Sevgili Milliyet Okurları
Bu hafta sizlere, 2020 yılının dekorasyon trendlerinin yıldız rengi mavi renk ve etkilerinden bahsedeceğim. Pantone Renk Enstitüsü, yılın rengi olarak seçtiği klasik mavi (Classic Blue) rengi için: ‘’Yaşadığımız dönemde güvene ve inanca ihtiyacımız var. Klasik mavi de güven veren, kendini gösteren, baskınlığı yansıtan bir ton’’ açıklaması yaptı. İç mimari ve dekorasyon ölçeğinde mavi renk nasıl kullanılır, neler yapabiliriz, bu güven veren ve sakinliğe davet eden rengi mekanlara nasıl entegre edebiliriz, sizlere bunlardan bahsedeceğim.
Öncelikle mavi renginin psikolojik etkilerinden bahsedelim. Mavi; güven, sorumluluk, sadakat, bilgelik, dürüstlük, profesyonellik gibi önemli konuların muhatabı bir renktir. İlk Mısırlılarda ortaya çıkan mavi renk, renk düzeninde üç ana renkten biridir. Mavi renginin siyaha en yakın tonu olan klasik mavi, siyah ve antrasit rengine alternatif olarak kullanabileceğimiz kadar dramatik, baskın bir renktir. İç mekanlarda kullanırken özellikle dikkat etmemiz gereken en önemli konu; mekanın metrekaresi ve aydınlatmasıdır. Bu iki önemli konu mekanların genel konseptini oluştururken çok önemli kriterlerdir. Klasik mavi, siyah, antrasit, lacivert, mor gibi baskın renklerde önemini daha da öne çıkarır. Dramatik baskınlığı, mekanda kendini çok etkin ifade ettiği için, kullanacağımız klasik mavi renginin ölçüsü ve kullanım alanları, bu alanların aydınlatma ölçeği, rengi, istenilen etkiye ulaşabilmek için, çok dikkat etmemiz gereken unsurlardır.
Klasik mavi rengi bir arada kullanabileceğimiz renk skalası; beyaz, bej, gri, buz mavisi, lila, somon, yeşil, hardal sarı. Bu renkleri klasik mavi ile bir arada kullanmak, baskınlığını azaltacağı gibi daha sıcak, etkisini daha natürel ve keyifli hissedeceğiniz bir atmosfere çevirecektir. Eğer mekan metrekaresi büyük ise ve tam olarak etkiyi hissetmek istiyorsanız; bordo, siyah, parlak sarı, zümrüt yeşil, turuncu, kırmızı gibi renklerle kombine edebilirsiniz.
Salon ve mekanların girişlerinde klasik maviyi; koltuk kumaşlarınızda, yan mobilya ürünleri dresuar veya orta sehpalarınızda, tv ünitelerinde, lokal aydınlatma başlıklarında (abajur, lambader, aplik) yine lokal olarak duvar kağıtlarında kullanabilirsiniz. Bunları yaparken, hepsini bir arada değil, sadece bir veya iki ürünü seçerek bu rengi salon veya girişlerinize eklemeniz gerekir. Duvarlarınızda sadece tek duvarda kullanabilirsiniz. Koltuklarınızdan en büyük ölçüde olanını, mavi yaptığınız duvarın önüne, kadife mavi kumaş kaplatarak konumlandırdığınızda, mekanda ciddi bir değişim yaratabilirsiniz. Tamamlayıcı olarak; parlak dore veya çini vazolar, dore çerçeve içerisinde yeşil doğa görselleri ile odak noktası yaratarak mekanınızda köklü olmayan, lokal bir değişimle etkin ve etkileyici bir dekorasyon oluşturabilirsiniz. Halı , perde gibi mekanın ölçeğini keskinleştiren noktalarda bu rengi kullanmamanızı öneririm. Eğer evinizde tamamen beyaz renk hakimse ve Bodrumu özlediyseniz elbette halı ve perdeleri mavi yapabilirsiniz??
Yatak odalarında sadece yatak başlıklarında, perde fonlarında veya aksesuarlarda kullanmanız doğru olacaktır. Uyku kaliteniz, dinlenmiş olarak uyanmanız için yoğun olarak kullanmamak gerekir. Beyaz, pastel pembe, açık somon, krem renkleri ile kombinleyebilirsiniz. Konsantrasyonu ve yaratıcılığı tetikleyen, artıran bir renk olduğu için yine çok baskın olmamak şartı ile çalışma odanızda masanız, kitaplığınız veya tek duvarınızda kullanabilirsiniz.
Mutfaklarda klasik mavi rengini tezgâh arası taşlarda, ada, masa gibi mobilyalarınızda, sandalyelerinizde, aksesuarlarınızda kullanabilirsiniz. Mutfak dolaplarında, eğer metrekaresi çok büyük bir mutfak değilse çok yoğun ve etkin olacağı için sizi rahatsız eder. Klasik mavi aynı zamanda iştah kesen bir renk olduğu için mutfakta kullanırken üzerinde düşünmenizi öneririm.
Banyolar genelde mekanların en küçük metrekaresine sahip alanlardır. Bu yüzden köklü bir değişimden ziyade lavabo veya aksesuarlarda kullanmak var olan metrekareyi koruyarak mavinin baskın olan etkisini minimum ölçekte kullanmanızı sağlar.
Genel olarak özetlemem gerekirse; birçok farklı materyal, doku ile uyumlu olan, mekân algısı üzerinde etkisi oldukça fazla, geleneksel, zarif, asaleti temsil eden klasik mavi aslında, deniz ve gökyüzüne baktığımızda bize hissettirdiği duyguların bütünüdür. Bu bütünlüğü mekanlarınızda yaşamanız, hissetmeniz ve sizi mutlu etmesi dileğiyle...
Sevgilerimle
İç mimar/ Sanat yönetmeni
Meral Akçay