Genel SağlıkŞeker kanser riskini arttırır mı?

Şeker kanser riskini arttırır mı?

14.12.2015 - 10:15 | Son Güncellenme:

Uzmanlar şeker tüketimi ve kanser arasındaki ilişkiyi açıkladı. İşte şekerin kanser üzerindeki etkisi

Şeker kanser riskini arttırır mı

Çay, kahve, tatlı ve aşırı meyve tüketimi ile vücuda fazla şeker yüklenmesi, pek çok ciddi hastalığın kapısını aralıyor. Kişinin ihtiyacından fazla tükettiği şeker, bel çevresinde aşırı yağlanmaya sebep olurken, bu durum kanser hastalığına yol açabiliyor. Memorial Şişli ve Ataşehir Hastanesi Tıbbi Onkoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Soley Bayraktar, şeker tüketimi ve kanser ilişkisi hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Vücudun şekere de ihtiyacı var ancak uygun miktar çok önemli

Vücutta kanser hücreleri de dahil olmak üzere tüm hücrelerin şeker ihtiyacı bulunmaktadır. Ancak şekerin sebep olduğu aşırı kilolar, özellikle de bel çevresindeki aşırı yağlanma, kanseri tetikleyebilir.

Vücutta yakıldığından fazla alınan şeker, kişiyi şişmanlatabilir ve şişmanlık kanser gibi önemli hastalıklara yakalanma riskini artırır. Buna karşın vücudumuzdaki hücrelerin normal fonksiyonlarını sürdürebilmeleri için şekere de ihtiyaç vardır. Kişi beslenmesinde şekeri dengeli bir şekilde kullanmalı, bu ihtiyacı sebze ve meyvelerden karşılamaya özen göstermelidir.

Ülkemizde şeker tüketimi dünya ortalamasının 2 kat üzerinde

Amerikan Kalp Vakfı, kadınların günde 6 tatlı kaşığından (25 gram), erkeklerin ise 9 tatlı kaşığından (37 gram) daha fazla şeker tüketmemelerini önermektedir. Bunların kalori değerleri yaklaşık olarak 100 - 150 kaloriye denk gelmektedir.

Haberin Devamı

Türkiye’de genellikle günde 15-20 tatlı kaşığı yani önerilen miktarın 2 katından daha fazlası tüketilmektedir. Bu, yılda 250 bardak şeker alımı anlamına gelmektedir. Bütün bu şekerlerin yakılamadığı düşünüldüğünde, günde fazladan 500 kalori alımı olduğu görülmektedir.

Yiyecek ve içeceklerdeki gizli şeker tehlikesine dikkat

Şeker tüketiminin sınırlandırılması konusunda bilinçli olmak büyük önem taşımaktadır. Öncelikle ambalajlı ürünlerin içeriklerinin doğru bir şekilde okunması önemlidir. Şekerin fruktoz, laktoz, sükroz, maltoz, glukoz ve dekstroz gibi değişik formları bulunmaktadır. Bu ibarelerin bulunduğu ürünlerde dikkatli olunması ve miktarlarına bakılması gerekir.

Doğal şekeri tercih edin ancak ölçüyü kaçırmayın

Pekmez ve bal gibi doğal şekerler, tatlandırıcı özelliklerinin yanı sıra antioksidan yönünden de zengindir. Ancak kalori miktarları yapay şekerlerle aynıdır. Dolayısıyla, günlük alınan şeker yine tavsiye edilen sınırlar içerisinde kalmalıdır.

Yapay tatlandırıcılardan kaçının

Bazı bilimsel çalışmalarda tatlandırıcıların kansere sebep olduğu gösterilse de, genel olarak bu yargının doğruluğu tam olarak ispatlanabilmiş değildir. Ancak yapay tatlandırıcılardan mümkün olduğunca uzak durulması doğal ürünlerin tercih edilmesi önerilmektedir.

Haberin Devamı

Şeker konusunda toplumsal bir bilinç oluşturulmalı

Şeker tüketiminin azaltılması, bel çevresi yağlanmasının da önüne geçmektedir. Bu durum da kanserde risk faktörlerinden birinin elenmesi anlamına gelmektedir. Çocukluk çağından itibaren bu konuda toplumsal bir bilinç oluşturulması, kanserle mücadelede önemli bir adım anlamına gelmektedir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar