Genel SağlıkHibiskus Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır?

Hibiskus Faydaları Nelerdir? Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır?

03.12.2021 - 16:21 | Son Güncellenme:

Mineral ve vitamin zengini hibiskusun faydaları saymakla bitmez. Ebegümeciler ailesinden geldiği tahmin edilen hibiskusun yaklaşık 300 çeşidi bulunmaktadır. Salata, yemek ve keklerin içerisine katılan hibiskus demlenerek çay olarak da tüketilir. Aktarlarda ‘Medine gülü’, ‘Narçiçeği’ gibi adlarla satılmaktadır. C vitamini kaynağı olan hibiskus çayı grip, soğuk algınlığı gibi hastalıkların önüne geçer. Şeker hastalığına iyi gelen hibiskusun kanser hücrelerini yavaşlatıcı özelliği bulunur. Hamile, emziren anneler ve bazı hastalıklara sahip kişilerin içmesi önerilmez. Aksi taktirde insan sağlığı açısından zararları olabilir. Hibiskus çayı nasıl yapılır? diyorsanız “Hibiskus faydaları nelerdir?” içeriğimizden detaylıca okuyabilirsiniz.

Hibiskus Faydaları Nelerdir Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır

Kullanımı alanı çok yaygın olan hibiskus ülkemizde genellikle çay olarak tüketilmektedir. Hibiskus çayının insan sağlığına faydaları çoktur. Grip, nezle gibi hastalıklara iyi gelen hibiskus çayı tansiyon, kolesterol gibi hastalıklara faydası bulunur.

Haberin Devamı

Hibiskus bitkisinin kullanım alanının çok geniş olduğunu söylemek mümkündür. Salata, yemek ve keklerin içerisinde kullanılabilen hibiskus, çok faydalıdır. Bununla birlikte içerisinde yer alan pektin ile şurup, reçel ya da sos yapımında da kullanılmaktadır. Ülke çapında ise tüketimi çay olarak bilinir.

Hibiskus nedir?

Ebegümeci ailesine ait birçok çalı, ağaç, çiçek türünden biri olan hibiskus, amber veya hatmi çiçeği olarak da bilinir. Birçok renkte çeşitleri vardır. Çeşitli kısımları gıda ve ilaç olarak kullanılan hibiscus sabdariffa bitkisinin kurutulmuş çiçeklerinden yapılan hoş kokulu çayı koyu kırmızı renktedir.

Hibiskus Faydaları Nelerdir Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır


Hibiskus Faydaları Nelerdir?

- Hava sıcaklığının düşmesiyle beraber oraya çıkan grip, nezle gibi bakteri kaynaklı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Özellikle de öksürüğün geçmesi için tüketilir.
- Mide ve akciğer kanserini önler.
- Antibakteriyel özelliği ile mantar oluşmasını önler.
- Kan basıncını düşürerek, kolesterolü dengeler.
- Karaciğer yağlanmasını önler.
- Böbrek taşının oluşmasını önler.
- Konsantrasyonu güçlendirir.
- Kan basıncını düzenler. Bu yüzden de yüksek tansiyon gibi bir sorunun önüne geçer.
- Hibiskus, kan basıncını düzenlediği için uzun vadeli oluşacak olan kalp ve damar rahatsızlıklarını önler. Bununla birlikte kalp sağlığına çok olumlu etkileri bulunur.
- Hibiskus, kötü kolesterolü düşürür ve yüksek kolesterolü dengeler.
- İçeriğinde yer alan bol orandaki C vitaminiyle güçlü antioksidana sahip olduğu söylenebilir. Bu durum ise kış hastalıklarına karşı korur.
- Antioksidan içeriğinin önemli oranda olması, akciğer ve mide kanseri olmak üzere birden fazla kanser türüne karşı vücudu korur.
- Hibiskus çayı; öksürük, burun akıntısı gibi pek çok hastalığın önüne geçer. Soğuk algınlığı, grip, nezle gibi rahatsızlıkların iyileşmesinde önemli role sahiptir.

