12.07.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:
Haber: Mustafa İSTEMİ
Ak Parti ve MHP’nin ortak imzasıyla TBMM Başkanlığı’na sunulan 18 maddelik iç tüzük değişikliği teklifi içinde TBMM Başkanı ve başkanvekillerine frak giyme zorunluluğunu kaldıran madde de yer alıyor. Türkiye’de frak dikmeyi bilen terzi sayısının giderek azalması nedeniyle bu zorunluluğun kaldırılacak olması en çok TBMM bürokrasisini sevindirdi. Bu düzenlemenin hayata geçmesiyle yeni seçilen başkan ve başkanvekilleri için Meclis bürokratlarının, “zaman darlığı içinde koştur koştur frak dikecek terzi aramaları” da son bulmuş olacak.
En son Baykal’a dikildi
Böylece, genel seçimlerin ardından parlementoyu kısa süreliğine yönetecek olan geçiçi başkanlara da frak diktirmek veya kiralamak sorunu rafa kalkmış olacak. Son olarak, 1 Kasım 2015 genel seçimlerinin ardından en yaşlı üye sıfatıyla Meclis Başkanlık koltuğuna geçici olarak eski CHP Genel Başkanı Deniz Baykal oturmuştu. Baykal’a yeni başkan seçilene kadar geçecek 22 gün için yeni bir frak diktirilmişti.
Meclis’te başkanlık kürsüsü arkasındaki odada gardrop içinde başkanvekillerinin frakları, gömlekleri aksesuarları, ayakkabıları hatta çorapları bile temiz bir şekilde tutulur. Bazı günlerde TBMM Genel Kurulu toplanmayacaksa dahi başkanvekili salona girip oturumu açar, ancak katip üyelerden biri koltuğuna oturmadığı veya salonda yeterli çoğunluk bulunmadığı için oturumu kapatır. Bu işlem bir dakikada tamamlanır. Başkanvekili bir dakika için bile frağını kuşanmış olur. Böyle günlerde bir dakikalığına giyineceğini bilen başkanvekilleri giyimde, “kaçamak da yapar”. 24. Dönem TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, bir aç-kapa oturumuna frağının pantolonunu giymeye üşenince ayağındaki kot pantolonla başkanlık koltuğuna oturmuş bunu, Milliyet görüntülemişti.
1925’te başladı
Gentizon adlı bir yabancı yazar, 1925 sonbaharında yeni döneme başlayan TBMM’nin açılışında bütün milletvekillerinin eksiksiz olarak, son model frak, gömlek ve beyaz kravat, siyah ayakkabı giydiklerini belirtmişti. Gentizon, “Küçük Asya’nın göbeğinde bir Müslüman meclisinde mi yoksa Batı Avrupa’nın bir parlamentosunda mıyız?” ifadesini kullanmıştı.