Genel SağlıkKuru İncirin Faydaları ve Zararları Nelerdir? Kuru İncir Ne İşe Yarar?

Kuru İncirin Faydaları ve Zararları Nelerdir? Kuru İncir Ne İşe Yarar?

03.12.2021 - 16:29 | Son Güncellenme:

Faydaları saymakla bitmeyen incirin kuru ve yaş hali de insan sağlığı açısından yararlıdır. Pek çok hatalığa iyi gelen incir içerisinde yüksek oranda kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve B vitaminlerini bulunur. Kalp damar hastalıklarına iyi gelen kuru incir diyabet, tansiyon ve cilde iyi gelir. Ancak kuru incirin tüketimine dikkat edilmelidir. Aşırı tüketiminin zararları olabilir. Kuru İncirin faydaları ve zararları nelerdir? diyorsanız “Kuru incir ne işe yarar?” içeriğimizden detaylıca okuyabilirsiniz.

Kuru İncirin Faydaları ve Zararları Nelerdir Kuru İncir Ne İşe Yarar

Vitamin ve mineral açısından zengin bir meyve olan incirin faydaları oldukça çoktur. Antioksidanlar, mineraller, vitaminler ve lifler açısından zengin bir besindir. Şifa kaynağı olan kuru incir pek çok hastalığa iyi gelir.

Haberin Devamı

Kuru incir birçok yerde kullanılan bir besindir. Eski dönemlerden beri mutfaklardan hiç eksik olmamaktadır. Kuru incir hem lezzetli hem de sağlıklıdır. Sağlığa olan yararları azımsanmayacak kadar çoktur.

Kuru İncirin Faydaları Nelerdir?

Sindirim ve kabızlık rahatsızlıklarına iyi etki eder

Kabızlık çoğu insanın ortak problemidir. Tuvalete çıkamamak birçok insanın hayatını zehir eden, sıkıntı yaşatan bir durumdur. Kabızlık durumun ise kişilere lifli besinler yemeleri tavsiye edilmektedir. Lifli besinler tüketilmediği takdirde kişilerin kabızlık problemleri meydana gelmektedir. Lif açısından çok zengin olan kuru incirse bir kişinin bu sıkıntılardan kurtulması için birebirdir.

Diyabet hastalarına iyi gelir

Haberin Devamı

Bazı kişiler gıdalardan alınan şekerlerin emilimi ve sindirimi epeyce güç olmaktadır. Bu sorunun engellenebilmesi kuru incirle mümkündür. Çünkü kuru indir içeriğinde yüksek oranda lif bulunmaktadır. Hem diyabet riski olanların hem de diyabet hastası olanların dengeli bir şekilde kuru incir yemeleri tavsiye edilmektedir.

Tansiyon hastalarına iyi gelir

Kuru incir, oldukça potasyum kaynağıdır. İncir içerisinde bulunan potasyum ise kan basıncını ve tansiyon dengeleyen bir maddedir. Potasyum açısından zengin olan incirse bu sıkıntıların önüne geçebilmektedir. Yaşı ilerlemiş olan bireylere kuru incir yemeleri sık sık önerilmektedir.

Kalp ve damar hastalıklarına olumlu etki eder

Kuru incir yaşa bağlı olarak meydana gelen kalp ve damar rahatsızlıklarının baş düşmanıdır. İçeriğindeki potasyum maddesi sayesinde yüksek tansiyon dengelenmektedir. Ve yüksek tansiyona bağlı olarak meydana gelebilecek olan kalp rahatsızlıklarını engeller.

Cilde iyi gelir

Yaşı ilerlemesine rağmen genç ve dinç görünmek isteyen bireyler kesinlikle kuru incir yemelidir. Kuru incirin cildi koruyarak besleme niteliği vardır.

Alzheimer riskini azaltmada etkilidir

İncirle ilgili yapılan araştırmalarda yaşlı bireylerin inflamatuar sikotinlerini azalttığı anlaşılmıştır. Bu da Alzheimer olma tehlikesini azalmada hayli etkilidir.

