2 yaşına henüz giren kızım Deniz'le, o bebekken başladığımız okuma serüvenimizden ve yavaş yavaş geçiş yaptığımız çocuk kitaplarından bahsetmek istedim. Severek okuduğum ya da bazılarını sadece resimlerine bakarak anlattığım kitaplardan ufak bir liste hazırladım.
Yakın arkadaşımın özenle seçilmiş bir set çocuk kitabı hediyesi, kızım büyürken o kadar anlamlı hale geldi ki. Arkadaşıma kitap tercihleri için bir kez daha teşekkür ediyorum.
Günler geçtikçe okuduğumuz kitap sayısı artıyor - ki çocuklarda bu bir kere okuyup kitaplığınıza kaldırdığınız bir şey olmuyor, her gece tekrar tekrar aynı kitabı aynı heyecanla okumak epey şaşırtıcı. Karakterleri tanıdıkça onlara daha fazla anlam yüklüyorlar ve onları daha çok seviyorlar.
Kendilerinin sayfalarını çevirdikleri, belli parçaları çekip oynadıkları hareketli kitaplar ayrı bir eğlenceli hatta Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları'nın Hareketli Kitaplar başlığı altında bir serisi var.
Ben daha çok hikayesi olan kitaplardan söz etmek istiyorum. Kızımla okumaya başladığımız (başlarda daha çok resimlerini kısa kısa anlattığım) kitap, Bekçi Amos'un Hastalandığı Gün'den özellikle bahsetmek isterim. Çünkü kitapları onunla sevdi.
Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkmış bu kitabın çizimlerine siz de bayılacaksınız.
Çizimlerine diyorum, öncelikli tercih o yaşlarda hatta o aylarda bu çünkü. Hikaye de yaş büyüdükçe elbette önem kazanıyor. Kitapların resimlerini önce tanıttım, aylar geçtikçe kısa cümlelerle anlatmaya sonra da okumaya başladım. Bu aşama çocuğa da tanıdıklık hissi getirdiği için daha keyifli oluyor.
Philip C. Stead'ın kaleme aldığı kitabı, Esin Uslu çevirmiş, resimleyen Erin E. Stead. Hayvanat bahçesinde çalışan Amos'un hayvanlarla dostluk hikayesini anlatan kitap, bizim hala favorimiz.
Yine Yapı Kredi Yayınları'ndan Ay'ı Kim Çaldı? da bir o kadar eğlenceli. Helen Stratton-Would'un yazdığı kitabı Vlad Gerasimov resimlemiş. Rus çizerin websitesinde çizdiği yüzlerce resim var ve bu kitap onun ilk çocuk kitabı. Derya Çebi ise çevirmeni.
Günışığı Kitaplığı'ndan bir kitap var sırada.
Köstebek Kuki.
Yazan ve resimleyen Betül Sayın. Canlıları barış içinde yaşamaya davet eden bu kitap, 2007 yılında Çocuk ve Gençlik Yayınları Derneği tarafından Yılın En İyi Resimli Öykü Kitabı ödülünü almış.
Uçanbalık Yayınevi'ne ait Uyku Ağacı ise hayal gücünü güçlendiriyor. Seza Kutlar Aksoy yazmış Serap Deliorman resimlemiş.
Kahramanı Nil'in düşsel dünyasına çocukları çağırıyor.
Sonunda Nil uykuya dalıyor. Bu yüzden uyku öncesi kitabı olarak düşünülebilir. Gerçi çoğu zaman defalarca okuyorum, Nil uyuyor ama bizim kız uyumamayı tercih ediyor.
Mikado Çocuk'un Ayıcıklar Serisi daha küçük yaşta çocuklar hatta bebekler için ideal. Ödüllü çizer Gerorgie Birkett'in eğlenceli çizimleri çok da öğretici nitelikte.
Gelelim son aldığımız kitaba: Ispanaklı Yumurta. Biz yeni aldık ama kitap 2014 yılında yayınlandı. Yazarı akademisyen Esra Ercan Bilgiç, çocukluğunda babaannesinin anlattığı ıspanak masalından esinlenerek bu kitabı kaleme almış, çok da iyi yapmış.
Beş kardeşin anneleri ve sevimli köpekleriyle birlikte piknik yapacakları yeri aramasıyla başlayan hikaye, günümüze dair güncel veriler içeriyor.
Şimdilik resimlerinden kahramanlarını anlattığım bu kitap, Final Kültür Sanat Yayınları'ndan çıkmış ve sevimli resimlerini Nurten Deliorman çizmiş.
Kitaplığımızdaki en sevdiğimiz kitaplardan yeni doğacaklara, yeni başlayanlara ufacık bir liste bu.
Umarım siz de keyif alırsınız.
@hulyoalkan