Siyaset25 dakikada 21 madde rekoru

25 dakikada 21 madde rekoru

12.03.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nda yumruk yağmuru altında 21 maddesi 25 dakikada kabul edilen 26 maddelik Ak Parti teklifi, eğitim sistemini sil baştan değiştirecek. TBMM Eğitim Komisyonu’nda dün kabul edilen, gelecek hafta da TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek olan teklif yasalaşırsa, eğitim sistemi şöyle şekillenecek:

25 dakikada 21 madde rekoru

- 28 Şubat sürecinde uygulamaya konuLan 8 yıllık kesintisiz zorunlu eğitim sona erecek. Öğrenciler 4 yıl ilkokul, 4 yıl ortaokul, 4 yıl lise eğitimi alacak.
-Öğrenciler, ortaokuldan sonra açıköğretime geçebilecek. Okul öncesi eğitim zorunlu olmayacak ancak 2014 yılında okulöncesinde yüzde 100 okullaşma hedefleniyor.
- Liseler 2012-2013 eğitim öğretim yılından itibaren zorunlu olacak. Bakanlar Kurulu zorunlu eğitimin başlamasını sadece 1 yıl erteleyebilecek.

6 yaşına girme koşulu
- İlköğretime başlama yaşında tanımlar değişti ancak yaş hesaplamalara göre aynı kaldı. Teklifin ilk halindeki, “Mecburi ilköğretim çağı 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsar. Bu çağ, çocuğun 6 yaşını bitirdiği yılın eylül ayı sonunda başlar” ifadesi alt komisyon çalışmasında “5 yaşını bitirdiği eylül ayı sonu” olarak değiştirildi ve eğitim çağı da 6-13 olarak düzenlendi. Komisyon dün bu düzenlemeyi kabul etti. Komisyon Sözcüsü Fikri Işık ise 72 ayını doldurmayanların kayıt olamayacaklarını söyledi. Işık, “Okula başlama yaşını 72 ay yazarak bu tartışmaları bertaraf edeceğiz. Okula başlama yaşını bir yaş erkene alma komisyonda da, alt komisyonda da yoktu. Karmaşadan kaynaklı bir sorun vardı. 6 yaşına girmeyen hiçbir yavrumuz, 72 ayı doldurmayan hiçbir yavrumuz okula başlamayacak” dedi.
Işık, komisyonda imkan bulamadıklarından gerekçe metnini değiştiremediklerini ifade etti. Işık, okula başlama yaşının bitirilen yaş üzerinden konuşulduğunu, herkesin 6 yaşı bitirince okula başladığını söylediğini, ancak resmi verilerde bunun 6 yaşına girince okula başlama şeklinde yer aldığını söyledi. Işık, teklifteki “Çocuğun 5 yaşını bitirdiği Eylül ayı bitiminin de 72 ay anlamına geldiğini söyledi. Işık, komisyonda yaşanan olayları “8 gündür faşizme uğradığımızı en iyi siz görüyorsunuz” şeklinde değerlendirirken “Herşeyin nihayetinin olduğunun bilinmesi gerek” dedi.

Liselere destek
- İlkögretim Kanunu’na “İl özel idarelerince, ortaöğretim kurumlarının arsa temini, binalarının yapım, bakım ve onarımı ile diğer ihtiyaçlarının karşılanması için de kullanılır” maddesi eklendi.
Mevcut uygulamada sadece ilkögretim okullarına il özel idarelerinden destek veriliyordu.
- İlkögretim Kanunu’na, “Bu maddenin yayımı tarihinde ilköğretim kurumlarının 5, 6, 7 ve 8 inci sınıflarında eğitim görenler eğitimlerini bu kurumlarda tamamlar. Usul ve esaslar Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenir” maddesi tahsis edildi.

Para desteği
- Komisyondaki oylamada, teklifin 14. maddesinden sonra gelmek üzere yeni bir madde eklendi. Buna göre; vakıfların üniversitelere ve ileri teknoloji enstitülerine yaptıkları yardımlar gelirlerinden ve kurum kazançlarından indirilecek.
- Teklifin 9. maddesindeki “seçmeli dersler paketine” ilişkin “İlköğretim ikinci kademe okullarında ortaöğretimi destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulur” düzenlemesi şöyle şekillendirildi:
“İlköğretim kurumları; 4 yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile dört yıl süreli, zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullardan oluşur.
Ortaokullarda lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulur. Ortaokullarda oluşturulacak program seçenekleri bakanlıkça belirlenir.”

