Taksim'de Leeds'li fanatik taraftarların taşkınlıkları sonucu çıkan kavgada iki İngiliz'in ölmesi, tüm dünya basınında dehşet yarattı
Galatasaray'ın Leeds ile oynadığı UEFA Kupası yarı final ilk maçından bir gece önce Taksim Meydanı'nda çıkan kavgada iki İngiliz taraftarın öldürülmesi Avrupa ve dünya basınında geniş yankı uyandırdı. Çoğu gazete olayı birinci sayfasından duyururken, dünya çapındaki birçok radyo ve televizyon kanalı da talihsiz olayı sabah ve öğlen bültenlerinde birinci haber olarak verdi.
İngiltere'de yayınlanan büyük gazetelerin tarafsız bir dille aktardığı, bulvar gazetelerinin ise provakasyona yönelik ifadeler kullandığı talihsiz olay, İngiliz ve dünya basınında özetle şöyle yer aldı:
The Times (İngiltere): Gazetenin haberinde "Leeds United taraftarları kendi kanlarının oluşturduğu gölün ortasında bulundu" dendi. Gazete yazarı Oliver Holt, futbol serserisi olarak ünlü Leeds taraftarlarının böyle bir olaya karışmasının İngiltere'nin imajını olumsuz etkilyeceğine değindi.
The Independent (İngiltere): 'İki İngiliz taraftar, alevlenen şiddet yüzünden öldü' manşetini attı.
Daily Mirror (İngiltere): Olayı en saldırgan yayınlayan gazete oldu. Birinci sayfasında 'Cinayet', iç sayfada ise 'Türk kan hamamı' manşetini attı. Haberlerde Türk polisinin Leedsli taraftarları copla dövdüğü iddia edildi.
The Sun (İngiltere): 'Kan banyosu' başlıklı haberinde 'Canavarlar' ifadesini kullandı, "Her zaman yabancı takımları 'Cehenneme Hoş geldiniz' diye karşılayan Türk taraftarların bunu yapacağı belliydi" diye yazdı.
BBC Televizyonu (İngiltere): Leeds United Kulübü Başkanı Peter Ridsdale ile canlı
telefon bağlantısı kurdu. Ridsdale, Türk taraftarları suçladı, "Bıçak taşıdıklarına göre bu olaya hazırlıklıydılar" dedi.
BBC Radyosu (İngiltere): Dün sabah yaptığı 2 saatlik canlı yayına Milliyet Londra muhabiri Zafer Arapkirli'yi konuk ederek, olayları "Türk gazetecisinin gözüyle" aktardı.
Reuters Ajansı (İngiltere): Galatasaray Teknik Direktörü Fatih Terim'in "Taraftarlarımız maçta itici güç olmalıdır. Ali Sami
Yen Stadı'nı tezahüratlarıyla cehenneme çevirir" sözlerine yer verdi.
CNN Televizyonu (ABD): Taksim'de meydana gelen olaya geniş yer ayırdı. Türk televizyonlarının kanlar içindeki İngiliz holiganların ve bir yaralıya suni teneffüs yapan bir polisin görüntülerini tekrar tekrar yayınladığını belirtti.
Associated Press (ABD): AP, taşlı sopalı kavganın Leeds United fanatiklerinin bir bardan çıkmasının ardından patlak verdiğini ifade etti.
AFP Ajansı (Fransa): Galatasaray takımı sözcüsü Turgay Vardar'ın "Tarihimizde ilk kez böyle bir olayla karşılaşıyoruz" sözlerini duyurdu. Türk medyasının kavgayı tarafsız biçimde yansıtmadığını öne sürdü.
El Mundo Deportivo (İspanya): Gazete 'acil'
son dakika haberi olarak verdiği olayla ilgili olarak, "Bar çıkışı sarhoş İngilizler Galatasaraylı taraftarları kışkırtınca kavga çıktı" ifadesini kullandı.
El Pais (İspanya): Gazete olaylar nedeniyle dün akşamki maçın öneminin arttığını, Leeds Kulübü'nün de İngiltere'deki maç konusunda UEFA'ya uyarıda bulunduğunu ifade etti.
Hooligan tarihçesi:
Fanatik İngiliz taraftarların çıkardığı olayların kronolojik dökümü şöyle:
1975: Leeds United, Bayern Münih maçında çıkan olaylar nedeniyle Avrupa Kupaları'ndan dört yıl men cezası aldı.
1980: İngiltere Futbol Federasyonu, Belçika ile Torino'da oynanan maçta çıkan olaylar nedeniyle 8 bin paun para cezasına çarptırıldı.
1983: Hollanda'nın Rotterdam kentinde Tottehhamlı taraftarların çıkardığı olaylarda 30 kişi yaralandı.
1985: Brüksel'deki Heysel Stadı'nda Liverpool - Juventus Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası finali öncesi İngiliz taraftarların İtalyanlar'ın bulunduğu tribüne saldırması sonucu 39 kişi tribünlerde sıkışarak yaşamını yitirdi.
1986: Everton'lu, Manchester United'lı ve West Ham'lı taraftarları taşıyan bir feribotta taraftarlar arasında çıkan kavgalarda 5 kişi bıçaklandı.
1989: Sheffield'deki Hillsbrough Stadı'nda, taraftarlar bariyerleri kırdı. 95 kişi öldü, 200 kişi yaralandı.
1993: Hollanda ile İngiltere arasında oynanan Dünya Kupası eleme grubu maçı öncesi 1000 İngiliz taraftar tutuklandı.
1998: Lüksemburg'da oynanan Avrupa Şampiyonası eleme grubu maçı öncesi aşırı alkollü oldukları belirlenen 100 İngiliz taraftar stada alınmadı.
1999: İngiltere ile İskoçya arasında Glasgow'da oynanan Dünya Kupası Play - Off maçı öncesi 160 kişi tutuklandı.
Başbakan Blair: 'Sakin olalım'
İngiltere Başbakanı Tony Blair, Galatasaray maçı öncesi yaşanan olaylara ilişkin olarak bir bildiri yayınlayarak, duyduğu üzüntüyü dile getirdi.
Blair, "Bu feci olayın ardından, herkesin itidal ve soğukkanlılıkla davranması ve maçın olaysız geçmesi için elinden geleni yapması gerekir" dedi.
Türkiye'nin Londra Büyükelçiliği tarafından yayınlanan bir bildiride de, İstanbul'da iki İngiliz vatandaşının ölümüyle sonuçlanan olaylardan duyulan üzüntü dile getirildi ve "Herkes, olayların büyümesine ve daha fazla şiddete yolaçacak tavır ve eylemlerden kaçınmalıdır" çağrısında bulunuldu. Büyükelçiliğin İngiliz basın kuruluşlarına gönderdiği yazılı açıklamada, Türk makamlarının olaylarla ilgili gereken soruşturmayı yürüttüğü ve sorumluları yargı önüne çıkarmak için her türlü çabayı gösterdiği de belirtilti.
Bildiride, "Elçiliğimiz, olayda yaşamlarını yitirenlerin ailelerine ve arkadaşlarına en derin başsağlığı dileklerimizi iletir, bu akşamki maçın barışçıl ve dostane bir havada geçmesini diler" ifadesi kullanıldı