SiyasetDTP'li Ayna, Anayasa'nın değiştirilmesini istedi

DTP'li Ayna, Anayasa'nın değiştirilmesini istedi

27.11.2008 - 17:53 | Son Güncellenme:

.

DTPli Ayna, Anayasanın değiştirilmesini istedi

DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, Kars gezisi sırasında yaptığı konuşmada 29 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimlerin görülmemiş hilelere sahne olacağını ileri sürdü. DTP’nin oylarının seçimlerde çalınacağını iddia eden Emine Ayna, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ABD’ye güvenerek pervasızlaştığını iddia etti. Ayna, “Yine çağrıda bulunuyorum: Anayasayı bir bütün değiştirelim ve dağdaki binlerce insanın sosyal ve siyasal yaşama katılımının yolunu açalım” dedi.
Iğdır’dan hareket eden Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, Diyarbakır Milletvekili Aysel Tuğluk, Iğdır Milletvekili Pervin Buldan, Van Milletvekilleri Özdal Üçer ile Fatma Kurtulan ve Bitlis Milletvekili Nezir Karabaş’tan oluşan DTP heyetini Kars il sınırında, yaklaşık 200 araçtan oluşan bir konvoy karşıladı. Digor ilçe merkezindeki PTT binası önünde halka hitap eden DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, daha sonra Kars’taki Bakırcılar Caddesi üzerinde bulunan DTP İl Başkanlığı önünde toplanan yaklaşık 3 bin kişiye hitap etti. Başbakan Erdoğan ile ilgili olarak Emine Ayna, “Neye güveniyor peki? Bu kadar pervasızlaşmasında bu kadar düzeysizleşmesinde güvendiği nedir? Güvendiği ABD’dir” dedi.
Geziye Erdoğan’ın ‘Sevmeyen gitsin’ dediği Hakkari’den başladıklarını vurgulayan Ayna, kalabalıktan bir kişinin ‘o gitsin’ sözleri üzerine, “Hayır, o da bir yere gitmesin. Kimsenin kimseyi bir yere kovmaya hakkı yoktur. Ama bir başbakan kendi halkına ‘beğenmeyen gitsin’ diyorsa, o başbakanlık koltuğundan gidecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

SEÇİMLER HİLELERE SAHNE OLACAK

Emine Ayna, yerel seçimlerin görülmemiş hilelere sahne olacağını iddia ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hepimizin ilk yapacağı iş oyumuza ve oy kullanacağımız sandığımıza sahip çıkmamız. Bu seçimler görülmemiş hilelere sahne olacak. Sırf DTP’li belediyeleri seçtirmemek için bugüne kadar yaşadığımızdan çok daha fazla hilelerle karşılaşma durumumuz olacak. Çok daha fazla oyumuzu çalmaya çalışacaklar. 1.5 yıl içerisinde seçmen sayısı 6 milyon artmış. ben iddia ediyorum bu 6 milyon seçmenin yarısından fazlası bizim seçmenimizdir.”

PKK NASIL TABAN BULDU?

Konuşmasında PKK’nın bir 27 Kasım günü kurulduğunu hatırlatan Ayna, “Eğer Türkiye’de PKK diye bir parti ortaya çıktıysa ve silahlı mücadeleye başladıysa bu kurulduğu yıllarda bir bütün Kürt halkına dayatılan imhayla, yok sayılmayla ilgiliydi. Türkçe bilmeyen anneler hastanelere gittiği zaman horlanıyorlardı. Köylerde baskı vardı, her yerde işkence vardı. Kürtlük aşağılanan bir kimlikti. O yıllarda darbe hazırlığı olduğu için her gün onlarca genç, yüzlerce Kürt gözaltına alınıyordu. Gözaltındakiler kayboluyordu, yok ediliyordu. Kürt sorununun tartışılması ve konuşulması yasaktı. Bunun siyasetini yapmak yasaktı. Demokratik siyaset kanalları tümden kapalıydı. O koşullarda ortaya çıktı PKK. O koşullar var olduğu için taban buldu.

Haberin Devamı

GELİN BU SORUNU ÇÖZELİM

Bugün bu vesileyle yine çağrıda bulunuyorum: Diyoruz ki gelin bu sorunu çözelim, anayasayı bir bütün değiştirelim ve dağdaki binlerce insanın sosyal ve siyasal yaşama katılımının yolunu açalım. Böyle bir projeyi hep beraber hayata geçirirsek hep beraber meclis olarak hayata geçirebilirsek Türkiye’nin dünyanın en barışçıl ve demokratik ülke olabilmesinin yolunu açarız. Bir sorunu ölerek veya öldürerek değil de, yaşayarak ve yaşatarak çözme imkanını yaratmak insanlığın en yüce değeridir. Bakın her bir insanın ölümü bunda ayrım yapmıyorum, bu bir gerilla da olsa bir asker de olsa arkasında ölmeye hazırlanan onları yaratıyor. Bu halkların karşı karşıya gelmesine neden oluyor. Verdiğiniz her operasyon kararı, her savaş kararı bu halkın, Türkiye’de yaşayan halkların arasında ki mesafeyi büyütüyor. Yani her verdiğiniz savaş ve operasyon kararıyla bölücülük yapıyorsunuz. Bizim çağrımız birlik, beraberlik, barış çağrısıdır. Buradan sadece Kürtlere değil, herkese sesleniyorum. Kars küçük bir Türkiye örneğidir. Farklıların yaşadığı bir ilimizdir. Tek eksiği eşit değildir. İşte bu arada ki farklılıkları bir arada da yaşarken eşit hale getirmek insanlıktır, güzelliktir. Biz bu yüzden herkesten oy istiyoruz. Eşitlik, özgürlük, birlik getirmek için oy istiyoruz.”

Haberin Devamı

‘İKİ ALEVİYE ROZET TAKMAKLA AÇILIM OLMAZ’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Alevileri de Kürtler gibi kandırmaya çalıştığını iddia eden Emine Ayna, sözlerini şöyle tamamladı:
“22 Temmuz öncesi Kürt açılımıydı. Bir yıl içinde Kürtlere söyledikleri yüzünden maskesi düştü. Gerçek yüzü ortaya çıktı. Tüm ırkçılığı, tüm şovenistliği. Artık Kürtleri kandırmak üzerinden bir şey yapamayacağını biliyor. Artık Kürt açılımını bir tarafa bıraktı. Bu sefer Alevi açılımı diyor. Nedir o Alevi açılımı? iki tane Alevi’ye rozet takmak. Ben buradan Alevilere sesleniyorum. Sakın ola bizlerin düştüğü hataya düşmeyin.”
DTP Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna’nın gezisi yarın Ardahan ve Göle’de devam edecek.