Haberin Devamı

Bronşit ve astıma iyi gelir

İncir ağacının yapraklarının tadı acı olsa da yapraklarındaki natürel kimyasallar çay olarak içildiğinde bronşit gibi rahatsızlıklara oldukça iyi gelmektedir.

Kuru İncirin Zararları Nelerdir?

 İncir sağlık açısından çok faydalı bir meyve olsa da birkaç tane de zararı bulunmaktadır.

- İncirin şeker bakımından yüksek nitelikte olduğu geliyor ve bu da şeker hastaları için risklidir. Diyabet sorunu olan kişilerin az ve bilinçli incir tüketmeleri halinde hiçbir zararı olmayacaktır. Ancak aşırıya kaçılırsa eğer şeker yükselmesine neden olabileceği gibi ciddi sağlık sorunlarına da neden olabilir.

- Lifli ürünlere alerjisi olan kişilerin incir tüketiminden uzak durmaları gerekir. Nedeni ise incirin yüksek oranda lifli bir meyve olmasıdır. 

- İncir çok hassas vücut yapısına sahip kişilerde alerjiye neden olabilir. İncir tüketiminden önce alerji testi yaptırılmasında fayda olacaktır.

- Fazla tüketildiğinde ishale neden olabilir.

Kuru İncirin Faydaları ve Zararları Nelerdir Kuru İncir Ne İşe Yarar

 

Kuru İncir Ne İşe Yarar?

Kuru incirin lif oranı çok yüksektir ve bu sayede kabızlığı önleyebilir. Bir fincan kuru incir, önerilen günlük kalsiyum alımının yaklaşık dörtte birini sağlar. Böylece kemik sağlığını destekleyerek kemik kaybına ve osteoporoza karşı koruma sağlayabilir. İçerdiği yüksek oranda lif uzun süre tok kalmayı sağlayabilir. Bu sayede yiyecek tüketimini azaltmaya yardımcı olur ve kilo vermeyi destekler. Ancak ölçülü tüketmek gerekir. Cilt sağlığını destekleyen ve saçınızı güçlendiren antioksidanlar ve diğer mikro besinlerle yüklüdür.

Haberin Devamı

Kuru İncir Suyu Nasıl Yapılır?

 Kuru incir suyunun en az kuru incir kadar sağlığa faydaları vardır. Kuru incir suyu yapılışı şu şekildedir;

 Yarım litre klorsuz su kaynatıldıktan sonra içerisine 8-9 adet kuru incir ilave edilir. 7 dakika boyunca ağzı kapalı biçimde kaynatıldıktan sonra ocak kapatılarak ılımaya bırakılır. Kaynamış olan incirli su ılıdıktan sonra süzülür. Karışım süzdükten sonra da 2-3 parçaya bölünür. Bu karışım öğünlerden 10-15 dakika önce aç karna içilir.

Kuru İncir Suyu Neye İyi Gelir?

Haberin Devamı

Kuru incir karışımı pek çok konuya yararlıdır. Doğru uygulandığı ve hazırlandığı zaman çok etkili olmaktadır. Kuru incir karışımının yararlarından bazıları ise şu şekildedir;

- Kansızlığa iyi gelir.
- Kemikleri kuvvetlendirir.
- Kilo vermeye destek olur.
- Cinsel isteği artırır.
- Hamile kalmayı kolaylaştırır.
- Antioksidan özelliğine sahiptir.
- Hipertansiyonu engeller.
- Diyabeti kontrol altında tutar.
- Kabızlığı engeller.
- Yüksek kolesterolü engeller.
- Boğaz ağrısını rahatlatmakta.
- Bronşit tedavisinde etkilidir.
- Alzheimer semptomlarını azaltmaya destek olur.
- Kalsiyum kaybını engeller.
- İleri yaşlarda görme kaybına sebep olan maküler dejenerasyonu engeller.
- Cilt ve saç sağlığı için iyidir.
- Bağırsak problemlerine iyi gelir.
- Ateş, kulak ağrısı, karaciğer rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılır.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar