SiyasetDTP'li Ayna: ‘Bu seçim savaş ve barışın seçimi’

DTP'li Ayna: ‘Bu seçim savaş ve barışın seçimi’

01.12.2008 - 12:52 | Son Güncellenme:

.

DTPli Ayna: ‘Bu seçim savaş ve barışın seçimi’

DEMOKRATİK Toplum Partisi (DTP) Genel Başkan Yardımıcısı Emine Ayna, Muş'un Malazgirt İlçesi'nde, “Ya barış diyeceğiz, ya da savaş. Bu seçim savaş ve barışın seçimi. DTP dışında herhangi birine oy vermek ‘savaşa' oy vermektir. Kürtler'e sesleniyorum: Bu seçimde bir, birlik olmak zorundayız. DTP'ye verilecek her oy, barışa verilecek oydur. Sandığa bunu bilerek gideceğiz” dedi.
DTP'nin 23 Kasım'da Hakkari’den başlattığı seçim gezisinin bugünkü ilk durağı Muş'un Malazgirt İlçesi oldu. Sabah saatlerinde Belediye Meydanı'na seçim otobüsüyle gelen DTP Genel Başkan Yardımıcısı Emine Ayna, Muş Milletvekilleri Sırrı Sakık, M. Nuri Yaman, Diyarbakır Milletvekilleri Akın Birdal ile Aysel Tuğluk yaklaşık 1000 kişi tarafından Kürtçe ‘Bıji Serok Apo’ (Yaşasın başkan Apo) sloganıyla karşılandı. Mitingte kadın ile çocukların ön planda olduğu dikkat çekti. Bölücübaşı Abdullah Öcalan posterleri, terör örgütü PKK'yı simgeleyen bezler ile sarı- kırmızı- yeşil renklerin yoğun olduğu mitingde ön saflarda bulunan çocuklar, ‘PKK halktır halk burada’, ‘Kürt'ün isyanı İmralı’dan doğar’, ‘Polis terörüne hayır’ yazılı pankartları taşıdı.
DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna yaptığı konuşmada barış istemeyen, demokrasiye karşı olanların DTP kervanının halkla buluşmasına tahammül edemediğini öne sürdü. Ayna, şöyle dedi:
“Bizi içlerine sindiremediler ve bu kervana saldırıya kalkıştılar. Ama her saldırı bir sonraki kucaklaşmanın daha büyümesine neden oldu. Bu bir seçim yürüyüşü. Bir tek şey söyleyeceğim: Oy kullanacağız zaman şunu iyi bilelim. O sandık başında vereceğiniz her oy, irademiz, kendimiz, kimliğimizdir. ‘Ya barış' diyeceğiz, ya da ‘savaş.' Bu seçim savaş ve barışın seçimi. İster AKP, ister MHP, ister CHP. DTP dışında herhangi birine oy vermek, savaşa oy vermek demektir. Kürtler'e sesleniyorum, bu seçimde bir olmak, birlik olmak zorundayız. DTP’ye verilecek her oy, barışa verilecek oydur. Sandığa bunu bilerek gideceğiz” diye konuştu.
Mitingte konuşan DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, pazar günü AKP'nin Kızılcahamam’daki toplantıda söylediği, ‘Barış içerisinde yarış’ sloganını eleştirdi. Başbakan Erdoğan'a her alanda inandıklarını ve destek verdiklerini söyleyen DTP'li Sakık, “Türkiye halkı belki bu çatışmayı, kavgayı bitirir diye onu destekledi. Ama görüyorsunuz DTP'nin gazi otobüsünü. ‘Barış içerisinde yarış’ diyor. Sınır ötesi operasyonlar yapıyor. Sınır içinde patır patır Kürt ve Türk çocukları yaşamlarını yitiriyor. Böyle bir barış olur mu? Şimdi onlara sesleniyoruz: Yoksul Anadolu çocukları üzerinde politik hesap yapmayınız. Kendi çocuklarınıza ABD’de istikbal ararken, yoksul çocukları bu davada birbirine vurdurtmayınız” dedi. Milletvekili Sırrı Sakık, şöyle devam etti:
“Memurlar, yasa dışı iş yapıyor. Adı vali, kaymakam, apoletli, ne olursa olsun. DTP'ye karşı barikatlar oluşturuyorlar, ortak aday çıkarmaya çalışıyorlar. Şimdi buradan sesleniyoruz: Bu devlete hizmet etmek için buradasınız. Mevki, makamınız ne olursa olsun ona göre davranacaksınız. Yüreğiniz yetiyorsa vali, kaymakam, apoletli iseniz hodri meydan. İstifa et gel buraya. Siz buraya bu halka hizmet etmek için geldiniz. Siz buraya AKP'nin il başkanı olmak için tayin edilmediniz. Biz bunun hesabını sizden tek tek sorarız. 29 Mart’ta öyle bir ders vereceğiz. Bize karşı barikat kuranlar o zaman oturup düşünmeliler. Kimileri türbana karşı olmasına rağmen çarşafa rozet takıyor, birisi kömür dağıtıyor. Şimdi birisinin yüzüne kömür, diğerinin yüzüne çarşafın karası yansımış.”

