24.03.2022 - 09:22 | Son Güncellenme:
Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Prof. Dr. Neriman İnanç, özellikle ramazan ayında mevcut yeme düzeninin değişmesi nedeniyle hazımsızlık ve kabızlık sorunlarının arttığına dikkat çekiyor.
Sindirim sisteminde oluşan sıkıntıların giderilmesi için bol sıvı tüketilmesini öneren Prof. İnanç, “Oruç tutanların gün boyunca beslenememesi ve iftar zamanında da ağır gıdalar tüketmesi sindirim sistemini zorlar. Sindirim sisteminin zorlanması da halk arasında kabızlık olarak bilinen rahatsızlığın oluşmasına yl açar. Dolayısıyla bu dönemde laktozsuz süt gibi bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde etkili olan içeceklerin tüketilmesi çok önemli” dedi.
GIDA ALERJİSİ İLE LAKTOZ İNTOLERASINI KARIŞTIRMAYIN!
Gıda alerjisi, vücutta bağışıklık sisteminde bazı reaksiyonlara neden olan ve çeşitli testlerle gözlemlenen ve teşhis edilen bir reaksiyondur. Gıda alerjisi durumlarında birçok kişiye etkisi bulunmayan gıdalar bazı bulgulara neden olur. Bunlar, gıdaların yenmesinden ardından 1 dakika ile 2 saat sonrasına kadar ortaya çıkabilir ve bulantı, kusma, karın ağrısı, gaz, karında şişkinlik, döküntü, dil ve damakta şişme, boğazda kaşıntı, yanma gözlenebilir.
Sütte bulunan laktoz şekerinin vücutta parçalanamaması sonucunda oluşan laktoz intoleransı, kişilerde çocukluk döneminde süt tüketimi alışkanlığı olmaması sonucu ortaya çıkıyor. Süt tüketimi sonrasında oluşan karın ağrısı, ishal, gaz, kusma, kramp ve mide şişkinliklerinin düzenli süt tüketimi ile giderilebilir. Süt şekerinin vücutta emilememesi nedeniyle oluşan laktoz intoleransı ise süt proteini alerjisi sıklıkla birbirine karıştırılır. Hem fiziksel ve zihinsel gelişim açısından hem de laktoz intoleransı yaşamamak için çocukluktan itibaren süt içme alışkanlığının geliştirilmesi çok önemli.