08.11.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:
Şebnem Hoşgör - Ankara
AK Parti’nin sağlık torba yasa teklifinin 5. maddesinin TBMM Sağlık Aile Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’ndaki görüşmelerinde kavga çıktı. Komisyon önceki gün saat 15.00’te görüşmeye başladı. Muhalefetin engellemesine karşı komisyon başkanlığınca önce konuşma süreleri komisyon üyeleri için yarım saat, komisyon üyesi olmayan vekiller için de 5 dakika ile sınırlandırıldı. Ancak sınırlama muhalefeti engellemeye yetmedi. Bunun üzerine görüşmelerin 11. saatinde AK Parti’den madde müzakerelerini sonlandırmak üzere “yeterlilik” önergesi geldi. 5. madde üzerindeki görüşmelere son verilmesi ve bu maddenin yanı sıra teklifin diğer maddeleri üzerinde verilecek önergelerin üzerinde görüşme açılmaksızın önerge metni ile gerekçelerinin okunarak oylatılmasına yönelik önerge kabul edildi. Ardından muhalefetin maddenin anayasaya aykırılığına ve teklif metninden çıkarılmasına yönelik değişiklik önergeleri oylatıldı. AK Partililerin oylarıyla muhalefet önergelerinin reddinin ardından madde aynen kabul edildi.
Gece kavga, sabah uzlaşma
AK Parti’nin “kifayeti müzakere” önergesinin okunmasıyla birlikte komisyonda tansiyon yükseldi. Muhalefet milletvekilleri masalarına vurarak, durumu protesto etti. AK Parti, muhalefetle uzlaşma amacıyla hazırladığı, içeriği toplantı sırasında eski Sağlık Bakanı Ahmet Demircan tarafından da açıklanan maddede kısmi iyileştirme içeren önergesini komisyondaki tabloyu dikkate alarak gündeme getirmedi. AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş Milliyet’e, Komisyon Başkanı Şanel Yediyıldız da AA’ya söz konusu önergenin Genel Kurul aşamasında getirileceğini söyledi. Gece yaşanan gerilimin ardından, komisyonun dünkü toplantısı öncesi partiler arasında yeniden uzlaşma arayışı yaşandı. Bu görüşmeler nedeniyle toplantısı yarım saat rötarla başladı. Sağlanan uzlaşma sayesinde AK Parti, aynen kabul edilen 5. maddeyi “tekriri müzakere” önergesi yoluyla yeniden görüşmeye açtı ve rötuşladı. AK Parti’nin kabul edilen değişiklik önergesiyle 5. maddenin içeriği kısmen yumuşatıldı.
Kabul edilen önergeye göre terör örgütü ya da milli güvenliğe karşı faaliyette bulunan yapılarla irtibatlı oldukları gerekçesiyle kamu görevinden çıkarılan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzman olanlar sadece SGK ile anlaşması bulunmayan özel sağlık kuruluşlarında çalışabilecekler. Mecburi hizmetini yaparken KHK ile ihraç edilenler ile güvenlik soruşturması sonucu atamaları yapılmayan yeni mezun hekimler mecburi hizmet yükümlülük süreleri boyunca mesleklerini icra edemeyecek. Ancak bu sürenin sonunda SGK ile anlaşmalı olsun olmasın tüm özel sağlık kuruluşlarında çalışabilecekler. Fakat düzenledikleri raporlar yargı kararlarında ve idari işlemlerde geçerli sayılmayacak.
Cezalara tırpan
Görüşmeler, 5. madde krizinin aşılmasının ardından hızlandı. Partiler arası mutabakatla teklifte son dakika rötuşları yapıldı. AK Parti’nin kabul edilen önergeleriyle, Sağlık Bakanlığı’ndan izin almadan ya da verilen izne aykırı olarak sağlık beyanı ile ürün veya ilaç tanıtımı ve satışını yapanlar ile yasal tedarik zinciri dışında satış-dağıtım-pazarlama yapan ya da buna aracılık edenlere 20 bin TL’den 300 bin TL’ye kadar para cezası öngören 8. madde teklif metninden çıkarıldı. Eczane ve ecza depoları dışında veya reçetesiz ilaç satanlara, eczanelerle ecza depolarından başka yerlere ilaç satışı yapanlara her bir kutu için 2 bin TL, ilaç sayılmayan bazı ecza ve kimya ürünlerini izinsiz ithal edenlere, bunları izinli laboratuvarlar dışında üretenlere, bakanlıkça istenilen fiyat tadilini yapmayanlara 30 bin TL, ilgili kanunun diğer maddelerine aykırı davaranlara da 2 bin liradan 10 bin TL’ye kadar idari para cezası getiren 10. madde de tekliften çekildi. AK Parti teklifin “yardımcı eczacılık” uygulamasını kaldırmaya yönelik 12 ve 13. maddeleri ile Türkiye limanlarına uğrayan gemilerden Gemi Sağlık Resmi Kanunu’ndaki şartlara uymayanlara verilen idari para cezalarında indirim öngören 19. maddesini de metinden çıkardı.