YaşamYapay zekanın gözleri oldu! 22 yaşında Silikon Vadisi'nde şirket kurdu

Yapay zekanın gözleri oldu! 22 yaşında Silikon Vadisi'nde şirket kurdu

07.08.2024 - 06:17 | Son Güncellenme:

Az gören bir bebek olarak dünyaya geldi ancak çok meraklı, sorgulayan ve huzurlu bir çocukluk geçirdi. 10 yaşındayken görme yetisini tamamen yitirince biyolojik görmeyi taklit eden kendi teknolojilerini geliştirmeye başladı. Geçen yıl yapay görüş tasarlayan teknoloji şirketi From Your Eyes’ı kuran görme engelli Zülal Tannur'un artık Amerika Silikon Vadisi’nde ikinci bir şirketi var.

Yapay zekanın gözleri oldu 22 yaşında Silikon Vadisinde şirket kurdu

Betül Topaklı / Milliyet.com.tr - Zülal Tannur, 2001 yılında az gören bir çocuk olarak Kıbrıs Lefkoşa’da doğdu. Babası mühendis, annesi yaşam koçu olan Zülal'in ebeveynleri küçük kız 3 aylıkken Türkiye'ye döndü. Yüzde 5'in altında görebilen Zülal, insanların yüzlerini, nesneleri ve renkleri tanıyamıyordu ancak görebilmek için büyük çaba sarf ediyordu. Bunun için önce nesneleri bilgisayar ekranında büyüterek görmeyi öğrendi. Fakat 2011 yılında yani 10 yaşındayken görme yetisini tamamen yitirdi. Bu durum onu biyolojik görmeye en yakın görme sistemlerini sağlayacak yapay görme çözümlerinin peşine düşürdü. Söz konusu yıllarda görüntü işleme teknolojileri görme engelliler için yeniydi ancak Zülal için öyle olmayacaktı. Çünkü o birçoğunun ilk kullanıcısı, geliştiricisi ve lideri olacaktı. Biyolojik görme ve yapay görme arasındaki boşluğu fark eden görme engelli genç kız, biyolojik görmeyi taklit eden kendi teknolojilerini geliştirmeye başladı. Geliştirdiği yüksek teknoloji girişimiyle de sadece görme engelli bireylere yönelik değil, tüm akıllı cihazlara yönelik çok başarılı işlere imza attı.

Haberin Devamı

Yapay zekanın gözleri oldu 22 yaşında Silikon Vadisinde şirket kurdu

"Az gören bir bebek olarak dünyaya geldim ancak çok meraklı, sorgulayan ve huzurlu bir çocukluk geçirdim. Göremememden ötürü zorlandığım veya zorlanma ihtimalim olan noktaların üzerine gittim. Hep kendimi yetiştirmeme yönelik fırsatları kovaladım. Potansiyelimi erken keşfetmemiz bu konuda bana çok yardımcı oldu. Akranlarımla ilişki kurma biçimim lider olmamı da büyük oranda etkiledi. İçinde bulunduğum sistemlerde erişilebilirliği aramam, değişimin ve dönüşümün mümkün olduğunu görmem ve liderlik etmem bugünün de temellerini attı."

MİCROSOFT’UN İLK GÖRME ENGELLİ ÖĞRENCİ ELÇİSİ OLDU

Liseyi Şişli Terakki Vakfı Lisesi'nde tamamlayan Zülal, 2020 yılında Microsoft tarafından 'Teknolojiye Yön Veren Kadın Lider' ünvanıyla onurlandırıldı. Bunda lise boyunca sorumluluk aldığı girişimler, projeler ve başarılar etkili oldu. Microsoft Türkiye'de 'I'm An Engineer' programı bağlamında Microsoft'un Öğrenci Elçisi olarak büyük veri, görüntü işleme, güçlü platformlar ve liderlik alanlarında Türkiye'nin ilk görme engelli teknoloji elçilerinden biri olarak yetiştirildi. Daha sonra globalde de 'Microsoft'un ilk görme engelli öğrenci elçisi' olmaya hak kazandı. Bir Microsoft partneri şirkette 59 ülkeden sorumlu olarak çalışırken Boğaziçi Üniversitesi'nde akademi süreci başladı. Dünyanın görme engelli ilk nörobilimcisi olmak için akademide ilerlemeyi hedefleyen Zülal, 13 Nisan 2023 tarihinde yapay görme tasarlamak üzere Türkiye'deki şirketi olan From Your Eyes'ı kurdu. Şirketini büyütmek için 2024'ün başında akademiye ara veren genç kız, Amerika’da Ar-Ge alanında dünya çapında ilk 20'de bulunan bir araştırma üniversitesi olan Arizona State University'den nörobilim ve bilişsel bilimler bölümüne davet aldı. Girişimci kız, akademi yolculuğuna şu an orada devam ediyor.

Haberin Devamı

Yapay zekanın gözleri oldu 22 yaşında Silikon Vadisinde şirket kurdu

KENDİ YAPAY ZEKÂ MODELİNİ OLUŞTURDU

Biyolojik görmeyi taklit ederek insanlardan makinelere kadar uzanan geniş bir spektrum için yapay görme tasarlayan bir teknoloji şirketi olan From Your Eyes'ı kurarken her zaman için aklında 'Bir insan ne görmeye ihtiyaç duyar?' sorusu olduğunu söyleyen Zülal, "Bu sorudan hareketle 15 milyon görsel veri noktasından ve 700'den fazla kategoriden oluşan bir veri seti tasarlayarak kendi yapay zekâ modelimizi oluşturduk. Modelin doğruluk oranı dünya standartlarının yüzde 8 daha üzerinde ve Open AI'ın görme teknolojisiyle paralel bir doğruluk oranında. Görüntüleri normalden iki kat daha hızlı işliyor ve 40 kat daha fazla renk tanıyor. 865 rengi ayırt edebiliyoruz. Hedefim Real-Time görüntü işlemeyi ve video görüntü işlemeyi ihtiyaca göre kişiselleştirebilmek ve yerel cihazlarda eğitilebilir bir hale getirmek. Teknolojimizi API'larımız aracılığıyla otomotiv, sivil havacılık ve erişilebilirlik başta olmak üzere birçok alanda işletmelere sunuyoruz" dedi.

