14.04.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:
Pennsylvania Üniversitesi’nden Dr. Dan Negoianu ile Dr. Stanley Goldfarb, sağlık için günde sekiz bardak su içilmesi gerektiği görüşünün tamamen bir mit olduğunu söylüyor. ABD’li uzmanlara göre “Su cildi güzelleştiriyor, kilo verilmesine ve vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı oluyor, yeterli su içmeyenler hasta oluyor” gibi ifadeler de “tamamen palavra”... Peki bizim uzmanlarımız ne diyor?
“Bir yetişkin günde ortalama 10 bardak su kaybediyor”
Dr. Çağatay Demir (Beslenme ve diyet uzmanı-Anadolu Sağlık Merkezi)Dilara Koçak (Beslenme ve diyet uzmanı)
Vücudumuzun üçte ikisi sudan oluşuyor. İnsanları sudan uzaklaştırmak yerine, su içmeye özendirmeliyiz.
Günde sekiz bardak suyun yararı yok diyemeyiz. Böbreklerin sağlıklı çalışması, vücut ısısının korunması, dolaşım sisteminin düzgün çalışması için suya ihtiyaç var. Su içmeden vücut toksinlerden arınamaz, beden temizliği için vücut fonksiyonları tam olarak görevini yerine getiremez. Bu nedenle ben günde yaklaşık sekiz bardak su içilmesini kesinlikle destekliyorum.
Bazı böbrek hastalarında sıvı sınırlaması yapılabilir. Ama sağlıklı insanlar, metabolizmanın doğru çalışabilmesi ve vücuttan atıkların atılabilmesi için her gün sekiz bardak, yani yaklaşık iki litre su içmeli.
Susayınca değil, susamadan su içilmesini öneriyorum. Susandığında vücut, sıvısının yüzde 1’ini kaybetmiştir demek. Vücut sıvısı yüzde 10 azalırsa hayati tehlike söz konusu. Yüzde 20 azalması ise ölümle sonuçlanır. Susadığınız anda vücut gerçekten su kaybetmiştir. Dolayısıyla susamayı beklemeden su içilmesi taraftarıyım.
“Üç ay sonra ABD’den tam tersi bir araştırma gelir”
Dr. Ender Saraç (Aile hekimi)“Sekiz bardak” diye bir genelleme yapmak doğru değil. Bazen insanın günde iki bardak içtiği de oluyor. Su dışında yeşil çay, karadut suyu gibi sıvılar da vücudun sıvı ihtiyacını karşılıyor. Sadece koyu çay, koyu kahve farklı. Onlar sıvının büyük bir kısmını vücuttan dışarı atıyor. Suyun dışında çorba, ayran, cacık, taze sıkılmış meyve suları, yeşil çay başta olmak üzere bitki çayları, soda, sulu yemekler, sulu meyveler, süt de sıvı ihtiyacını giderir. Bu gıdaların yaklaşık yüzde 90’ı su zaten. Basında çıkan böyle haberler insanların sağlığını daha da bozuyor. İnsanlar bu tür araştırmalara değil, tedavilerinin başarısı ortada olan hekimlerine güvenmeli.
“Az su içtiği için şeker komasına girenler var”Prof. Dr. Kubilay Karşıdağ (İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı) Özellikle diyabet hastaları mutlaka günde yedi-sekiz bardak su içmeli. Çünkü şekeri en iyi düşüren şey sudur. Kandaki yüksek şeker vücuttan suyla atılır. Yaşlı hastalarda yazın şeker yükselmesinin en büyük nedeni az su içmeleri. Az su içtikleri için şeker komasına giren hastalarımız bile var.
Diyabet dışında, böbrek taşı hastalıklarında, idrar yolu iltihaplarında da bol su içilmeli. Kalp ve böbrek hastaları ise suyu dengeli tüketmeli. Bazı böbrek hastaları çok su içmeli, bazıları ise sudan uzak durmalı. Bu hastalar ne kadar su içeceklerini doktorlarına danışmalı. Biz hastalarımıza yazın farklı, kışın farklı miktarda su tüketimi öneriyoruz.
“Benzin ışığı yanmadan depoyu doldurmak gerek”
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu (İç hastalıkları uzmanı)Su kilo kontrolünüze yardımcı olur. Bunun bilimselliği kanıtlandı artık. Ancak aşırı derecede su içerek daha fazla kilo veremezsiniz ya da daha sağlıklı olamazsınız. Elinizde su şişesiyle gezmenize gerek yok. Ama görsel olarak bundan hoşlanıyorsanız o ayrı.