SiyasetCumhurbaşkanı Erdoğan, Stoltenberg'i kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Stoltenberg'i kabul etti

04.11.2022 - 17:01 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul'da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'i kabul etti. Erdoğan ile Stoltenberg arasındaki görüşme Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleşti.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Rusya-Ukrayna savaşı, Yunanistan’ın mütecaviz eylemleri ve Türkiye-İsveç-Finlandiya arasındaki üçlü muhtıra ele alındı.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya ve Ukrayna tarafıyla en üst düzeyde gerçekleştirdikleri diplomasi trafiği neticesinde tahıl koridorunun yeniden işlemeye başladığını belirterek, önümüzdeki dönemde anlaşmanın uzatılmasına odaklanacaklarını ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya-Ukrayna arasında çatışmaların bir an önce sona erdirilmesi ve adil bir çözüme ulaşılabilmesi için müzakerelere dönülmesinin zaruri olduğunu vurguladı. Yunanistan’ın mütecaviz eylemlerine değinilen görüşmede, Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede gerginliği artıranın Türkiye olmadığını, Yunanistan’ın aklıselimle davranmaya ve diyaloga yönlendirilmesinin faydalı olacağını dile getirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-İsveç-Finlandiya üçlü muhtırasına ilişkin onay sürecinin hızını ve ne zaman nihayetleneceğini bu ülkelerce atılacak adımların belirleyeceğini kaydetti.

Haberin Devamı

STOLTENBERG'DEN PAYLAŞIM

Stoltenberg de görüşmeye ilişkin olarak sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu. Erdoğan tarafından ağırlanmaktan duyduğu memnuniyeti belirten Stoltenberg, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Ukrayna tahıl anlaşmasının devam etmesindeki hayati rolü nedeniyle teşekkürlerimi ilettim” ifadesini kullandı. Erdoğan ile görüşmesinde ayrıca Finlandiya ve İsveç’in NATO üyelik başvurularının sonuçlandırılmasını ele aldıklarını aktaran Stoltenberg, iki ülkenin üyeliğinin ittifakı güçlendireceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Stoltenbergi kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Stoltenbergi kabul etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Stoltenbergi kabul etti

NATO Genel Sekreteri iki gündür çalışma ziyareti kapsamında bir takım temaslarda bulundu. Dün Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşme gerçekleştirmişti, bugün de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Dolmabahçe'de bir araya geldi. Tabi o görüşmeye geçmeden önce sabah saatlerinde NATO Genel Sekreteri'nin bir ziyareti oldu. Oldukça önemli, Türk tarihi açısından kritik bir yere sahip olan Çanakkale'deydi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile birlikte Çanakkale'de bir görüşme gerçekleştirdi. Hem Çanakkale Şehitler Abidesi'ni gezdi hem de Milli Savunma Bakanı Akar ile temaslarda bulundu. Ne konuşuldu? Tabi oldukça önemli NATO Genel Sekreteri buraya geliyor olması. Zira masada dikkat çekici konu başlıkları var. Hem Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile tahıl krizi, Yunanistan'daki adaların silahlandırılması, aynı zamanda İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği konusunda neler yapılabilir? Bu konuların masada ele alındığını ifade edebiliriz. Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Hulusi Akar ile yapılan görüşmede şu ifadelere yer verildi:

Haberin Devamı

"Bugüne kadar Türkiye NATO'daki sorumluluklarını yerine getiriyor ve bundan sonrada yerine getirmeye devam edecektir" Hulusi Akar'ın bu sözleri oldukça önemliydi. Bunlar da dile getirilmiş oldu. Biraz önce de Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Jens Stoltenberg'in görüşmesi başladı. Görüşme ne kadar sürecek henüz net değil. Ama konuşma sonrası bir açıklama yapılmayacağını ifade edebiliriz. En azından ilk bilgi bu yönde. Sonrasında farklı bir açıklama söz konusu olabilir. Bu konuda da Ukrayna Rusya krizinin yanı sıra tahıl koridorunun yeniden işler hale gelmesi. Özellikle Suriye meselesi, terör ile ilgili Türkiye'nin bu noktada atacağı adımlar ele alacak konu başlıkları arasında dikkat çekiyor. Önümüzdeki hafta İsveç başbakanının, 8 Kasım'da bir ziyareti olacak. Bilindiği gibi İsveç ve Finlandiya'nın terör ve terörle iltisaklı kişilere yönelik kişilere tutuma bir hayli dikkat çekici. NATO'ya bu iki ülkenin dahil olma konusunda neler yapılabilir? İsveç ve Finlandiye Türkiye'nin taleplerini yerine getirebilir mi? Bu konu görüşülüyor. Tabi bölgesel ve diğer konularından ele alınacağını ifade edebiliriz. Ana unsur tahıl krizi konularının aşılması ve İsveç- Finlandiya'nın NATO'ya üyelik sürecinde gelinen aşamanın değerlendirildiğini ifade edebiliriz.