SurelerLeyl Suresi Okunuşu Ve Anlamı: Türkçe Tefsiri, Arapça Yazılışı, Fazileti, Diyanet Meali

Leyl Suresi Okunuşu Ve Anlamı: Türkçe Tefsiri, Arapça Yazılışı, Fazileti, Diyanet Meali

Leyl suresi, Kur’an-ı Kerim’in 92. suresidir. Sure toplam 21 ayetten oluşmaktadır. Leyl suresi mushaftaki sıralamada doksan ikinci, iniş sırasına göre sıralamada dokuzuncu suredir. Sure Mekke döneminde inmiştir. Leyl suresi, Şems suresinden sonra, Duha suresinden önce gelmektedir. Surede geçen leyl kelimesinden sure adını almıştır. Leyl, gece anlamına gelmektedir ve sure geceye yeminle başlamaktadır. Leyl suresini okuyan kişiler bol rızık sahibi olacağı ve zenginleşeceği söylenmiştir. Sık sık okunan sure kısa zamanda zenginlik ve bol bereketin habercisi olacaktır.

Leyl Suresi Okunuşu Ve Anlamı: Türkçe Tefsiri, Arapça Yazılışı, Fazileti, Diyanet Meali

Leyl suresinde ahlaki konulara yer verilmiştir. Fedakarlık ve yardımlaşma gibi insani duygulara değinilmiştir. Mutlu ve mutsuz insanın halleri göz önüne alınmıştır. Cimri insanların kınandığı, cömert insanların ise el üstünde tutulduğu sure de anlatılmıştır. Hidayete ermenin tek yolunun Allah’a şükretmek olduğu belirtilir. İmanla olmanın kıymetinden bahsedilirken hem imanlı hem de cömert kişilerin daha ferah olacağı anlatılır. İnsanların elde ettikleri malların ve servetin ahiret hayatında hiçbir değeri olmadığı geçmektedir. İnsanların ahiret için çalışmasının önemi de anlatılır.

Haberin Devamı

Leyl Suresi Türkçe Okunuşu

1.Velleyli iza yağşa.
2.Vennehari iza tecella.
3.Ve ma halekazzekere vel'ünsa.
4.İnne sa'yeküm leşetta.
5.Feemma men a'ta vetteka.
6.Ve saddeka bilhusna.
7.Fesenüyessirühu lilyüsra.
8.Ve emma men bahıle vestağna.
9.Ve kezzebe bilhusna.
10.Fesenüyessirühu lil'usra.
11.Ve ma yuğniy 'anhü malühu iza teredda.
12.İnne 'aleyna lelhüda.
13.Ve inne lena lel'ahırete vel'ula.
14.Feenzertüküm naren telezza.
15.La yaslaha illel'eşka
16.Elleziy kezzebe ve tevella.
17.Ve seyücennebühel'etka.
18.Elleziy yü'tiy malehu yetezekka.
19.Ve ma liehadin 'ındehu min nı'metin tücza.
20.İllebtiğae vechi rabbihil'a'la.
21.Ve lesevfe yerda.

Leyl Suresi Türkçe Anlamı

1.(Ortalığı) bürüdüğü zaman geceye andolsun,
2.Açılıp aydınlandığı zaman gündüze andolsun,
3.Erkeği ve dişiyi yaratana andolsun ki,
4.Şüphesiz sizin çabalarınız elbette çeşit çeşittir.
5, 6, 7.Onun için kim (elinde bulunandan) verir, Allah'a karşı gelmekten sakınır ve en güzel sözü (kelime-i tevhidi) tasdik ederse, biz onu en kolay olana kolayca iletiriz.
8, 9, 10.Fakat, kim cimrilik eder, kendini Allah'a muhtaç görmez ve en güzel sözü (kelime-i tevhidi) yalanlarsa biz de onu en zor olana kolayca iletiriz.
11.Cehenneme yuvarlandığı zaman, malı ona fayda vermez.
12.Şüphesiz bize düşen sadece doğru yolu göstermektir.
13.Şüphesiz ahiret de dünya da bizimdir.
14.Sizi alevler saçan ateşe karşı uyardım.
15, 16.O ateşe, ancak yalanlayıp yüz çeviren en bedbaht kimse girer.
17, 18.Temizlenmek için malını hayra veren en muttekî (Allah'a karşı gelmekten en çok sakınan) kimse o ateşten uzak tutulacaktır.
19, 20.O, hiç kimseye karşılık bekleyerek iyilik yapmaz.(Yaptığı iyiliği) Ancak yüce Rabbinin rızasını istediği için (yapar).
21.Elbette kendisi de hoşnut olacaktır.

Haberin Devamı

Leyl Suresi Tefsiri

Bu yeminler, üzerine yemin edilen varlıkların değerini, onları yaratan gücün büyüklüğünü göstermekte; ayrıca gelecek konunun önemine dikkat çekmektedir. Allah Teâlâ, 3. âyetteki yeminle ilim ve kudretinin sonsuzluğuna ve sanatının üstünlüğüne işaret etmiştir. Zira aynı maddeden yaratılmış olan erkek ve dişi arasındaki cinsiyet farkının şuursuz tabiat tarafından bir tesadüf eseri olarak meydana getirilmesi ihtimal dışıdır. 4. âyette, insanların çabalarının, yaptıkları işlerin türleri, nitelikleri ve amaçları bakımından başka başka olduğu belirtilerek sonucu etkileyecek asıl farklılığın cinsiyete değil davranışların mahiyetine bağlı olduğu ima edilmiş; sonraki âyetlerde ise bu çeşitli işlerin yararlı ve zararlı olanları tanıtılmıştır.

Haberin Devamı

Leyl Suresi Konusu

Sûrede insanoğlunun iki zıt huyundan, cömertlik ve cimrilikten bahsedilir; imanla cömertlik ve imansızlıkla cimrilik arasındaki ilişkiye dikkat çekilir.