17.12.2015 - 13:54 | Son Güncellenme:
Özel Kadıoğlu Hastanesi Uzm. Dr. Ahmet Kadri Kanbur; halsizlik, uyuklama hali, kilo alamama - verememe gibi şikayetlerin Tiroid’e işaret ettiğini söyleyerek, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için doğru tanı tedavinin şart olduğunu vurguladı. Hipertiroidi, hipotiroidi, guatr ve nodüler guatr gibi Tiroid hastalıkları Türkiye’de en çok görülen endokrinolojik hastalıklar arasında yer alıyor.
Tiroidin, tüm hücre ve sistemleri etkileyerek metabolizmayı kontrol eden hormonlardan oluştuğunu belirten Kanbur: “ Çabuk yorulma, uyuklama, isteksizlik, soğuğa dayanamama, ellerde ve ayaklarda uyuşma, iştahsızlık, kilo alamama- verememe, cilt kuruluğu, saç dökülmesi; Tiroid hastalarının tanı sürecinde en çok duyduğumuz şikâyetlerinden sadece bir kaçı.
Tanı süreci oldukça hızlı olan bu hastalık için, bir dahiliye doktoruna görünmeniz yeterlidir” dedi. Uzm. Dr. Ahmet Kadri Kanbur; tirod olduğu şüphelenilen hastalarda öncelikle hormon düzeyleri kontrol edilerek, gerekli görüldüğünde tiroid bezinin yapısını görmek ve nodül olup olmadığını tespit etmek amacıyla ultrason yapılması gerektiğini söyledi.
Vücudun pek çok dokusundan daha fazla damarlardan oluşan Tiroid’in, metabolizmayı düzenleyen hormonların vücuda salgılanmasını sağladığını belirten Kanbur, hastalığın yaşam kalitesini ciddi oranda düşürmesinden dolayı, erken tanının önemli olduğunu vurguladı. Uzm. Dr. Ahmet Kadri Kanbur; “ Her yaş grubu risk altında olabilir. Vücudun denge kaynağı olan Tiroid’in fazla ya da az çalışmasından dolayı ortaya çıkan hastalıkların, tanı ve tedavisi için en kısa sürede muayene olmak ve rutin kontrolleri yaptırmak gerektiğini sözlerine ekledi.