Bugünlerde doğal ürünlere dönüş var. Bu akımdan vanilya da nasibini alıyor
      Kek, pasta, krema, puding ve daha yüzlerce tatlıda kullanılan vanilin yerini vanilya çubuğuna bırakıyor. Vanilinden daha keskin bir tadı olan, defalarca kullanılabilen vanilya çubuğu, Orta Amerika kökenli sarmaşık türü bir bitkinin aromatik meyvesi. Salkımlar halindeki meyveler bir günde yeşeriyor ve bir günde tazeliğini kaybediyor. Çubuklar dokuz ayda olgunlaşıyor. Taze olanlarda vanilya aroması bulunmuyor. Vanilyanın bildiğimiz o nefis kokusu ve tadı sonradan yoğunlaşıyor. Uzunluğu 20 cm civarında, koyu kestane rengi, yüzeyi buruşuk, esnek ve kristal aromalı bir kabuk olan vanilyanın en kaliteli olanları Madagaskar’da yetişiyor.
      Vanilya pastacılıkta en çok kullanılan malzemelerden. Örneğin krem karamel, şanti ve krem brule gibi tatlıların temel malzemesi vanilya. Tabii bu arada dondurmayı unutmamak gerek.. Bizim damak tadımıza pek uymuyor ama bazı ülkelerin mutfaklarında
balık çorbalarında, beyaz etli yemeklerde ve sebzeli kremalarda da kullanılıyor. Vanilya çubuğu bir defadan fazla kullanılabilir. Hazırlanan krema veya sosun içine atılan çubukları beş dakika bekletmek, sonra da yıkayıp kuruladıktan sonra sıkı kapatılmış bir kavanozun içinde saklamak mümkün.
      Alışık olduğumuz vanilinin vanilyadan başlıca farkı aromasının doğal vanilya çubuğu kadar yoğun olmaması. Vanilinin tadı sıcakken çıkıyor. Soğuduktan sonra o keskin tadına ulaşmak mümkün olmuyor. Tadın keskinleşmesi için fazla miktarda vanilin kullanmanın da bir faydası olmaz.
      Vanilyalı şekerinizi yapın
      Doğal olmayan malzemeler içerdiğinden hazırlanan malzemenin tadını bozma riski var.
Son zamanlarda doğal ürünlere ciddi bir dönüş yaşanıyor. Bu akımdan çubuk vanilya da nasibini alıyor. Eğer vanilya tadını seviyorsanız vanilyalı şeker hazırlayabilir ve kahvelerinizi aromalı içebilirsiniz. Sıkı kapaklı uzun bir kavanozun içine alabildiği kadar şeker koyun. İki üç vanilya çubuğunu şekerin içine daldırıp kavanozun kapağını kapatın. Kavanozun ağzını iki gün boyunca açmayın.Vanilyalı şekeriniz hazır!
GÜNÜN YEMEĞİ
      4 kişilik / Hazırlama süresi: 15 dk.
     Â
Rokforlu salata      Malzemeler
      120 gr rokfor peyniri, 1 bağ roka, 1 bağ kıvırcık salata, 50 gr. ceviz içi, 2 diş sarımsak
      1
yemek kaşığı balzamik sirke
      4 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz
     Â
Hazırlanışı      Roka ve yeşil salatayı iyice yıkayın. İri yaprakları doğrayıp, ufaklarını bütün olarak bırakın. Sarmısağı ince kıyın. Cevizi iri parçalara ayırın. Çukur ve geniş bir salata kabında bütün malzemeleri karıştırın. Tuzunu ilave edin. Üzerine sirke ve zeytinyağlı karışım gezdirin.
      Not: Bu salatanın yanında kızarmış ekmek iyi gider. Dilerseniz ekmek dilimlerinin üzerine birer dilim taze kaşar yerleştirip, kekik ekerek ızgarada pişirip salatanın yanında servis yapabilirsiniz.