Haberin Devamı

Hibiskus Faydaları Nelerdir Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır



Hibiskus Çayı Nasıl Yapılır?

Bir tutam kadar kurutulmuş olan hibiskus çiçeği, kaynamış su içerisine atılarak, su birkaç dakika daha kaynatılır. Süzülen hibiskus, tüketmek için hazır olacaktır. Tadının ekşi olmasından kaynaklı olarak damak zevkine göre şeker ya da bal ilavesi yapılarak tüketilebilir. Bunun yanı sıra değişik bitkiler ile beraber karıştırılarak çayın demlenmesi mümkün olacaktır.

Haberin Devamı

Hibiskus Şerbeti Neye İyi Gelir?

- Hibiskus şerbeti tüketildiği zaman, kilo vermek ve zayıflamak daha kolay olur.
- Sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışmasında mühim rolü bulunan hibiskus şerbeti; hazımsızlık, gaz sancısı gibi problemlere çözümdür.
- Antioksidan özelliğinin bulunmasıyla beraber beynin işlevini sağlıklı bir şekilde yerine getirmesine destek olmaktadır. Özellikle hafızayı kuvvetlendiren bu şerbet, motivasyonun ve konsantrasyonun artmasında da önemli bir yere sahiptir. Hibiskus şerbetinin bu tür konularda çok önemli etkilere sahip olduğunu belirtmek doğru olacaktır.
- Hibiskus şerbeti, insan vücudundaki ve organlarındaki yağlanmanın önüne geçer.

Hibiskus Çayını Kimler İçmemelidir?

Doğada yer alan birden fazla bitkinin zararının bulunması gibi, hibiskus bitkisinin de zararlarının bulunduğunu söylemek önemlidir. Gebelik döneminde bulunan kadınların, bu çayı tüketmemesi önemlidir. Düşük riskinin oluşabilmesinden ötürü bu çay, gebelik döneminde kesinlikle tüketilmemelidir. Bunun yanı sıra; emziren anneler, çayı tüketirken bir uzmana danışmalıdır. Hekim onayı halinde tüketilmesi oldukça mühimdir. Bununla beraber kalp hastalıkları, tansiyon başta olmak üzere kronik hastalığı olan bireylerin, hormon tedavisi gören bireylerin ve her gün düzenli bir biçimde ilaç kullanan bireylerin çayı tüketmeden önce doktora danışmaları gerekmektedir.

Haberin Devamı

Hibiskus Çayı Zayıflatır Mı?

- Hibiskus çayı, içerdiği C vitamini sayesinde yağ yakmayı hızlandırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Böylelikle daha hızlı kilo verirsiniz.
- Hibiskus çayı sadece yağ yakmayı hızlandırmakla kalmaz, kan şekerinizi de dengeler. Bu da tatlı yeme isteğinizi azaltır.
- Bütün bunların yanı sıra hibiskus çayı ödem söktürücüdür. Şişkinliğinizi alır ve tartıda fazla kilolar görmek zorunda bırakmaz.

Haberin Devamı

Hibiskus Çayı Zararları Nelerdir?

- Hibiskus çayının pek çok faydası bulunsa da bazı durumlarda tüketilmesi insan sağlığını olumsuz bir şekilde etkileyebilmektedir.
- Hibiskus çayının hamilelik süresince ve emziren annelerin tüketilmesi önerilmez.
- Hibiskus çayı bazı kişilerin halüsinasyon görmesine neden olabilir. Bu nedenle bu çayın dikkatli bir şekilde tüketilmesi ve vücuda ne gibi etkilerinin olduğuna dikkat edilmesi gerekir.
- Hibiskus çayı bazı kişilerde alerjen etki göstermekte ve kızarıklık, kaşıntı gibi problemlere sebep olmaktadır.

 

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama

Sağlığınızı kontrol altında tutmak için Vücut Kitle İndeksi (VKİ) hesaplama aracını deneyin!

VKİ HESAPLA
Yazarlar