20.03.2021 - 14:17 | Son Güncellenme:
Lenf düğümleri, lenf damarları ve lenf sıvısından oluşan lenf sisteminin temel görevi lenf sıvısını tüm vücutta dolaştırmaktır. Akyuvarlara sahip lenf sıvısı bedenin her yerinde oluşan enfeksiyonla savaşır. Bu nedenle sağlıklı bir vücut için sağlıklı bir lenf sistemi gerekir.
Lenf Sistemi Nedir?
Lenf düğümleri, bademcikler, kas içi nodüller ve dalak, lenfatik sistemin organlarıdır. Lenf sıvısı, sistematik enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan beyaz kan hücrelerini içeren sıvıdır. Sorumlulukları arasında yabancı cisimlerin, bakterilerin ve mikroorganizmaların doku ve hücrelerden uzaklaştırılması, ölü ve yıpranmış hücrelerin uzaklaştırılması, bazı kayıp proteinlerin dolaşıma kazandırılması, bağırsakta emilen yağ asitlerinin ve vitaminlerin dolaşıma verilmesi ve vücudun savunma sisteminin desteklenmesi yer almaktadır.
Lenf Bezi Nedir?
İnsan vücudunda, kan dolaşımına benzer şekilde, yağlı maddelerin taşınmasından ve vücudun savunmasından sorumlu bir başka dolaşım ağı olan lenfatik sistem vardır. Lenfatik dolaşımı sağlayan lenf damarları üzerinde, lenf düğümleri bir istasyon ve kontrol noktası gibi çalışır.
Lenf nedir sorusuna 1-15 mm çapında kistler olarak yanıt verilebilir. Genellikle lenfatik damarlar boyunca gruplar halinde dağılırlar ve zincir gibi görünen bir yapıda düzenlenirler.
Lenf düğümleri, insan vücudunun bir parçası olmayan yabancı cisimleri tanıyabilir. Antijen molekülleri, bağışıklığı uyarmanın temelini oluşturur. İnsan vücudunda mikroorganizmaların varlığını gösteren antijenler ve çeşitli yabancı maddeler, lenfatik damarlar yoluyla lenf düğümlerine ulaşır ve savunma hücreleri tarafından algılanır. Daha sonra bağışıklık sistemi, bu uyarıya gerekli cevabı üretmek için savunma mekanizmasını harekete geçirir ve bu mikroorganizmayı ya da yabancı maddeyi ortadan kaldırır.
Lenf Bezleri (Düğümleri) Nerede Bulunur?
600’e yakın bir sayıda lenf düğümü insan vücudunda bulunur. Bu nedenle vücutta geniş bir bölgeye yayılım gösterirler
Boynun önü ve arkası
Kafanın arkası
Kulağın önü ve arkası
Koltuk altlarında
Çenenin altında
Köprücük kemiğinin üst kısmında
Diz çevresinde
Dirseklerin çevresinde
Kasıklarda
Göğüsün ortasında
Karın içinde
Lenf sağlığınız İçin Yapabilecekleriniz
Yin Yoga
Egzersiz
Kızılötesine yakın sauna
Yürümek
Lenf drenaj masajı
Hidroterapi duşları
Bacakları duvara koymak
Sağlıklı ve düzenli beslenmek ve bol su tüketmek
Yüksek masa
Deriyi fırçalamak
Derin ve doğru nefes alma