Haberin Devamı

“NAMAZ KILARAK DİN İSTİSMARI YAPIYOR”

Malazgirt’ten Bulanık İlçesine geçen ve Merkez Cami yanında yaklaşık 500 kişiye hitap eden DTP Genel Başkanı Emine Ayna, “Siyasi iradesine ve örgütüne sahip çıktığınız için hepinizi kutluyorum” dedi. Bu sırada öğle ezanı okunmaya başlayınca Ayna, konuşmasını kesti. Devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunulmasının ardından Ayna, “Ezan okunurken şu manzara aklıma geldi. Şimdi AKP’nin genel başkanını namaz kıldıktan sonra camiden çıkışını göreceğiz. Namaz kılarak din istismarı yapıyor. Ben soruyorum: Eli kana bulaşanların namazı geçer mi? Eline kana bulaşanların, ölüm kararı verenlerin, binlerce gencin ölümüne imza atanların namazı geçmez. Müslüman değildir” diye konuştu.
Daha sonra konuşan Muş Milletvekili Sırrı Sakık da dağdaki kavganın sonunun gelmesini istedi. Dağdakilerin hayata bağlanması gerektiğine işaret eden Sakık, “Cumhuriyeti birlikte kurduk, ama hakkımızı gasp ettiler. Erdoğan, Baykal, Bahçeli Türk halkı için ne istiyorsa, DTP de Kürt halkı için aynısını istiyor” dedi.

DTP'LİLER BULANIK'TA

Haberin Devamı

Malazgirt ve Bulanık ilçelerinden sonra Muş’a gelen DTP heyeti, Belediye Meydanı'nda yaklaşık 3 bin kişinin katıldığı mitinge katıldı. ‘PKK halktır, halk burada’, ‘Selam, selam İmralı'ya, bin selam’, ‘DTP’ye uzanan eller kırılsın’, ‘Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan’ sloganları atılan mitingte konuşan Milletvekili Sırrı Sakık, Kürtler'in özgürlüğü ve insan gibi yaşaması için günlerdir gezdiklerini bunun da AKP'de korku yarattığını iddia etti. Başbakan Erdoğan'ın Kızılcahamam kampında örnek gösterdiği Muş Valisi Erdoğan Bektaş'a değinen Sakık şöyle konuştu:

“BİZ ADİL OLMANI İSTİYORUZ”

“O Tayyip, diyor ki;, ‘Diğer Valiler Muş Valisi'ni örnek almalı.' Diliyorum, umuyorum Muş Valisi de beni dinliyordur. Eğer Muş için iki taşı üst üste koyarsan, barış, demokrasi için bu halkı bağrına basarsan biz de seni baş tacı ederiz. Ama sen eğer Tayyip Erdoğan’ın militanlığını yaparsan, biz de sana bu hayatı zindan ederiz. Adil olmanı, istiyoruz. Biz burada halklar arasındaki kin ve nefret tohumlarını tetikleyen, partinin militanı değil, devletin bir görevlisi olarak sizi göreve davet ediyoruz. Şu küçük otobüsten bile korkuyorlar. Hele hele sizden, bu gücünüzden tabiİ ki korkacaklar. Dünden beri sizleri kandırmak için yeni tuzaklar arıyor. Ey Tayyip Erdoğan, bu halk seni tanıyor. Bir taraftan barış derken, aklınızda diğer yandan da ‘Bu halkı nasıl yok ederim’ projesi var. Sınır ötesi operasyonlarla sorun çözüldü mü? Onun için sizler korkaksınız. Korkakların bu ülkede barışı inşa etme şansı yok. Siz bu halkı aldattınız: Bu halkı ne özgürleştirdiniz, ne de zenginleştirdiniz. Söyleyin bakalım, zengin misiniz? Özgür müsünüz? Bunlar emperyalist güçlerin dostlarıdır. Bunlar kendi yandaşları dışında kimseye yaşama şansı tanımazlar.”
DTP'liler miting ardından Muş'tan ayrılarak gecelemek için Varto İlçesi'ne gitti. DTP, yarın Varto'da miting düzenleyecek.