19.06.2015 - 23:14 | Son Güncellenme:
Aydın Hasan milliyet.com.tr
9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, bugün doğduğu köyde toprağa veriliyor. Demirel, ninesinin adını taşıyan camide kılınacak son cenaze namazının ardından siyasetin bütün renklerinin buluştuğu bir tören ile son yolculuğuna uğurlanacak.
Cumhuriyet'in; halkın yoksul çocuklarına milleti temsil ederek askeri bürokrasi içinde yer almadan da en üst makamlara kadar yükselebileceği konusunda nasıl bir imkan sağladığı konusunda sembolik isimlerden biri olan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, bugün doğduğu yer olan İslamköy'de toprağa verilecek. Türkiye'nin 9. Cumhurbaşkanı olmayı sert siyasi mücadelelerin ardından başaran Demirel'in Çankaya'ya uzanan öyküsü, doğduğu yer olan İslamköy'deki anıt mezar alanına bugün defniyle ibret verici bir boyut kazanacak.
Demirel, ataları Anadolu'dan Balkanlara göç etmiş, ancak Osmanlı'nın Avrupa coğrafyasındaki bozgunundan sonra yeniden Anadolu'ya geri dönmüş bir kültürün içinde dünyaya gelen biriydi. 1924 doğumluydu.
Yani 1923'te ilan edilen Cumhuriyet'in erken çocuklarından biri olarak dünyaya gelen biriydi. Isparta'nın Atabey ilçesi'nin İslamköyü'nde doğdu. İlçenin aldığı Atabey kavramı, kökeni Selçuklu dönemine kadar uzanan bir devlet kültürünü simgeliyordu. Çocukluğunda; yoksulluğu, susuz yazların ovayı nasıl kavurduğunu, okumak için ne fedakarlıklar gerektiğini, yolun, elektriğin, suyun ne olduğunu kavrayan Demirel; önce bürokraside sonra siyassete başbakanlığa ve Cumhurbaşkanlığı'na kadar yükseldi.
12 Mart 1971 muhtırası ve 12 Eylül 1980 darbesi ile iki kez Başbakanlıktan düşürüldü. "Sonun Menderes gibi olur" tehdit pusulalarına rağmen hayatını siyasete adayan Demirel'in son yolculuğuna uğurlanma biçimi, Türk demokrasi tarihine not düşülecek özellik kazandı. Demirel, son yolculuğuna general - amirallerin kılıç kuşanarak naaşı başında nöbet tutttuğu, F- 16'ların naaşını taşıyan uçağa eşlik ettiği bir törenle uğurlandı.
NİNESİNİN MEZARINDAN UĞURLANACAK
Demirel için son tören ise bugün doğduğu yer olan Isparta İslamköy'de yapılacak. Doğduğu evin çok yakınında bulunan ve ninesinin adını taşıyan Şehriban Hatun Camii'nden Demirel'in gasilhane içindeki bekletilen naaşı, saat 12.30'da alınarak musalla taşına konulacak.
Öğlen namazını müteakip cenaze namazı kılınacak. Demirel'in naaşı, namazın ardından anıt mezar yeri olarak belirlenen Çalçatepe'de toprağa verilecek. Eşi Nazmiye Demirel'in naaşının da, daha sonra Anıt Mezarın inşasının tamamlanmasının ardından buraya nakledilebileceği belirtildi.
ÜST DÜZEY KATILIM
Törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga'nın da aralarında bulunacağı çok sayıda önemli ismin katılacağı öğrenildi.
DEFNİ İÇİN JET KARARNAME
Demirel'in naaşının anıtmezar alanına gömülmesi için Bakanlar Kurulu kararnamesi de, dün imzalanarak Cumhurbaşkanı tarafından da onaylandı ve bugün jet hızıyla Resmi Gazete'de yayımlandı.