Mikroçipler hayatımızın her yerine girmeye başladı. Biliyorsunuz yapılan yeni düzenlemelerle kedi, köpek gibi evcil hayvanlarımız için de çip zorunluluğu söz konusu. Hem de bu çipleme işlemlerinin 31.12.2022 tarihine kadar yapılması gerekiyor.
Birçok arkadaşımın kedisi ve köpeği var. Bu konuyu konuşuyoruz. Arkadaşlarımın geneli evcil hayvanlarına çip yerleştirilmesine olumlu bakmıyor. Elbette ki bedene yerleşen yabancı cisim fikri kulağa hoş gelmiyor. Benim de tereddütlerim var. Diğer yandan bu çip neye yarayacak? Bu konuyu biraz araştırdım. Aslında araştırdıkça biraz rahatladım.
Öncelikle PETVET’den bahsetmekte fayda var. PETVET, Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’nin kısaltılmış hali. Çip işlemiyle PETVET sistemi üzerinden kayıt yapılıyor aslında. Bu sisteme, evcil hayvanla ilgili veriler işleniyor.
Evcil hayvanın adı, cinsiyeti, ırkı, hayvan sahibi bilgileri, hayvan sahibine ulaşılamadığı durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor. Bu aslında evcil hayvanınızın kaybolması veya siz yokken bir sağlık operasyonuna tabii olması halinde oldukça yarar sağlayacak bir uygulama.
Örneğin, minik kediniz veya köpeğiniz bir yaramazlık yaptı, evden çıktı. Arıyorsunuz ve bulamıyorsunuz. Bu uygulamayla terk edilmiş veya kaybolmuş hayvanın sahipli olduğuna rastlanırsa hayvanın teslim alınması için sahibiyle iletişime geçiliyor ve teslim alması için 72 saat süre veriliyor.
Çip sisteminin endişe veren yanlarında biri de akıllardaki sorular: “Evcil hayvanın izlenecek mi?” “Uydudan takip mi ediliyoruz?”.
Bu çipler aslında, bizlerin kimlik numaraları gibi hayvanlara da kimlik numarası veren, deri altına yerleştirilen zararsız materyaller. Radyo frekans mekanizmasıyla çalışıyorlar ve herhangi bir uydu üzerinden kontrol ve takip edilmiyorlar. Sadece okuyucu sistemden sırt bölgesinde kontrol edildiğinde fark edilebiliyor. Yani GPS ve benzeri özellikler içermiyorlar. Evcil hayvanınızı takip etmek istiyorsanız bu noktada tasmasına GPS yerleştirebilirsiniz.
Yine birkaç ek bilgi vereyim. Pirinç tanesi büyüklüğündeki bu çipler enjeksiyon ile oldukça acısız bir şekilde deri altına yerleştiriliyormuş. 25 yıl kadar dayanıyormuş.
Bu yazıyı yazarken bazı kaynaklarda önemli istatistiklere ulaştım:
- Hayvan barınaklarına giren kayıp köpeklerin sadece yüzde 22’si aileleriyle tekrar bir araya gelirken, çipli köpekler için sahibine dönüş oranı yüzde 52’ymiş.
- Hayvan barınaklarına giren kayıp kedilerin yüzde 2’sinden azı aileleriyle tekrar bir araya geliyorken, çipli kediler için sahibine dönüş oranı yüzde 38’in üzerindeymiş.
Bunlar çok önemli oranlar. Açıkçası benim endişelerim giderildi. Kedilerim Pertev ve Şira için yakın zamanda işlemleri yapacağız. Mikroçip işlemlerini tarım müdürlükleri ve veteriner hekimler aracılığıyla yaptırabiliyorsunuz.
Hep kedi ve köpekten bahsettim ama gelincikler de ev hayvanı kabul edildiği için onlar için de çip zorunluluğu var. Evinde kaç kişi gelincik besliyor onu da bilmiyorum.
31.12.2022 tarihine kadar uygulamaya dahil olmayan kedi, köpek ve gelincik sahiplerine para cezaları söz konusu olacak.