11.06.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:
ÖNDER YILMAZ Ankara Kaymakcı, TBMM İklim Araştırma Komisyonu’nda Paris Anlaşması onay sürecine ilişkin bilgi verdi. Türkiye’nin BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin Ek-1 listesine, “gelişmiş ülke prestiji” algısı nedeniyle girdiğini belirten Kaymakcı, ancak karbon emisyon hacminde ciddi azaltım ve diğer ülkelere iklim değişikliğine uyumları için mali kaynak tahsis etme gerçeği ile karşı karşıya kaldığını dile getirdi. Türkiye’nin her iki yükümlülükten kurtulmak için Ek-2’den çıktığını, Ek-1 listesinden çıkmak için de yıllardır yoğun diplomatik faaliyet yürüttüğünü söyledi.
Heyet geliyor
Kaymakcı, bugün AB’nden Türkiye’ye bir heyet geleceğini aktarırken de, “AB heyetiyle özellikle iklim değişikliği, sağlık ve terörle mücadelede siyasi diyalog mekanizmaları oluşturulmasına dönük çalışmaları yapacağız. Türkiye olarak iklim değişikliği konusu ve Paris Anlaşması, Gümrük Birliği güncellemesi müzakerelerinde de gündemimizde olacak. Şu anda AB’nin 3. dünya ülkeleriyle imzaladığı tüm anlaşmalarda bir şekilde iklim değişikliği, sürdürülebilirlik konuları var. Dolayısıyla bizde de olacağı kaçınılmaz” dedi.
Aşı pasaportu
Kaymakcı, AB’nin aşı konusunda henüz ortak irade belirlemediğini, sadece aşı karnesinin standartlarını oluşturduğunu dile getirirken, “Aşı karnesinin içinde ne olmalı ne olmamalıyı belirledi ama kullanımını üye ülkelere bıraktı” dedi. Sorunsuz seyahate ilişkin belli kriterler belirleyerek bazı ülkelerle anlaşmalar imzalandığını kaydeden Kaymakcı, “Bunu bütün ülkelere yaymaya çalışıyoruz ama bazı ülkeler biraz daha tereddütlü yaklaşıyor” dedi.