Hamile arkadaşlarım ‘‘Çocuk doktoru seçerken nelere dikkat etmemiz gerekir?’’ diye soruyorlar. Ben de Mir’e hamileyken doktor konusunu çok düşünmüştüm. Birileri, ‘‘Git, tanış. Kimi güvenilir, samimi bulursan ona gidersin.’’ demişlerdi. Bir yandan çok mantıklı gelip, bir yandan da yapamamıştım. Şimdi düşünüyorum da, oğullarımın doktoru Sinan Bey’in (Doç. Dr. Sinan Mahir Kayıran) kapısını çalacağım ve ‘‘Merhaba, ben hamileyim, sizin adınızı çok kişiden duydum. Bir tanışmak istedim.’’ mi diyecektim? Ve bunu bir sürü doktor üzerinde tekrarlayacaktım. Kimse beni geri çevirmezdi tabii ki, hatta oturup, güzel güzel sohbette ederdik ama üniversitede bir hocamın lafı gibi: Bilgi olmadan, fikir olmaz ki! Ne konuşacaktım onlarla? Evet, tavırları bebeğime yaklaşımlarını biraz olsun yansıtırdı ama yine de esas benim için hastalık gibi en zor anda, lohusalık gibi anneliği tanımaya çalıştığımda, annelikte hormonlarla bocaladığımda tepkileri benim seçimimi belirleyebilirdi. Sonuç olarak kimseye gitmedim. Ama arkadaşlarımla konuştum. Herkes kendi doktorunu öneriyordu. Bense hayatın karşıma çıkardığı doktorla ilerleme kararı aldım. Neden mi? Çünkü aşağıda saydığım tüm kriterlere uyuyordu. Umarım siz de çocuğunuz için içinize sinen bir hekimle karşılaşırsınız.
Nelere dikkat etmek gerekiyor?
01- Her gün, her saat ulaşılabilir olmasına.
Anne olunca anlıyorsunuz ki; çocuğun hareketliliği, yaramazlığı, uyumamazlığı, hepsi boş. Hastalığıysa dert. Ve o hastalık ne Pazar dinliyor, ne gece 01:00. O sırada güvenebileceğiniz, fikrini dinleyeceğiniz, size yol gösterecek birine ihtiyaç duyuyorsunuz ki; o da telefonun ucundaki doktorunuz oluyor.
02-Fikir anlayışınızın uyuşmasına.
Doktorunuz hastalıklarda ilaç kullanmayı destekliyor olabilir ama siz ilaç tedavisini reddediyor olabilirsiniz. O zaman doğal yöntemleri tercih eden bir doktor seçmeniz gerekiyor. Veya tam tersi. Mesela, oğullarımın doktoru tam benim kafamda. Benim tüm sülalem doktor, bu yüzden de ben, aşıya-ilaca karşı biri değilim. Fakat homeopatiye inanırım ve tüm hastalıkların zihinsel bir sebebi olduğunu düşünürüm. Bu yüzden de gerekmediği taktirde ilaç benim için doğru bir çözüm değildir. Sinan Bey de gerektiği zaman ilaca başvuran, ihtiyaç olmadığı zamansa gözlemleyen bir doktor. Sırf bu yüzden çocuklar hastalandığında tahlil isterse, ‘‘bir düşüncesi var ki yaptırıyor’’ der sorgulamam. Hastalıklara karşı bakış açınızın uyması ve bu uyumla gelen güven çok önemli.
03-Mesafe.
Özellikle de İstanbul gibi ulaşımın zor olduğu bir şehirde yaşıyorsanız, doktorunuzun yakın çevrede olması çok önemli. Özellikle ilk bir sene, sırf kontrol amaçlı her ay doktor kontrolüne gitmeniz gerekiyor. Hastalık-acil bir durum olduğunda hızlıca yanına varabilmeniz gerekiyor. Mesela, Mir bir yaşında bahçede oynarken, bahçıvanın çim biçme bıçağıyla parmağını kesmişti. Kanlar havada uçuşuyor, fıskiye misali. Hızlan Sinan Bey’e varmamız gerekmişti.
04-İşini severek yapması.
