10.08.2023 - 14:28 | Son Güncellenme:
Güneş çarpması özellikle yaz aylarında birçok kişinin başına gelebilen bir durum. Sanılanın aksine ciddi riskleri de barındıran bu duruma karşı önlem almak sağlık açısından hayati önem taşıyor. Uzm. Dr. Ferit Sarı, özellikle çocuk ve yaşlıların en riskli grup olduğunun altını çizerek, "Kalp ve damar hastalıkları olanlar, diyabet hastaları, sinir sistemi rahatsızlıkları olanlar, genel olarak risk grubu içerisinde yer alıyor. Doktorları tarafından güneşe çıkmaları yasaklanan her hasta da ayrıca risk grubu içerisinde tanımlanıyor" dedi.
'RADYOAKTİF ETKİLER İLE NEGATİF DURUMLARA NEDEN OLABİLİR'
Güneş çarpması yalnızca risk gruplarını değil, herhangi bir hastalığı olmayanların dahi etkilenebileceği bir durum. Uzun süre güneşe maruz kalanların güneş çarpması riskiyle karşı karşıya kalabileceğini söyleyen uzmanlar, doğrudan güneş ışığına maruz kalmanın doğru olmadığını belirtiyor.
Uzm. Dr. Ferit Sarı, "Direkt güneş ışığı, radyoaktif etkiler ile cilt ve tüm vücut üzerinde negatif durumlara neden olabilir" uyarısında bulundu.
Güneş çarpmasının belirtileri arasında baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş, terleyememe, sinir sistemi bozuklukları, ruhsal durum bozuklukları ve bilinç kaybı yer alıyor.
'EN AZ 2.5-3 LİTRE SIVI TÜKETİLMELİ'
Güneş çarpmasından korunmanın yollarına değinen Uzm. Dr. Ferit Sarı, bunaltıcı sıcaklarda günde en az 2.5-3 litre sıvı tüketilmesi gerektiğini hatırlattı.
Uzm. Dr. Sarı, "Güneşin yoğun olduğu saatlerde (10.00-16.00) mümkün olduğunca dışarıya çıkılmamalı. Güneş gözlüğü, şapka ve şemsiye gibi güneş ışığından koruyacak aksesuarlar kullanılmalı ve mutlaka güneş koruyucu kremler sürülmeli. Sindirimi kolay hafif yiyecekler tercih etmek ve ılık duş almak da önemli" diye konuştu.
"İleri safhalarda tehlikeli olabilen güneş çarpmalarında ciddi yaşam kaybı riski vardır ve kişinin sinir sisteminde kalıcı hasarlar oluşabilir. Bu nedenle güneş çarpması belirtileri görüldüğünde vakit kaybedilmeden tedbirler alınmalı." Uzm. Dr. Ferit Sarı
'KOL VE BACAKLARA MASAJ YAPILMALI'
"Güneş çarpması durumunda, kişi hemen serin bir yere alınmalı ve üzerindeki sıkı giysiler gevşetilmeli" diyen Uzm. Dr. Ferit Sarı, "Vücut ısısını düşürmeye yönelik başına, göğsüne ve koltukaltlarına soğuk su ile ıslatılmış bez koyulabilir veya soğutucularla soğutmaya çalışmak gerekir. Kan dolaşımını başa doğru yönlendirmek için kişinin ayakları yükseltilmeli, kol ve bacaklara masaj yapılmalıdır. Ateş düşürücü ilaçlar kullanmak da gerekebilir" diye konuştu.
'KAN TESTİ SONUCUNA GÖRE BELİRLENİR'
Güneş çarpması sonrasında hastaların en az birkaç hafta takip altında olması gerektiğini hatırlatan Uzm. Dr. Ferit Sarı, "Güneş çarpmasında tablo kötüye gidiyorsa tuz ve elektrolit seviyelerini belirlemek için kan testleri kullanılabilir. Kan testi sonucuna göre hastaya sıvı terapisi uygulanabilir" diye konuştu.
Güneş çarpması durumunda asla su içilmemesi, katı yiyecekler verilmemesi ve alkol koklatılmaması gerektiğini vurgulayan Uzm. Dr. Sarı, çocukların cildinin güneşe karşı hassas olduğunu belirterek, "Özellikle 1 yaş altı bebekler için güneş koruyucu kullanırken doktora danışılmalı" dedi.