Antioksidan Deposu Rooibos

Güney Afrikanın çalılık bölgelerinden yetişen rooibos yani kırmızı çay, yeşil çaya rakip olmaya hazır gibi görünüyor. Birçoğumuz yeni yeni yeşil çaya alışıyorken nereden çıktı bu demeyin, neden rooibosu sevelim hadi gelin birlikte inceleyelim:

Fermente edilmemiş şekli yeşil renkli olan rooibos fermentasyonla birlikte kırmızı-kahverengine dönüşmektedir. İçeriğinde kafein bulunmadığından sindirim sistemi problemi bulunan kişilerin rahatlıkla tüketebileceği rooibos, serotonin salgılamak isteyenlerinde tercihi olabilir.

Haberin Devamı

Vitamin-Mineral Deposu

Kalsiyum, magnezyum, bakır, manganyum, demir, çinko bulunduran rooibos çayı zengin vitamin-mineral içeriğine sahiptir. Afrikada şifalı bitki denilen rooibosun antioksidan içeriği oldukça yüksektir. Peki “nedir bu antioksidan” derseniz: vücudumuzdaki serbest radikal dediğimiz zararlı maddeler ile savaşmaktadır. Polifenol dediğimiz vücudumuz için faydalı olan antioksidanlar sayesinde de bağışıklık sistemimizi güçlendirerek soğuk havalara karşı daha dirençli olmamızı sağlamaktadır. Bol miktarda quarcetin içeren rooibos çayı bu sayede zararlı hücreleri yok ederek hücre mutasyonlarını arttırmaktadır. Bu antiinflamatuar bir madde olup oksidasyon sürecine engel olmaktadır.

Kalp-Damar Sağlığı İçin

Enflamasyon ve oksidatif stresi düşürmeye yardımcı etken maddelerini içeren rooibos kalp-damar sağlığında da faydalıdır. Arterlerde görülen damar tıkanıklığı kişide kalp krizi veya felç görülmesine neden olabilir; rooibosun içeriğindeki flavanoidler damar tıkanıklıklarında azalmaya yardımcı olmaktadır. İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücutta kötü kolesterol dediğimiz LDL nin düşmesine ve kan basıncının dengelenmesine etki ederek kalp ve damar sağlığımızı iyileştirmeye yardımcıdır.

Meyvemsi tadı ile iştah konrtolünüze yardımcı olacak bu çayı günün her saatinde afiyetle yudumlayabilirsiniz.

Uzm. Dyt. Aslıhan Küçük

Beslenme ve Diyet Uzmanı

www.aslihankucuk.com

facebook.com/uzmdytaslihankucuk

instagram.com/uzmdytaslihankucuk