SiyasetDTP'li Nurettin Demirtaş hakkında 5 yıl hapis isteniyor

DTP'li Nurettin Demirtaş hakkında 5 yıl hapis isteniyor

04.12.2008 - 17:26 | Son Güncellenme:

.

DTPli Nurettin Demirtaş hakkında 5 yıl hapis isteniyor

SAHTE çürük raporu aldığı iddiasıyla tutuklanan, tahliye olduktan sonra Tokat'ta silah altına alınan Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, Dicle Belediye Başkanı Abdullah Akengin ile kapatılan DEP'in Şırnak eski milletvekili Selim Sadak'ın yargılanmasına Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.
Diyarbakır’da geçen yıl 2 gün süren ‘Demokratik Toplum Kongresi'nin sonuç bildirgesini kamuoyuna açıklayan ve bu bildirgede PKK propagandası yaptıkları iddiasıyla haklarında TMY’nin 7/2 maddesi uyarınca 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılan Demirtaş, Akengin ile Sadak, duruşmaya gelmedi. Mahkeme heyeti, sanık avukatlarına savunmalarını hazırlamaları için süre verilmesine, dosyadaki konuşma metninin çözümünün yapılması için CD'lerin bilirkişiye verilmesine karar verip duruşmayı erteledi.
İddianamede, sanıkların basın toplantısıyla sonuç bildirgesini kamuoyuna deklere ettikleri, bu bildirgeyi Nurettin Demirtaş'ın okuduğu belirtilirken suç unsuru taşıyan şu cümleleri kullandığı bildirildi.
“Demokratik Toplum Kongresiyle, Kürt halkının temel haklarının anayasal güvence altına alındığı oranda Türkiye’nin bütünlüğü içerisinde Kürt sorununu demokratik ve barışçıl çözümü için tarihsel bir fırsat yakalanmıştır. Kongremiz inkar, imhayı esas alan yaklaşımları reddeder. Kongremiz, Kürt Halk önderi Abdullah Öcalan’ın Kürt sorununa demokratik çözüm yaklaşımını son derece belirleyici olduğu soncuna varmıştır. Öcalan’ın İmralı’dan başka bir yere nakli ile sağlık sorunlarının giderilmesi için tedavi sürecinin başlatılmasının toplumsal barış için rolünü oynayabileceği şekilde halkla bağ kurabileceği bir ortam yaratılmasının, Kürt halkı kadar Türkiye demokrasisi açısından da son derece yaşamsaldır. Bayrak ve resmi dil tüm Türkiye ulusu için geçerli olmakla birlikte her bölge ve özerk birimin kendi renkleri ve sembolleri ile demokratik öz yönetimini oluşturmasını öngörür. Yeni anayasa çalışmasıda dikkate alınarak siyasi ve idari yapılanmada köklü bir reforma gidilmesi gerekmektedir. İlleri kapsayan ve il genel meclislerine benzer bir şekilde seçimle işbaşına gelen bölgesel bir meclis oluşmalı. Herkesi Türk olarak tanımlayan bir vatandaşlık tanımı yerine kültürel kimlikleri kabul eden ve kültürel kimliklere dayalı Türkiye ulusunun tümünü kapsayan Türkiyelilik üst kimliği çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı esas alınmalıdır. Kürt dili başta olmak üzere diğer diller ve kültürler önündeki engellerin kaldırılması tekçi, etnik refaranslara dayalı ’vatandaşlık’ ’Ulus’ kavramlarının demokratik bir tarzda yeniden tanımlanması şeklinde ifade ettiğimiz siyasi hedefler anayasa refarandumunda temel ölçütümüzdür.”
İddianamede, Demirtaş'ın yasa dışı örgüt propagandası yaptığı, diğer sanıklar Abdullah Akengin ile Selim Sadak’ın da aynı toplantıda sözcü görevi üstlenmeleri nedeniyle bu suça katıldıkları, ayrı ayrı cezalandırılmaları gerektiği belirtildi.