Son zamanlarda televizyonda, sinemada, görsel sanatlarda sıkça karşımıza çıkan Osmanlı motifleri hiç bir zaman popüleritesini yitirmeyecek gibi gözüküyor.
Osmanlı haremi, entrikaları, taht kavgaları dizilere, sinemaya konu olurken; Osmanlı yemekleri, Saray mutfağı, kıyafetleri, işlemeleri, mimarisi, edebiyatı, müzikleri farklı disiplinlerle sıkça karşımıza çıkıyor.
Osmanlı Saray eğlencelerine dair izlediklerimiz kaynaklara dayansa da gerçekte tam olarak nasıl olduğuna dair bir kesinlik yok.
Bizim gördüklerimiz elbette ki geçmişin izinde yorumlar.
Osmanlı Saray danslarını yorumlayanlardan birisi de Berrak Yedek.
Uzun yıllardır Prag’ta Duncan Centre Konservatuvarı’nda ve İstanbul Bilgi Üniversitesi Sahne Sanatları Alanı’nda eğitmen olan Berrak Yedek, Taksim Müşterek ve Mahrem isimli çalışmalarından sonra Taksim Taksim projesiyle yok olmuş ya da unutulmuş saray danslarını hayal etmemizi sağlıyor.
Bu bir düş projesi...
Osmanlı Saray danslarını düşlemek...
Dans müziği olarak bilinmeyen, Klasik Türk Müziği repertuarına dansıyla eşlik eden Yedek geleneksel Türk danslarını çağdaş bir sahnelemeyle seyircisine sunuyor.
Gösteri, Murat Aydemir, Salih Bilgin ve Berrak Yedek’in birlikte yaptıkları uzunca bir araştırmanın ürünü olarak ortaya çıkıyor.
Projeye Burak Yedek, Zeynep Öykü ve Türker Çolak da yorumlarını eklemiş.
Arpçı Zeynep Öykü, tanburi Murat Aydemir, neyzen Salih Bilginve perküsyonda Türker Çolak danslara eşlik ediyorlar.
Işık tasarımını Jan Komarek’ın yaptığı gösteride ışık ve gölge gösterinin önemli figürleri olarak karşımıza çıkıyor.
“Beden müzikle anlam, müzik ise dans ile can buluyor...”
Döneminin önemli ezgilerinden Nedim Ağa’dan Sultan-i Yegah, Tamburi Cemil Bey’den Çeçen Kız dinleyeceklerinizden sadece bazıları.
Dansla müziğin muhabbetine, müzisyenle dansçının uyumuna tanık olacağınızı vaadedebilirim.
Berrak Yedek’in keyif veren ve bir o kadar da duygulandıran gösterisinde, İngiliz Christopher Vinz’in tasarladığı kostümler oldukça göze çarpıyor.
İnce ince işlenmiş kıyafetler renkleri ve tasarımı ile Berrak Yedek’in dansına eşlik ediyor.
Yedek, kostümleri dansıyla öyle güzel taşıyor ki kendisini Osmanlı Sarayının bir parçası olarak düşleyebiliyorsunuz.
Öyle ki izlerken sizi var olduğunuz mekandan uzaklaştırıp saraya taşıyor.
Osmanlı’ya keyifli bir dokunuşla farklı bir deneyim yaşamak, dansla müziğin Muhabbet’ine tanık olmak isterseniz, 10 Mayıs Perşembe günü garajistanbul’da gösteriyi izleyebilirsiniz.