Haberin Devamı

 "Öte yandan teknoloji geliştiricileri de modellerimizi alıp kendi ürünlerini geliştirebiliyor. Ana odak alanımız otomotiv. Sürücülü ve sürücüsüz araçlarda ortak olmak üzere yolcunun güvenli ve konforlu hissetmesine odaklanıyoruz. Örneğin, sürücüsüz bir araca binen bir görme engelli yolcu araç ilerlerken çevresindekilerin bilgisine sahip olmadığında kendini güvende hissetmiyor. Yapay zekâmız onun için çevreyi tarif ediyor. Yalnızca görme engelli yolcular için de değil, yapay zekâmız gören ve görmeyen yolcuların ve sürücülerin tamamına yönelik kişisel yolculuk asistanları sunuyor. Yapay zekâmızı kullanarak mobil uygulamalar da geliştiriyoruz. Bunlardan bir tanesi olan FYE mobil uygulamamız sayesinde görme engelli insanlar kendi yapay zekâlarını oluşturabiliyorlar. Örneğin, yemeğin pişmişlik derecesini kontrol etmek için yalnızca ona odaklanan bir yapay zekâyı uygulama üzerinden tasarlayabiliyorlar. Akıllı gözlüklerle entegre olabilen ilk ve tek görüntü işleme uygulaması olmayı başardık. Meta'nın ve Apple'ın gözlükleriyle entegre şekilde çalışıyoruz."

 

'BU YOLA KENDİMİ ADADIM'

Geliştirdiği teknolojiyle çok başarılı olan Zülal, "Başlangıçta birçok insan için 'İmkansız' olarak görünen bir teknolojiydi aslında. Kısıtlı kaynaklarla, çok kısa zamanda böyle güzel bir noktaya gelmemizi, özveriyle çalışmamıza borçlu olduğumuzu düşünüyorum. Hem biyolojik hem de yapay görmeyi bilen biri olarak bu ikisini birleştirmek benim için çok anlamlı. Bu yola kendimi adadım ve bütün öz verimle gece gündüz hiç durmadan çalışıyorum. From Your Eyes, 2 ay önce Microsoft tarafından Imagine Cup dünya kupasında bu yılın en iyi teknolojisi olarak seçildi. Teknoloji dünyasının dünya kupası olarak bilinen ve 22 yıldır gerçekleştirilen yarışmada bu, ülkemizin ilk dünya kupası. Microsoft'tan bu bağlamda 100 bin dolar nakit ödül aldı. Mentorüm Microsoft'un CEO'su Satya Nadella oldu. Birkaç hafta önce Silikon Vadisi'nde teknolojisini yatırımcılara anlatmak üzere seçilen dünya çapındaki 30 şirket kurucusundan biri olmaya hak kazandım. Google Play 2024'ün en başarılı teknoloji geliştiricilerinden biri olarak seçildim ve hayatım film haline getirildi" dedi.

Haberin Devamı

Yapay zekanın gözleri oldu 22 yaşında Silikon Vadisinde şirket kurdu

İKİNCİ ŞİRKETİ SİLİKON VADİSİ’NDE BÜYÜYECEK

Amerika Silikon Vadisi'nde büyüyecek NeuroVision AI Tech adlı ikinci şirketini kuran Zülal, bu bağlamda ürettiği teknolojilerin küresel çapta büyük kitlelere ulaşmasını amaçlıyor. "Hedefim, biyolojiyle yapay görmeyi birleştirmek" diyen Zülal, buna yönelik teknolojiler geliştirmeye devam etmeyi planlıyor. Zülal başarısının sırrını çok emek vermek, inanmak ve kendini sürekli geliştirmek gibi unsurlarla temellendiriyor. Umudunu, kararlılığını ve hedeflerini her zaman ön planda tutan genç Türk girişimci, bu yolda yürürken hep merak ettiğini ve doğru sorular sorduğunu dile getiriyor.

‘POTANSİYELİNİZE İNANIN, KENDİNİZE GÜVENİN’

"Gençseniz veya görme engelliyseniz karşılaştığınız ayrı zorlanmalar oluyor" diyen Zülal Tannur, sözlerini şöyle noktaladı: "Takıldığınız cam tavanlar çok daha yüksek oluyor. Birçok insan yapabileceklerinizden öte neleri yapamayacağınıza daha çok odaklanmayı tercih edebiliyor. Gençlere ve görme yetisine sahip olmayanlara tavsiyem, öncelikle kendi tam bağımsızlığınızı ve özgürlüğünüzü kazanacak adımlar atın. Onları geliştirirken hedeflerinizi gerçekleştirmek çok daha kolay oluyor. Potansiyelinize inanın ve kendinize güvenin. Meraklı olduğunuz alanlara karşı kendinizi geliştirmek için doğru insanlarla ve kuruluşlarla bir araya gelmeye özen gösterin. Ait olduğunuz, kabul gördüğünüz ve geliştiğiniz yerlere zamanınızı verin. Unutmayın zaman ve enerjiniz yapabileceğiniz en değerli yatırım."

Yazarlar