17.08.2023 - 15:41 | Son Güncellenme:
İçerisinde bulunan C vitaminiyle bağışıklık sistemini, kalp ve cilt sağlığını koruyan çilek birçok hastalık oluşumunu önleyecek niteliklere sahip bir meyve. Çilek yaprakları ise genellikle bir işe yaramadığını düşünerek çöpe attığımız kısım oluyor.
Çilek başlı başına birçok hastalığa deva olurken yaprağı da en az onun kadar faydalı. Yüksek miktarda lif barındıran çilek yaprağı, bağırsaklara yeterli su akışı gerçekleşmesini sağlar. Bu da bizi en büyük problemlerden olan kabızlık, bağırsak gazı ve bağırsak iltihabı gibi sorunlardan kurtarır.
C vitamini, hastalıklara karşı vücudu savunan ve genellikle gerekli vitamin değerine ulaşmamızı sağlayan en önemli vitaminlerden biri. Yüksek miktarda C vitamini barındırması çilek yaprağını birçok bitki çayından farklı kılarak yararlarını gözler önüne seriyor.
Prof. Melvin H. Williams, yazdığı bir kitapta C vitamininin insan vücudundaki zararlı toksinleri vücuttan atılmasını sağlayarak daha sağlıklı bir bağışıklık sistemi yarattığını aktarıyor.
Eklemlerde iltihaplanma sonucu oluşan kronik bir rahatsızlık olan artrit, vücutta pek çok olumsuzluğa neden olur. Şişme, sertleşme ve beraberinde gelen ağrılar ile birlikte dayanılmaz bir hale gelebilir.
Çilek yaprağının bileşenlerinde bulunan kafeik asit ise doğal söktürücü görevi görür. Artrit veya benzeri çoğu rahatsızlığın olumsuz yan etkilerini azaltmada önemli bir rolü bulunuyor.
Ödem, şişkinlik, taş ve kum problemlerini vücuttan atmada etkili bir rol oynar. Ancak böbrek yetmezliği olan hastalar çilek yaprağını doktor onayıyla tüketmeli.
Kuru veya yaş halde hazırlanabilen çilek yaprağı çayı bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklardan korunmanızı sağlar. Gırtlak kanserine karşı etkili bir silah olabilir.
Aynı zamanda yüksek tansiyon, mesane hastalıklarında da tüketilmesi öneriliyor. Hastalıklara karşı vücudu koruyarak ciltte oluşan yaraları tedavi etmede etkili olduğu söyleniyor.
Güçlü bir antioksidan kaynağı olan çilek yaprağı, çeşitli enfeksiyon hastalıklarında vücutta gelişen enfeksiyonel problemleri önlemeye veya bunlara önlem almaya yarayabilir.
Hazır bitki çaylarını aratmayacak türden evde hazırlayabileceğiniz çilek yaprağı çayı, vücutta şişkinlik yaratmadan rahatlıkla tüketebileceğiniz bir içecek.
Mikroplara karşı vücudu güçlendiren çilek yaprağı çayının hazırlanışı ise çok basit. Etkili faydalar sağlayan bu bitki çayını evde hazırlayıp tüketerek etkilerini görebilirsiniz.
Evde vakit kaybetmeden, hızlıca bitki çayı tüketmek isteyenler için en kolay tarif diyebiliriz. Yaş yapraklardan bitki çayı hazırlamak için çilek yapraklarını kaynayan suya bırakabilirsiniz. 5-6 dakika demledikten sonra içmeye hazır olacaktır.
Kuru çilek yaprağı demlemek isteyenlerin ise 300 gram çilek yaprağını ıslatması gerekiyor. Bir gece ıslattıktan sonra 1 litre suda 20 dakika kaynatın. Tercihe bağlı olarak çayınıza tarçın veya bal ekleyebilirsiniz.
Çilek yaprağını yaz aylarında soğuk bir şekilde tüketmek istiyorsanız soğuk demleme yapmayı tercih edebilirsiniz. Bunun dışında çilek yaprağının faydalarından salatanıza ilave ederek de faydalanabilirsiniz.