SiyasetDTP'li Kurtulan'dan Toptan'ın eleştirilerine cevap

DTP'li Kurtulan'dan Toptan'ın eleştirilerine cevap

15.12.2008 - 17:25 | Son Güncellenme:

.

DTPli Kurtulandan Toptanın eleştirilerine cevap

Kuzey Irak Parlamentosu’nda kabul edilen çok eşlilikle ilgili kanun teklifiyle ilgili DTP’li kadın milletvekillerinin yaptığı görüşmelere tepki gösteren Meclis Başkanı Köksal Toptan’a, DTP Van Milletvekili ve Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan’dan yanıt geldi. Kurtulan, Meclis Başkanı Toptan’ın sık sık DTP’yi Meclis dışı çalışmaları konusunda eleştirdiğini hatırlatarak “İçi rahat olsun, Meclis içinde olduğu gibi dışında da iyi işler yapıyoruzö dedi. AKP’nin kadın ve kadın sorunlarına bakışının ortada olduğunu ifade eden Kurtulan Toptan’a “Kendileri iktidarda, AKP’li kadın milletvekilleri ’kadına yönelik neler yapıyor’ diye sormak gerekirö şeklinde tepki gösterdi.

Haberin Devamı

Kurtulan Meclis’te gazetecilerin soruları üzerine, Kuzey Irak Parlamentosu’nda çok eşlilikle ilgili kanunun kabulünün ardından DTP’li kadın milletvekillerinin yaptığı görüşmeleri eleştiren Meclis Başkanı Köksal Toptan’a yanıt verdi. Meclis Başkanı’nın bir süredir DTP’nin Meclis çalışmalarından memnun olduğunu dile getirmesine rağmen, meclis dışı çalışmalarını eleştirdiğini hatırlatan Fatma Kurtulan, Toptan’ın sözlerinin kendilerini üzdüğünü söyledi.

Kadına yönelik şiddetin evrensel olduğunu, Irak’taki kürt kadınlarına yönelik böyle bir kanuna karşı da sessiz kalamayacaklarını ifade eden Kurtulan, “Sessiz kalamazdık, mutlaka bir tepki vermemiz gerekiyordu. Bizim arkadaşlarımız da ilgilerle görüşüp, çok eşliliğin kadına yönelik bir şiddet olduğunu, bunu yasalaştırmanın hukuksuzluk olduğunu, bunun telafisi için gerekli adımların atılması gerektiğini dile getirdiler. Bunun kötülüğü nerede, ben meclis başkanına sormak istiyorum, kendisiyle polemiğe girmek istemem ancak bu yaptığımızın neresi yanlış, bunu göstersinlerö diye konuştu.

Haberin Devamı

DTP’nin yüzde 40 kadın kotası, kadın-erkek eşitliği konusunda verdiği kanun teklifi ile kadın sorunlarına karşı duyarlılığını ortaya koyduğunu ifade eden Kurtulan, şöyle konuştu:

“Kendileri iktidardadır. Kadın milletvekilleri kadına yönelik neler yapıyor diye sormak gerekiyor. Kota ve 3 çocukla ilgili başbakanın verdiği demeç, kadın sorununa nasıl baktıklarının göstergesidir. Meclis Başkanı Sayın Toptan’ın bu gibi açıklamaları artık yapmaması gerektiğini düşünüyoruz. Biz hem meclis içinde hem meclis dışında, hem cinsimize dönük hem de ülkemizin sorunlarına dönük, Kürt sorununa yönelik çok iyi işler yaptığımızı düşünüyoruz. İyi işler yaptığımız sayın Toptan’a hatırlatmak istiyorum. O konuda içi rahat olsun. Çalışmalarımızdan haberdar değil, sorulan sorulara içeriğini bilmeden yanıt vermemeli.