SBS kalkabilir
- Yeni düzenlemeye göre; spor, sanat, din, sosyal ve fen bilimlerinde lise tercihi yapacak öğrenciler zorunlu derslerin yanı sıra ilgi alanlarına göre seçmeli dersler alacak. Seçmeli derslerin ne olacağına Talim ve Terbiye Kurulu (TTKB) haziran ayına kadar karar verecek. TTKB, getirilen seçmeli derslere göre yeni müfredat belirleyecek.
Müfredat okullarda uygulanacak. Öğrenci, imam hatip okumak istiyorsa daha fazla saat din dersi ve Kuran dersleri alabilecek. Teknik liseye yönelmek isteyen öğrenci, fazladan temel dersler ve temel meslek derslerini öğrenecek.
MEB, SBS üzerinde yapacağı düzenleme ile sınavın etkisini tamamen azaltacak. SBS’nin birkaç yıl içerisinde fiilen kaldıracağı bir düzenlemeye gidilmesi bekleniyor. Bunun yerine öğrencilerin yetenek ve ilgilerini ölçen testler uygulanabilecek.

İlk, Orta ve Lise
-Komisyonda kabul edilen diğer önerge eğitim-öğretim kurumlarının nasıl inşa edileceğine yönelik oldu. Okul binaları bağımsız kurulabileceği gibi aynı kampus içerisinde veya aynı bahçe içerisinde bulunabilecek. Söz konusu madde ders programlarını da kapsayacak. Böylece ortaokul ile lise aynı binada olabilecek. Bu durumda meslek liseleri açılması halinde ortaokul ile lise aynı binada oluşturulabilecek.
İmam hatipler içerisinde ortaokullar da açılabilecek. Komisyon Sözcüsü AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, “Bu teklif sadece imam hatipleri açmak için gelmiş bir teklif değil. Kanundan ‘kesintisiz’ ibaresi kalktığı anda metinde imam hatip liselerinin orta kısmı açılıyor” dedi.

Müfredat bütünlüğü
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bu maddeye ilişkin “Müfredat bütünlüğünü de kapsar” açıklamasında bulunmuş, “Ortaöğretime geldiğinde çocuk, fen kabiliyeti varsa fen lisesine gitme yerine bulunduğu lisede fen derslerini, sosyal ya da spor derslerini alabileceği bir programı ona sunacağız, aynı yerde imam hatip okulu için de ayrıştırabilecek durumdayız” demişti.

Katsayılar kaldırıldı
-Üniversiteye girişte uygulanan katsayılar kaldırıldı. Okul başarı puanları da teklifte yeniden düzenlendi. Teklife göre ortaöğretim bitirme başarı notlarının en düşüğü olan 100 puan 250 puana yükseltildi. 100-500 arası olan OBP aralığı, 250-500 aralığına çekildi ve makas daraltıldı.
Buna göre adayların sınav puanına eklenen en düşük okul başarı puanı 12’den 30’a yükseltilmiş oldu. En yüksek puan ise 60 olarak kaldı. Böylece öğrencilerin üniversiteye girişte okul yerine kişisel başarıları ön plana çıkacak. Ayrıca, meslek lisesi kökenli adaylara kendi alanlarına ilişkin tercih yaptıkları durumunda eklenen artı puanın katsayısı 0.06’dan 0.04’e indirildi.
Buna göre meslek lisesi kökenli adaylar kendi alanlarında tercih yaparken en fazla 30 puan alırken, yeni düzenlemeyle 20 puan alacaklar. Düzenlemeler 2012 yılında yapılacak üniversiteye giriş sınavına ilişkin kılavuz yayınlandığından uygulanmayacak.

Erdoğan Üniversitesi
-Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nin adı Bülent Ecevit Üniversitesi, Konya Üniversitesi’nin adı Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak değiştirildi. Rize Üniversitesi’nin adı “Recep Tayyip Erdoğan, Kayseri Üniversitesi’nin adı da Abdullah Gül Üniversitesi olacak.
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri tarafından “Bilecik Üniversitesi’nin” adının “Şeyh Edebali Üniversitesi” olarak değiştirilmesine yönelik önergesi oylamada kabul edilmedi. Komisyonda görüşülen MHP’nin “Erciyes Üniversitesi” adının, “Alparslan Türkeş Üniversitesi” olarak değiştirilmesi yönelik teklifi de reddedildi.

KEŞFETYENİ
Aşkta yüzü bir türlü gülmedi! Genç sevgilisinden ayrıldı
Aşkta yüzü bir türlü gülmedi! Genç sevgilisinden ayrıldı

Cadde | 29.04.2025 - 10:01

Wanda Nara'nın genç sevgilisi rapçi L-Gante'den yine ayrıldığı öğrenildi.

Yazarlar