09.04.2021 - 03:24 | Son Güncellenme:
Nakli ilimler, herhangi bir kişi tarafından belirli bir sürede değiştirilmemiş, insanın aklının üstünde olan ilimler bütünüdür. Kaynağını çok çeşitli olan nakli ilimler dinin aktarılmasında da öncü olma özelliği taşır.
Nakli ilimler nelerdir?
Nakli ilimler bilim ile ifade edilemeyen ilimlerdir. Denet ile kanıtlanamaz ve ispat edilemez kavramlardır. Sözgelimi cinler, ruhlar alemi, cennet, cehennem gibi kavramların varlığı bilinmekte ancak duyu organlarıyla gösterimi mümkün olmamaktadır. Fen ile tanımlanamayan ve ruhani boyutla ifade edilen nakli ilimlerde kaynakları kutsal kitaplara dayandırılır.
Nakli ilimler nasıl ortaya çıkmıştır?
Nakli ilimlerin ortaya çıkmasında temel kutsal kitaptan yararlanılır. Edille-i şer’iyye adı verilen ve Türkçe karşılığı dört ana kaynak olan kutsal kitaptaki hadis-i şerifleri yazanlar tarafından meydana getirilmiş bir düşünce birliği anlamına gelen icma, diğer bir kaynak olan sünnet ve sünnete kaynaklık eden hüküm anlamına gelen kıyas ile kutsal kitabın kendisi nakli ilimlerin ortaya çıkmasını sağlayan kaynaklardır.
Bu kaynaklar aynı zamanda dinin nesilden nesle aktarılmasında da önemli bir aracıdır. Alimlerin din hakkındaki bilgi birikimlerini kendisinden sonra gelenlere aktarma sürecinde nakli ilimlerden faydalanılmış, kutsal kitapta yazan pek çok hadis nakli ilimlerin kapsamında tanımlanarak günümüze kadar ulaştırılmış ve dinin yayılmasına öncülük etmiştir.