SiyasetDTP'li Demirtaş: Diyarbakır'ı alacağız

DTP'li Demirtaş: Diyarbakır'ı alacağız

18.12.2008 - 21:53 | Son Güncellenme:

.

DTPli Demirtaş: Diyarbakırı alacağız

DTP Grup Başkan Vekili ve Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, Türkiye'nin en iyi belediye modelini DTP'nin ürettiğini savunarak, “Yolsuzluk iddialarıyla karşılaşmayan tek belediye DTP'li belediyelerdir” dedi. Hükümeti eleştiren Demirtaş, “Diyarbakır'ı isteyenlere 29 Mart'ta anlamlı ve görkemli bir cevap vermek istiyoruz. Bir güzeli bin kişi ister ama bir kişi alır. Biz en az yüzde 70 oyla Diyarbakır'da iktidar olacak düzeyde çalışma yapıyoruz” diye konuştu.
DTP'li merkez Bağlar İlçesi Belediyesi'nin Kürt şarkıçı Ayşe Şan anısına yaptırdığı park törenle açıldı. Açılışa DTP Grup Başkan Vekili Selahattin Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı DTP'li Osman Baydemir ile partililer katıldı. Demirtaş, Türkiye'deki belediyeler arasında Diyarbakır'daki belediyelerin kıt olanaklara rağmen Türkiye'deki en başarılı yeşil alan belediyeciliği örneğini sergilediğini söyledi. Demirtaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet sözcülerinin her fırsatta belediyeler arasında hiçbir ayrımcılık yapmadıklarını dile getirdiğini belirterek, şunları söyledi:
“İller Bankası payı itibari ile de bütün belediyelere eşit pay dağıttıkları, belediye borçları açısından da bütün belediyelerin borçlarına karşılık sadece aylık yüzde 40 kesinti yaptıklarını iddia ediyorlar. Bu doğru olabilir. İller Bankası payı açısından yasal zorunluk nedeniyle bir eşitlik söz konusu olabilir. Ama belediyelere tanınan olanaklar krediler, hibeler, göz yumulan borçlar açısından DTP'li belediyeler Türkiye'nin en ayrımcı politikaları ile karşılaşmıştır. Ankara belediyesinin geçen yılki payı 706 trilyon Diyarbakır'ın ise 46 trilyon. Fakat Melih Gökçek’in olanakları bununla da sınırlı değil. BOTAŞ'ın kendisine verdiği doğalgazı halka peşin parayla satan Gökçek bu parayı BOTAŞ'a ödemeyerek Ankara’da finansman olarak kullanmıştır. Sadece BOTAŞ'a olan borcu 12 katrilyondur. Bu parayı halktan peşin almasına rağmen BOTAŞ'a ödememeiş bu paranın hepsini Ankara'da kaynak olarak kullanmıştır, hükümet de buna göz yummuştur. Bu bir ayrımcılım değil midir? Yenişehir Belediyemizin vergi borcu nedeniyle hesapları bloke edilirken işçi ücretlerine dahi el konulurken, Melih Gökçek’in BOTAŞ borcuna karşılık hükümet göz yummuştur. Nasıl ‘Ben bütün belediyelere eşit davrandım’ diyebilirsiniz?”
DTP'li belediyelerinin birçok olanaksızlıklara rağmen iyi hizmet verdiğini savunan Demirtaş, “Buna rağmen iddia ediyorum Türkiye'de belediyeciliğin nasıl yapıldığını görmek isteyen ya da nasıl yapılmasını gerektiğini öğrenmek isteyen belediye başkanlarını buraya davet ediyorum. Gelsinler DTP'li belediyelerden belediyecilik nasıl yapılır onu öğrensinler. Türkiye'nin en iyi belediye modelini DTP üretmiştir” dedi.

‘YOLSUZLUK SUÇLAMASI YOK’
Diğer partilerin belediye başkanlarının yolsuzluk iddiasıyla görevden alındığını öne süren Selahattin Demirtaş, şunları söyledi:
“Yolsuzluk iddiası ile karşılaşmayan tek belediye DTP'li belediyelerdir. 2004'ten bu yana 6 AKP'li belediye başkanı, 3 MHP'li, 3 CHP'li belediye başkanı yolsuzluk yaptıkları iddiası ile görevden alınmıştır. DTP'li belediye başkanlarımızdan 2'si görevden alınmıştır. Bunlardan biri Sur Belediyesi'nin ana diline sahip çıktığı için, Cizie Belediye Başkanı nevruzda yaptığı konuşmadan dolayı görevden alınmıştır. Yani 2004'ten bu yana yolsuzlukla suçlanmayan tek belediyeler DTP’li belediyelerdir. DTP’li belediyeleri hizmet yapmamakla suçlarken, yanıbaşımazdaki Siirt, Bingöl, Van’ı Muş’u görmezlikten gelerek veya karçırarak AKP’nin bu konudaki başarısızlığını örtmeye çalışıyor.”

‘DİYARBAKIR'DA YÜZDE 70 OY ALACAĞIZ’
AKP hükümetini eleştiren Demirtaş, “Diyarbakır halkını cezalandırarak, hakaret ederek, yok sayarak üstüne bir de Diyarbakır'ı isteyenlere 29 Mart'ta anlamlı ve görkemli bir cevap vermek istiyoruz. Diyarbakır'a talip olmanın elbetteki bir anlamı var. Bir güzeli bin kişi ister ama bir kişi alır. Biz Diyarbakır'ı bırakın kaybetme telaşını Diyarbakır’da ezici bir çoğunlukla Diyarbakır'da hak iddiasında bulunanları bir daha sokağa çıkamayacak hale getirecek bir oy potansiyeli ile alma hazırlığı içerisindeyiz. Diyarbakır halkı bu coşkuyu 29 Mart akşamı yaşayacak tüm hazırlıklarımız kutlamalara dönüştü. Biz en az yüzde 70 oyla Diyarbakır'da iktidar olacak düzeyde çalışma yapıyoruz. Bunun bu şekilde bilinmesi ve hazırlıklarımıznda bu şekilde sürdüğünün her kes tarafından sürdüğünün herkes tarafından idrak edilmesi gerekmektedir” diye konuştu.