Kadınlara yönelik ve sadece kadınların katılabildiği eğitimler her geçen gün artıyor. Bu eğitimlerden bir tanesine de yaşadığım yerde hayata geçmiş durumda. "Kadınlara Özel Diksiyon Eğitimi" Yıllar yıllar önce Kuşdili Eğitim Merkezi'nde Tuna Huş, Gülgün Feyman, Gökhan İçöz'den eğitim almış biri olarak bu eğitim fazlasıyla dikkatimi çekmişti. Eğitim, Ahmet Furkan Başdemir tarafından veriliyordu. İşin güzel yanı şuydu ki Furkan'ı epey uzun zamandır takip ediyor ve çalışmalarını biliyordum. Lakin bu eğitimi verdiğini kaçırmışım. Malum sosyal medya her anı takip edebilmek çok mümkün değil.
Furkan ile aynı semtte oturduğumuz için "bir kahve içelim hem de bana anlat bakalım nedir ne değildir bu eğitim" dedim. Gerisini okuyacağınız satırlara bırakıyorum.
Sevgili Furkan, seni son beş yıldır takip ediyorum. Mezun oldun, yüksek lisans, iş vb. derken bugün 8 ödül almış bir iletişimcisin. Çok genç yaşına bir sürü başarı sığdırdın. Gençlere ilham olması adına kısaca kendinden bahsedebilir misin?
Öncelikle çok teşekkür ediyorum böyle güzel yorum kattığınız için. 9 Ocak 1995 yılında İstanbul'da doğdum. Aslen Diyarbakırlıyım. Öğrenci olduğum yıllarda hem üniversite radyosunda hem de Üsküdar Belediyesi radyosunda program yaptım. Aynı zamanda üniversite gazetesinden görevli olarak röportajlar gerçekleştirdim. Eğitim sürecimce birçok kurs ve eğitim kurumunda diksiyon, spikerlik, sunuculuk, seslendirme, liderlik eğitimlerini alarak mezun oldum. İş hayatına atıldığım 2019 yılından günümüze farklı televizyon kanallarında muhabir olarak çalıştım. "Yeni medya ve Gazetecilik" yüksek lisansım sonrası şu an bir haber sitesinde köşe yazarı olarak yazmaya devam ediyor, aynı sitenin Youtube kanalında program sunucusu ve koordinatörü olarak görevime devam ediyorum. 2022 yılında da Milli Eğitim Bakanlığı Halk Eğitim Merkezi'nde kadınlara özel diksiyon eğitmenliğine başladım.
Azimli ve çalışkan olduğun ortada. Ne güzel bunları duymak. Teknolojiyle birlikte medya, iletişim çok farklı yönlere gidiyor. Y kuşağı biri olarak sen bu değişimin neresindesin?
Tam ortasındayım diyebilirim. Kendime özellikle teknoloji dışında da vakit ayırmayı sevenlerdenim. Teknoloji dediğiniz gibi sürekli kendini güncelliyor. Büyük güncellemeyi özellikle pandemi döneminde hep birlikte gördük. Sosyal medyanın ne kadar büyük bir büyüsü olduğunu ve hayatımızı kolaylaştırabilecek tarafların daha da arttığı bir süreçle her geçen gün kat kat fazlasıyla karşılaşır olduk. Müzeler, kitaplar, sanat içerikleri gibi birçok zenginliği evimizden çıkmadan bir ekran içerisinde gördük ki bu muazzam taraflarından.
Her ne kadar teknoloji ile hayallerimiz farklı yönlere doğru yol alsa da senin en büyük hayalin neydi? Hayal ettiğin mesleği mi yapıyorsun. Yoksa...
Avukat olmak en büyük hayalimdi. Hiç aklımda medya sektörü yoktu ama tanıştıktan sonra severek yaptığımı fark ettim.
Televizyon ve Youtube programları ya da eğitim öncesi ritüellerin var mı? Yoksa her zaman işe hazır mısın?
Tabii ki işe gitmeden her sabah 6'da düzenli olarak sabah yürüyüşlerimi yapıyorum. Nefes egzersizi ve diyaframımı daha iyi açabilmek için alıştırmalar yapıyorum iş öncesi.
