Kadın SağlığıRiskleri ortadan kaldırmak mümkün: Genetik tanılı tüp bebek yöntemi

Riskleri ortadan kaldırmak mümkün: Genetik tanılı tüp bebek yöntemi

17.02.2022 - 16:08 | Son Güncellenme:

‘Genetik tanılı tüp bebek yöntemi’ ile birlikle gebelikteki düşük riskleri en aza inmekle beraber bebeğin genetik hastalıkla doğma riski ortadan kalkabilir! Anne adayının yaşı 38'den yüksekse, tüp bebek denemelerinde iki kez en iyi kalite beşinci gün embriyosu verilmesine rağmen gebelik elde edilememişse, daha önce düşük öyküsü olan kadınlarda düşüklerden gönderilen genetik örnekte genetik bozukluk varsa, anne veya baba adayında genetik bozukluk öyküsü varsa ‘genetik tanılı tüp bebek yöntemi’ne başvurmak mümkün.

Riskleri ortadan kaldırmak mümkün: Genetik tanılı tüp bebek yöntemi

“Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin hayali, sağlıklı bebeklerini kucaklarına alabilmektir. Biz kadın doğum uzmanlarının da, çiftlerimizden istedikleri ilk şey elbette ki doğal gebelik olarak adlandırdığımız kendiliğinden gebeliklerdir. Fakat bu çiftlerin yüzde 15'i çocuk sahibi olabilmek için yardımcı üreme tekniklerine başvurur. Bu tekniklerin başında ise tüp bebek gelmektedir” diyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, tüp bebek tedavisinde genetiğin rolünü anlattı. 

Haberin Devamı

GELİŞEN TEKNOLOJİ İLE KİŞİYE ÖZEL TEDAVİ

Tüp bebek, her gün kendini yenileyen ve yeniliklerle gebelik başarısı artıran teknolojileri içeren bir yöntemdir. Bu yöntemle çiftlerde yüzde 40-70 oranında gebelik elde edilmektedir. Tüp bebekle gebelik elde etmekte iki ana kural vardır. Birincisi iyi bir embriyo, ikinci ise rahmin bu embriyoyu kabul edecek şekilde hazırlanmasıdır. Tüp bebekte her yıl gelişen teknoloji ile bu oranlar artmaktadır.

Kişiye özel tüp bebek uygulamalarında çiftlerin yaşı, kilosu, çocuk olmama nedenleri göz önüne alınarak ilaç dozları ayarlanır ve iyi bir embriyo elde edildikten sonra yine kadının hormon değerlerine göre kişiye özel rahim hazırlanıp transfer yapılır. Tüp bebek tedavilerinin kişileştirilmesi çok önemlidir. Gelişen ve değişen teknoloji ile tüp bebek yöntemi de kendi içinde gelişim kaydetmiş, birçok başarıyı artıran tedavi yöntemi de çiftlere uygulanmaya başlanmıştır.

Haberin Devamı

BEBEĞİN GENETİK HASTALIKLA DOĞMA RİSKİ ORTADAN KALKABİLİR

Bu yöntemlerden biri de 'genetik tanılı tüp bebek yöntemi.' Gebelikteki düşük riskleri bu yöntemle en aza inmekle beraber, bebeğin genetik hastalıkla doğma riski ortadan kalkabilmektedir. Bu yöntemde embriyoların dış hücrelerinden beşinci günde lazerle biyopsi yapılıyor ve yeni nesil dizileme yöntemi ile genetiği normal olan embriyo seçilip anne rahmine yerleştiriliyor.

Riskleri ortadan kaldırmak mümkün: Genetik tanılı tüp bebek yöntemi

DÜŞÜK ÖRNEKLERİNDE GENETİK BOZUKLUK VARSA…

Peki, kimlere genetik tanılı tüp bebek yapılır? Öncelikle kadının yaşı 38'den ileri ise, tüp bebek denemelerinde iki kez en iyi kalite beşinci gün embriyosu verilmesine rağmen gebelik elde edilememişse, daha önce düşük öyküsü olan kadınlarda düşüklerden gönderilen genetik örnekte genetik bozukluk varsa, anne veya baba adayında genetik bozukluk öyküsü varsa bu yönteme başvurabilmek mümkün.

EMRBİYO SEÇİMİNDE YAPAY ZEKA KULLANILIYOR

“Bir diğer teknolojik ve başarı oranı yüksek yöntem ise embriyonun seçiminde yapay zeka kullanılmasıdır” diyen Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner, “Bu yöntem hem gebelik oranlarını arttırmakta hem de gebeliğin sağlıklı devam etmesini sağlamaktadır. Ayrıca yapay zeka ile genetiği en normal embriyo seçimi yapılabilmektedir. Yani bir anlamda bu yöntem embriyo genetik tarama testi gibi kullanılmaktadır. Bu şekilde çiftlerin ilk tüp bebek denemesinde gebeliği yakalama şansı da artmaktadır. Bu süreçte ilk kural çiftlerin detaylıca hikayesini dinlemek, bu doğrultuda bir yol haritası hazırlamak ve tedavinin planlanmasıdır. Yani kişiye özel tüp bebek tedavisi bu sürecin en önemli ve kilit noktasıdır" dedi.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar