11.04.2025 - 15:50 | Son Güncellenme:
Tulumba tatlısı, Osmanlı mutfağından günümüze uzanan köklü bir lezzet olarak Türk tatlı kültüründe önemli bir yere sahiptir. Rengi ve şerbetiyle herkesin beğendiği bir lezzet. Evde yapılan tulumba tatlısı, dışarıda yediklerinizi aratmayacak kadar lezzetli olabilir, yeter ki tarife sadık kalalım. İşte tarifi.
Hamuru için:
2 su bardağı su
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tatlı kaşığı toz şeker
Yarım çay kaşığı tuz
2,5 su bardağı un
3 adet yumurta
1 yemek kaşığı irmik
Şerbeti için:
3 su bardağı toz şeker
3,5 su bardağı su
1 yemek kaşığı limon suyu
Tulumba tatlısının şerbeti, tatlının lezzetini tamamlayan en önemli unsurlardan biridir. Şerbetin kıvamı ne çok akışkan ne de çok koyu olmalı. Şerbeti hazırlamak için orta boy bir tencereye 3 su bardağı toz şekeri ve 3,5 su bardağı suyu ekleyin. Orta ateşte, şeker tamamen eriyene kadar karıştırarak kaynatın. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra ateşi kısın ve yaklaşık 10-12 dakika daha kaynatmaya devam edin. Son olarak, 1 yemek kaşığı limon suyunu ekleyin ve karıştırdıktan sonra tencereyi ocaktan alın.
Hamuru hazırlamak için, ilk olarak geniş bir tencereye 2 su bardağı suyu, 1 yemek kaşığı tereyağını, 1 tatlı kaşığı toz şekeri ve yarım çay kaşığı tuzu ekleyin. Orta ateşte karışımı ısıtın ve tereyağının tamamen erimesini sağlayın. Karışım kaynamaya başladığında, 2,5 su bardağı unu tek seferde tencereye ilave edin ve tahta bir kaşıkla hızlıca karıştırın. Un, suyla birleşerek topaklanmaya başlayacak.
Hamur piştikten sonra tencereyi ocaktan alın ve ılınması için bir kenarda bekletin. Hamur ılındığında, 1 yemek kaşığı irmiği ekleyin ve karıştırın. Ardından, yumurtaları teker teker hamura yedirin. Her bir yumurtayı ekledikten sonra hamuru iyice karıştırmanız gerekiyor.
Hamuru şekillendirmek için yıldız uçlu bir sıkma torbası kullanın. Hamuru sıkma torbasına doldurun ve ucunu kontrol ederek hazır hale getirin. Derin bir tencereye bol miktarda ayçiçek yağı ekledikten sonra orta ateşte ısıtın. Çok sıcak yağ, tatlıların dışının yanmasına ve içinin çiğ kalmasına neden olabilir. Bu yüzden bir termometre kullanarak sıcaklığı 160-170 dereceye getirin.
Yağ ısındığında, sıkma torbasıyla hamurdan 4-5 cm uzunluğunda parçalar sıkarak doğrudan yağa bırakın. Hamuru sıkarken diğer elinizle makas kullanarak keserseniz, düzgün şekilli tulumba tatlıları elde edersiniz. Tulumba tatlılarını ara sıra çevirerek her tarafının altın sarısı renk almasını sağlayın. Kızaran tatlıları bir kevgir yardımıyla yağdan alabilirsiniz.
Ardından, sıcak tatlıları soğuk şerbete batırın. Tatlıların şerbeti iyice çekmesi için yaklaşık 5-10 dakika şerbetin içinde bekletin, sonra servis tabağına alın. Bu aşamadan şerbetin soğuk, tatlının sıcak olması çok önemlidir.