Ne güzel kendine zaman ayırman ve bunu yaşam tarzı haline getirebilmen. Bir gün ------- da olmak istediğin yer neresi? Kendini nerelerde görmek istiyorsun?
Mesleğimle birlikte akademisyen olarak görev yapmayı çok istiyorum. Ayrıca yemek yapmayı çok sevenlerdenim. İleride hobi olarak bir kebap dükkanı açmak hedeflerimin arasında.
Ha ha, Diyarbakırlı olmak burada devreye giriyor sanırım. Furkancığım, kadınlara özel diksiyon eğitimi verme fikri nereden çıktı?
Diksiyon eğitiminde aslında bir farkındalık yapmak istedim. Ev hanımları ve iş kadınlarını aynı ortam içerisinde bulundurmaya çalıştım. Aynı çatı altında eğitime başladık. Diksiyon kursunun ne olduğunu bilmeyen öğrencilerim vardı. Aklında olup sürekli erteleyende. Kadınların gücü bende birleşti bir aile olduk. İnanılmaz keyifli bir eğitim programı oldu.
Ne güzel kadın ve erkek gücünü bir araya getirmek. Farklı eğitimler düşünüyor musun? Ya da şöyle sorayım yakın gelecek planların neler?
Neden olmasın? Aklımda sürpriz fikirler çok var açıkçası. Diksiyon ile ilgili bir kitap yazıyorum. Çıkaracağım kitabımı en yakın zamanda duyuracağım.
Ahmet Furkan Başdemir'in eğitimi sonrası öğrencilerine de kısa sorular sordum. Üç farklı öğrencisinin cevapları için çok teşekkür ederim. Bir öğrencisinin dışında diğer isimlere yer veremiyorum anlayışınıza sığınıyorum.
Kadınlara Özel Diksiyon Eğitimi size neler kattı?
Öncelikle ismim Resmiye Macit. Ahmet Furkan Başdemir hocamızın yeni mezun olan öğrencisiyim. Bu eğitim bana insanlarla toplum içinde nasıl konuşmam gerektiğini, vücut dilimizi nasıl kullanmamız gerektiğini ve en çok da aslında konuşmaya çekindiğim ortamlarda özgüvenimi kazanmayı rahat bir şekilde kendimi özgüvenli ifade etmeyi öğretti. Nefes alışverişlerimizde de çok yüksek enerjik olduğum motivasyonumunda yüksek olduğu çok güzel bir eğitim oldu. 40 saatlik eğitimimizde aslında doğru yerde doğru nefesi almayı, kitap okurken bile o kitabı yaşamayı öğretti. Sesim nasıl / nerede yüksek ve sessiz kullanmam gerektiğini anladım. Diksiyon aslında hayatımızın her yerinde varmış ama biz hep bildiğimiz cümlelerle hayatımızı sürdürüyormuşuz.
Bu eğitim sonrası neler yapmayı düşünüyorsunuz?
İstanbul Üniversitesinde akademik olarak devam etmekte olan doktora eğitimim esnasında daha etkili sunumlar için diksiyon konusunda aldığım eğitimlerle eksikliklerimi gidermeye çalıştım. Böylelikle katılacağım sempozyum ve seminerlerde daha etkili sunumlar yapacağım konusunda kendime güveniyorum. Ayrıca eğitim esnasında hocamızın derste örnek olarak izlettiği dublaj videoları sonrasında seslendirmeye karşı ilgim arttı. Şimdi daha etkili bir iletişim için biraz da bu yönde kendimi geliştirmek ve keşfetmek istiyorum. Hocama sevgiler.
Bu eğitimi bir başkasına tavsiye eder misiniz?
Bu eğitimi "kurs başlamadan önce" etkin konuşma ve diksiyon konusunda yeterli ön araştırma yapıp güçlü ve zayıf yönlerini genel hatlarıyla belirlemiş kişilere tavsiye ederim.
Ahmet Furkan Başdemir'e ve öğrencilerine çok teşekkür ederim.
Kadınlara değer katan eğitimler ve eğitimciler artsın. Hepimizin bu tür güzel sesleri duymaya ihtiyacı var.
Yeşim Mutlu