17.08.2023 - 15:42 | Son Güncellenme:
Hepimiz sulu ve tatlı karpuzu çok severiz. O yüzden bu nefis meyveyi alırken hatalardan nasıl kaçınılacağına dair uzmanlarındanfaydalı tavsiyeler topladık. Sonunda, gerçekten lezzetli ve olgun bir karpuzu nasıl seçeceğinizi anlatan ipuçlarına ulaştık. Bunlar içerisinde bir de ‘zehir’ detayı var ki öğrenince size ‘pes’ dedirtecek.
Azot, bitkilerin büyümesi ve gelişmesi için önemli bir elementtir. Bununla birlikte karpuz yetiştiricileri bazı kuralları ve sınırları aşabiliyorlar. Bazen dışarıdan yapılan müdahaleler karpuzun sadece 3 hafta içinde 11.34 kilogram ağırlığına ulaşmasını sağlıyor.
Ancak bu tüketiciler için büyük bir risk olabilir. Müdahale edilen karpuz tüketimi sonucu zehirlenme vakaları görülebilir. Bu nedenle meyveyi keserken kabuğunun rengine dikkat edilmeli. Kabuk rengi sarı olmamalı, içinde ise beyaz çizgiler olmamalı.
Bazı insanlar karpuzdaki deliklerin nitrat iğnelerinden değil, böcek izleri olduğuna inanırlar. Ancak yine de delikli meyvelerden uzak durmaya çalışırlar. Uzmanlar bu delikler yüzünden karpuzun içi iyi olsa bile bir müddet sonra bozulduğunu söylüyor.
Karpuzun içindeki çatlaklar, meyvenin aşırı olgunlaştığını veya büyüme hormonları içerdiğini gösterir. Bu da sağlık içim hiç de hoş olmayan sonuçlar doğurabilir.
Aşırı olgun bir karpuz biraz acı olabilirken, büyüme hormonlu bir karpuz zehirlenmeye neden olabilir. Bu yüzden meyveyi bu durumda görürseniz yememeniz daha iyi olur.
Karpuzdaki nitrat miktarını kontrol etmek isterseniz posasından küçük bir parçayı oda sıcaklığındaki temiz suya koyun.
Eğer meyve tehlikeliyse, su parlak pembe bir renk alacaktır. Sizi zehirlememesi için karpuzu yememeniz daha iyi olur.
Bazen güzel ve pürüzsüz bir kabuk, içindeki canlı mı canlı kırmızı bir renk tonu veya dibine vurduğunuzda gelen ses bile bu karpuzun lezzetli olduğunu garanti edemez.
Bu nedenle satın almadan önce karpuzu tartmayı unutmayın. Karpuzunuz ağır olmalı. Markette bir terazi yoksa kendi iç sesinizi dinleyin. Olgun bir meyveyi kaldırdığınızda elinize ağır gelmeli.
Olgun ve tatlı bir karpuz parlak, pürüzsüz ve görünür hasarlardan arınmış olmalı. Küçük ezikler bir darbenin sonucu olabilir. Bu yerlerde bozulma süreci daha hızlı gerçekleşir ve karpuzun tamamını çöpe atma ihtimaliniz yüksektir.
Daha önce de belirttiğimiz gibi, birçok internet kullanıcısı bu deliklerin karpuz yetiştiricilerinin karpuzlara nitrat enjekte etmek için kullandıkları iğnelerin izleri olduğunu söylüyor.
Ancak delikler kabuğun içinden geçmiyorsa korkmanıza gerek yok çünkü bunlar kurtların larvalarının bıraktığı izlerdir, meyvenin kalitesini ve tadını etkilemezler.
Karpuzun pürüzsüz kabuğundaki bu bej 'yara izleri', arıların karpuzu 'tattığı' yerlerdir. İnternet kullanıcıları kontrol etti ve bu karpuzların genellikle çok tatlı olduğuna karar verdi.
Eski Sovyet dergisi Young Technician'da 1986'da yayınlanan bir yayına göre, 4 kilo ağırlığındaki olgun bir karpuzun çevresi en az 60 cm olmalı. İnternet kullanıcıları bu bilgiyi de kontrol etti ve doğru olduğu ortaya çıktı. Bu karpuzlar olgun ve tatlı.
Yeşil ve taze kuyruklu karpuzlar olgun değildir. Kuru kuyruğu olan karpuzları seçin. Meyvenin kuyruğu yoksa gövdeye sabitlendiği alana dikkat edin kahverengi olmalı.
Kabuğundaki sarı leke, karpuzun yerde yattığı taraftır. Ne kadar uzun süre olgunlaşırsa, o kadar tatlı olur. Olgun kavunlarda da her zaman kremsi-sarımsı ve hatta turuncu-sarımsı lekeler bulunur.
Sadece bütün karpuzları alın çünkü bıçakla keserken bıçaktaki mikroorganizmalar meyveye bulaşır. Bu tatlı ve sıcak ortamda özellikle streç filmin altında hızla ürerler ve bunlar bağırsak hastalıklarına neden olabilir.