Dini Bilgiler Kabeyi İlk Kim İnşaa Etmiştir? Kabenin Yapısal Özellikleri Ve Bulunduğu Yer Neresidir?

Kabeyi İlk Kim İnşaa Etmiştir? Kabenin Yapısal Özellikleri Ve Bulunduğu Yer Neresidir?

19.01.2021 - 13:38 | Son Güncellenme:

Kabe nerede bulunmaktadır? Kabe neyi simgeler? Kabe'nin simgesi nedir? Kabe'nin dindeki anlam ve önemi nedir? Kabe ne zaman inşa edilmiştir? Kabe'nin şekli nasıldır? Kabe hangi şehirdedir? Kabe kim tarafından inşa edilmiştir? Hangi dinlere göre kutsaldır? Kabe hakkında bilinmesi gerekenler ve Kabe'nin İslam dinindeki anlam ve önemi nedir gibi merak edilenleri derledik.

Kabeyi İlk Kim İnşaa Etmiştir Kabenin Yapısal Özellikleri Ve Bulunduğu Yer Neresidir

Kabe Müslümanların kıblesi olarak bilinir. Dünyadaki tüm Müslümanlar namaz kılarken yönünü Kabe'ye göre ayarlar. Kabe'nin olduğu yere kıble denir ve namaz kılarken kıbleye yönelik namaz kılınır. Ayrıca Kabe yeryüzünde bilinen ilk mabet sayılır.

Haberin Devamı

Kabe'yi İlk Kim İnşa Etmiştir?

Kabe Allah'ın (C.C) evidir. Kabe'ye Allah'ın evi denmesinin sebebi; Hac Suresi 26. ayet: Bir zamanlar Kabe'nin yerini İbrahim'e şu şekilde hazırlamıştık: Sakın hiçbir şeyi ortak koşma; tavaf edenler, orada kıyama duranlar, rüku edenler ve secdeye varanlar için Evimi tertemiz tut.

Bazı kaynaklarda Kabe'nin bilinenden çok eskilere dayandığı söyleniyor. İslami literatüre göre Hz. İbrahim ve oğlu Hz. İsmail tarafından yaptırılmıştır. Bazı zamanlarda sel felaketleri ile yıkılıp yeniden inşa edildiği de söyleniyor. Kabe'nin tarih süresince bir çok değişime uğradığı da söyleniyor. Bazı dönemler de belli kısımlarının yenilendiği bazı dönemler de ise tamamen yenilendiği söyleniyor. Kuran'a göre İbrahim ve İsmail peygamberler tarafından temelleri atılıp inşa edilmiş.

Haberin Devamı

Kabe'nin Yapısal Özellikleri ve Bulunduğu Yer Neresidir?

Kabe'nin bulunduğu yer Mekke'dir. Merak edilen Kabe nerede sorusu Mekke- Suudi Arabistan'da bulunmaktadır. Mekke'de Mescid-i Haram içinde yer alır. İslam dinine göre kutsal sayılan kübik bir yapı. İslam dinine göre ilk ve en kutsal görülen mekandır. 

Kabe yaklaşık bir küp biçimindedir. Kabe'nin Kuzeydoğu duvarı 12,63 kuzeybatı duvarı 11,03 güneybatı duvarı 13,10 metre güneydoğu duvarı 11,22 metre ve yüksekliği 13 metredir. Bu biçimde 145 m² alan üzerine kurulmuştur. Mekke tepelerinde bulunan granit taşlar Kabe duvarlarında kullanılmıştır.

Kabe'nin Bölümleri

Kabe içerisine yılda iki kez temizleme amaçlı olarak girilmektedir. Kabe kapısı zeminden daha yüksek olduğundan ötürü ona uygun bir tekerlekli merdiven kullanılarak Kabe'ye girilir. Kabe ahşap bir tavana sahiptir. Tabanı ise mermer ve kireçtaşlarından oluşur. İç duvarların alt kısmı mermer ile kaplıdır. bu mermer duvar üstüne üzerine Kur'an'dan ayetler kazılmış olan mermer tabletler konulmuştur. İç duvarların üst kısmı üzerinde altın işleme kullanılan Kur'an ayetleri bulunan bir yeşil bez ile kaplıdır.

 1) Hacerü'l-Esved: Doğu köşesinde bulunan kara parlak taştır.

 2)Kâbe Kapısı: Kâbe'nin doğu duvarında zeminden 2,13 metre yükseklikte bulunmaktadır.

Haberin Devamı

 3) Altın Oluk veya Mizab: Kuzey duvarı üzerinde bulunan altından yapılmış oluk. 

 4) Şâdervân

 5) Hicr

 6) Multezem

 7) Makam-ı İbrahim: İbrahim ve oğlu İsmail Kâbe inşa edilmekteyken İbrahim'in ayak izinin olduğu bir bölge.

 8) Hacerü'l-Esved veya Şarki köşe: Doğu köşesi.

 9) Yemânî veya Ruknülyemânî köşe: Güney köşesi.

 10) Şâmî köşe: Batı köşesi.

 11) Irakî köşe: Kuzey köşesi.

 12) Kâbe Örtüsü veya Kisve: Kabe'nin üzerine örtülen altın ce işlemleri olan ve hat yazıları bulunan siyah renkte örtü.

 13) Tavaf'ın başlangıç çizgisi olarak kullanılan mermer bant.

 14) Cebrail Makamı: Kâbe'nin doğu duvarının önünde kapının bulunmadığı bölümde "Irakî" köşesinin hemen yanında bulunan mevkii.

Kabe'nin Örtüsü Hakkında Bilgi

Kabe'nin örtüsü üç bölümden oluşmaktadır. Bu üç bölüm dış örtüsü, iç örtüsü ve kuşak bölümleridir.