Kentsel dönüşüm artık günlük yaşantımızın bir parçası olarak karşımıza çıkıyor. Elbette bu dönüşümün en bilindik olanı Roman kültürüne yıllarca ev sahipliği yapmış Sulukule semtinde yaşandı.
2006 yılında alınan bir kararla yıkılan semtin sakinleri yeni yerleşim merkezlerine taşındı. Fikirleri alınmadan, kendilerine sorulmadan yapılan bu değişiklik elbette bir tahribata yol açtı.
Semtin yaşayanları için tam bir acıydı. Bu acı zaman zaman öfke, zaman zaman direniş olarak karşımıza çıktı.
Bu direniş çoğu semtte hala devam etmekte. Sulukule içinse "Harikalar Diyarı" isimli bir video sanatı olarak şu an İstanbul Bienali'nde sergilenmekte.
Güncel sanatla ilgilenenler çoktan Halil Altındere'nin Tahribat-ı İsyan isimli grupla çektiği video çalışmasını izlemişlerdir.
Bu çalışma evlerini bırakmak zorunda kalanların hikayesini içeriden anlatıyor. Elbette yaşananlar sancılı, öyle hafızalarımızda pek de iyi duygularla yer etmiyor.
Semt canlı bir yapı olarak kültürüyle, yaşayış şekliyle, alışkanlıklarıyla, anlamlı bir yığın olarak canlıdır ve hafızası vardır. Bu video ile Sulukule'de yaşanan acıyı bir kez daha hatırlıyoruz.
Bu güçlü anlatıma henüz tanıklık etmediyseniz çok şey kaçırıyorsunuz.
Bienal'de Antrepo'da, sergilenen bu çalışma zaten sizi kısa zamanda çekecek.
Kısa film izlenimi de veren bu video yaşananları, dönüşümü, isyanı, acıyı 8 dakikada Sulukule’nin ilk hiphopçılarıyla anlatıyor. Hip Hop-Rap sanatçısı Fuat Ergin’in performansı ve Tahribat-ı İsyan'ın eşlik ettiği bu samimi sese bir an önce kulak verin derim.