SiyasetAdalete olan güven azaldı

Adalete olan güven azaldı

09.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP’li Adalet Komisyonu üyeleri tarafından Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemeleri Kanun Tasarısı’na ilişkin kaleme aldıkları muhalefet şerhinde, “Tasarının toplumun adalete olan güvenini zedeleyeceği ve tabii hakim ilkesinin ihlal edileceği düşünülmektedir. Yargının objektif kararlar verebilmesi ve aynı zamanda ülkenin temel sorunlarında yol gösterici ve çözümleyici bir konumda olabilmesinin ilk koşulu, o kararları verebilecek imkânlara ve tarafsızlığa sahip olmasıdır” denildi.

Adalete olan  güven azaldı

CHP’li Adalet Komisyonu üyeleri Necati Yılmaz, Mehmet Gökdağ, Ömer Süha Aldan, Namık Havutça ve Cemal Okan Yüksel tarafından Bölge Adliye ve Bölge İdare Mahkemeleri Kanun Tasarısı’na ilişkin olarak kaleme alınan muhalefet şerhinde şunlar kaydedildi:
KİŞİ KEYFİLİĞİNE BIRAKILIYOR: Tasarının bütününe bakıldığında yetkilerin kurumlardan alınıp kişinin keyfiliğine bırakıldığı açıkça görülmektedir. Tasarıdaki en önemli husus, İstinaf Mahkemesi Başkanı’nın daireler arasındaki görevlendirmede tek yetkili olmasıdır. Eğer o başkana yani tek kişiye bir üstünlük sağlanırsa daireler arasında büyük sorunlar ortaya çıkacaktır.
ANLAYIŞI DEĞİŞTİRDİ: Tasarının toplumun adalete olan güvenini zedeleyeceği ve tabii hakim ilkesinin ihlal edileceği düşünülmektedir. Yargının objektif kararlar verebilmesinin ilk koşulu, o kararları verebilecek imkânlara, bağımsızlık ve tarafsızlığa sahip olması. Yargıya müdahalelerin Türkiye’de hukuka güveni azalttığı ve adalet anlayışını değiştirdiği görülmekte.
DOĞRU BULMUYORUZ: Tasarıda uygulamada ortaya çıkan bir takım aksamaları gidermek amacıyla öngörülen teklifleri desteklemekle birlikte istinaf mahkemelerinin bir üst derece mahkemesi olduğu gerçeğini yadsıyarak daireler arasındaki işbölümüne ilişkin HSK’nın yetkili kılınmasını doğru bulmadığımızı bildiririz.

‘Tarafsız kararlar verilmiyor’
YARGI ZEDELENMİŞTİR: 15 Temmuz sonrası olağanüstü hâl kanun ve KHK’larla yargıya doğrudan yapılan müdahaleler ve 16 Nisan referandumuyla HSYK’nın bünyesindeki değişikliklerden sonra tarafsız yargı zedelenmiştir. Türkiye’de artık yargı siyasallaşmış ve yargı iktidarın vesayeti altına girmiştir. Özellikle hakimler siyasi kaygı ve talimatlardan uzak bir şekilde tarafsız kararlar verememektedir. Tasarının öngördüğü üzere, birinci sınıf hakimlerden oluşan bir ağır ceza mahkemesinin aynı seviyedeki hâkimlerden kurulu bölge adliye mahkemesi kararına karşı direnememesi hakimlere güveni zayıflatacaktır.

Yazarlar