Çocuğunuzla ilgili kafanızda bir sürü soru oluyor. İnternette bir sürü bilgi var. Doğrusu da mevcut, yanlışı da. En doğru cevap doktorunuzda. Bu yüzden size vakit ayırması, sorduğunuz sorulara uzun cevaplar vermesi, sizi bilgilendirmesi, rahatlatması çok önemli. Ama gereksiz bilgilerle kafanızı karıştırmaması da önemli. Gerektiği kadar- yeterli bilgi felsefesi iyidir. Çocuğunuzu ve sizi önemsediğini bilmelisiniz. Mesela bir gün yurtdışında yaşayan bir bebekle ilgili Pazar günü Sinan Bey’e danışmam gerekmişti. Durumu anlattığım ve fikrini sorduğum bir mesaj attım. Hiçbir zaman hastası olamayacak birisi için beni anında arayıp, daha fazla soru sorup, yönlendirmesini yapmıştı. Benim için çok değerli bir tavırdı.
05-Psikolojiden anlaması.
Çocuğa yaklaşımı duyarlı, sevecen olan bir doktor bulmanız önemli. Sonuçta aşı olmak hepimizin canını yakar, çocukların daha çok. Doktor hastayken, kötü bir durumda gittiğimiz yerdir, çocuklar bunu bilirler ve huzursuz olurlar. Tabii sizin tutumunuz da çok önemli. Eğer siz gerilirseniz, o bunu hisseder. Bu apayrı bir konu. (‘Ebeveynlerin doktor ziyaretleri’ konusunu başka zaman anlatayım.) Doktor kendini sevdire de bilir, itici de olabilir. Mir’i çok tavsiye edilen bir göz doktoruna götürmüştüm. O kadar hareketli bir çocuk ki, hele ki göz muayenesi zaten çok zor. ‘‘Eeeehhh düzgün dur bi artık.’’ demişti kadın. Bir daha o odaya girmeyeceğimin kararını vermiştim mesela.
Anneye yaklaşımı anlayışlı olan bir doktor bulmanız önemli. Doktorlar en zor anlarınızda (çocuğunuzun hastalığı) başvurduğunuz kişiler olduğu için sizi yatıştırabilmesi, durumunuzu görebilmesi çok değerli oluyor. Hele ki ilk günler, lohusalık zaten başlı ağır bir süreçken, bir de doktorunuzun tavrı etrafınızdakiler gibi olursa, iyice çöküntüye gidersiniz. Mesela Sinan Bey, Mir’in ilk kontrolünde bana ‘‘Evde durumların nasıl olduğunu sormuştu. Kendimi nasıl hissettiğimi... Mir bir şekilde büyüyecek, peki siz nasılsınız?’’ demişti. O kadar değerli bir soruydu ki! Ama iyiydim. Ve iyi olduğumu gördüğü için de bir psikoloğa yönlendirmemişti. Zorlu bir süreçten geçtiğimi düşünseydi, yardım almam gerektiğini söyleyecekti. Başka bir nokta da, her kontrolde beni tebrik ederdi. Kimseden duymadığım cümleleri uzmandan duyarak odasından çıkmak beni bir sonraki ay kontrolüne kadar çok rahatlatırdı. ‘‘Tebrik ederim, oğlunuza çok iyi bakmışsınız Melis Hanım.’’ derdi. ‘‘Nasıl iyi baktım Sinan Bey, hasta ettim??!!’’ ‘‘İlk müdahaleniz çok doğru. Merak etmeyin, iyileştireceğiz.’’ der, hasta olduğu zamanlar bile beni rahatlatırdı.
Yani her doktor iyi ve doğrudur ama kişisine göre. Kendinizi tanıyın. Nasıl bir büyütme-tedavi süreci istediğinizi bilin ve doktorunuzu ona göre seçin. Tarzını, tavrını, yönlendirmelerini beğeneceğiniz, ona güveneceğiz biri en doğru tercih olacaktır. Varsayalım ki çocuğunuzun bir doktoru var ama içiniz rahat değil... Doktorunuzla aynı frekansta olduğunuzu düşünmüyorsanız, hemen bir u dönüşü yaparak, (arkadaş önerileriyle olabilir) yeni birinin yolunu tutmak en mantıklı karar olacaktır. Çocuk büyütürken, yanımızda güveneceğimiz, her an ulaşabileceğimiz, bizi rahatlatan, yanımızda olduğunu hissettiren yol arkadaşlarına ihtiyacımız var!
https://www.facebook.com/bebekolduannedogdu/