970’lerde Willy Brand’ın özür dilediğini, Güney Afrikalı bir liderin ayrımcı politikalardan dolayı özür dilediğini, yine ABD’nin enerji bakanının yapılan radyasyon denemelerinde zarar görenlerden özür dilediğini kaydetti. Sakık, “Bu bir erdemliliktir. Biz de geçmişimizle yüzleşsek acaba kıyamet mi kopar?" dedi. Sakık Başbakan Erdoğan’ın, böyle bir hareketin Ermenistan’la kurulan hattı baltalayacağı açıklaması yaptığını belirterek, şunları söyledi:

“O hat, Cumhurbaşkanının gidişiyle olumluydu. Demokrasiden yana olan her kesim destek verdi. O hattı bombalayan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül’ün Brüksel’de yaptığı açıklamadır. O açıklama ittihatçıların açıklamasıydı. Ben Aydınların bu olumlu davranışını selamlıyorum."

Sakık’ın sözlerine Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil “Türkiye’nin geçmişten utanacağı bir durumu yoktur. Bizim tarihimizden utanacak bir şeyimiz yokö diyerek tepki gösterirken Sakık, “Ben de öyle dedim. O aydınların düşüncesine saygı duyalım dedimö diye konuştu. Sakık eskiden Meclis’te Kürdistan ve Lazistan milletvekilleri olduğunu, Atatürk’ün de Meclis’teki kürsüden Ermenileri katledenlere “alçak" dediğini belirterek “Mustafa Kemal ruhu. O o gün söylüyor, ben de bugün söylüyorumö dedi. Pakdil ise “O gün yapılmış olanlar o günkü çatışmaların içerisindedir. Katliam yapan alçaktır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti böyle bir katliam yapmadı. O söz aydınlarınö diye konuştu. Sakık, “Yapılanların üstünü örtüyorsunuz. Yapılan haksızlıklara karşı çıkılmalıö derken, Pakdil, Türkiye Cumhuriyeti’nin utanılacak bir şey yapmadığını yineledi.