Osteoporoz yaşlıların ve özellikle menopoz sonrası kadınların sorunu olarak düşünülürken, son yıllarda çocukluk çağı ve adolesanların da kemik sağlığı giderek artan önemli bir konu haline gelmiştir. Genetik veya edinsel kronik hastalığı olan, hareketsiz ve yetersiz beslenen çocuklarda kemikler beklenen boyut, kütle ve kuvvete ulaşamamakta ve bu durum kemikleri kırığa yatkın hale getirmektedir. Sahip olduğunuz genetik özellikleri değiştiremediğimize göre osteoporozu önlemek veya yavaşlatmak için sağlıklı beslenme ve yaşam kriterlerini tercih etmelisiniz. Bunun için neler yapmalıyız derseniz:
Güçlü Kemik İçin Kalsiyum Şart
Çocuklukta kemik üretimi, erişkinlikte kemik kütlesinin stabilizasyonu için gerekli olan kalsiyum; kemik gelişiminin hızlı olduğu çocuklarda daha fazla tüketilmelidir. Düşük kemik kütlesi ile kalsiyum arasında saptanan ilişki nedeniyle günümüzde önerilen günlük kalsiyum alımı; 3-8 yaş için 800 mg olup 3 porsiyon, 9-17 yaşları arası için de 1300 mg olup günlük 4 porsiyon süt grubunun tüketilmesi yeterli olacaktır. (1 Porsiyon= 1 büyük su bardağı süt veya yoğurt; 1 Porsiyon= 30–40 gr peynir). Kalsiyum kaynaklarımız ise süt ürünleri (süt, yoğurt, peynir), yeşil sebzeler, konserve balık (fileto olanlar dışında), kuruyemiş ve fortifiye edilmiş besinler (meyve suları, tahıllar, mısır gevreği vb.)’dir.
Kemik Yoğunluğunu Arttırın
İyi bir potasyum ve magnezyum kaynağı olan sebze ve meyvelerin tüketilmesi kemik mineral yoğunluğunu koruyucu etkiler arasındadır. Badem, fındık, fıstık gibi sert kabuklu meyveler, kuru baklagiller yeşil yapraklı sebzeler ve tahıllar magnezyumun zengin kaynakları olduğunu da unutmayın.
Aneroksiya Nervoza Osteoporozu Tetikliyor!
Genellikle genç kızlarda görülen aneroksiya nervoza, kalori alımında azalma, kilo kaybı, amenore ve davranış değişikliğini içermektedir. Kilo almamak için diyet yapma ile başlayan bu hastalık iştah azalması, yemek yemekten kaçınma ile devam etmekte ve bu besin alımı bozuklukları kemik mineral yoğunluğunu etkileyerek, osteoporozu tetiklemektedir.
Egzersizi İhmal Etmeyin!
Çocukluk ve adölesan dönemindeki iskelet gelişimi, hayatımızın ilerleyen dönemindeki kemik sağlığını etkilemektedir. Fiziksel olarak aktif çocuklarda, kemik kitle artışı daha fazladır. Yer reaksiyon kuvvetini arttıran jimnastik ve bale gibi sporlardaki kemik kitle artışı, ağırlık destekli veya düşük etkili kuvvetlerin yaptığından daha fazladır.
Besin Çeşitliliğini Sağlayın
Osteoporozun önlenmesinde, dengeli beslenmenin önemi açıktır. Dört besin grubundaki besinler “süt ve süt ürünleri”, “et –yumurta – kuru baklagiller”, “taze sebze ve meyveler”, “ekmek ve tahıl grubu” birlikte aynı öğünde çocukların gereksinmesine uygun miktarlarda tükettirilmeli ve her defasında grup içerisinden farklı besinler seçilerek, besin çeşitliliğini sağlanmalısınız. İçerdiği aşırı miktardaki fosfor nedeniyle fast food ile beslenmenin osteoporoz riskini arttırdığını unutmayın! 2 yaş ve üzerindeki çocuklarda yağ (özellikle doymuş yağlar) ve kolesterol alımı kısıtlanmalı, yaşlarına uygun kaloride beslenme programı hazırlanmalı ve lif içeren (meyve, sebze ve tahıl) gıdaları almaları temin edilmelidir.